Svara på vår undersökning gymnasievalsrapporten och ha chans att vinna biobiljetter! 📽️ Gör undersökningen här!

Hantverksprogrammet
Inga recensioner än

Hantverksprogrammet, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist

Undervisningsform
Lärlingsutbildning
Nästa startdatum
Undervisningsform
Lärlingsutbildning
Nästa startdatum
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Bli frisör på Yrkesgymnasiet Linköping!

Lockas du av att göra små och stora klipp? Drömmer du om att skapa enastående looks? Att starta nya trender? Och dessutom göra business på ditt hantverk? Då är frisöryrket något för dig. Här får du möjlighet att vara kreativ och arbeta med dina händer.

Utbildningen till frisör

På Yrkesgymnasiets Hantverksprogram får du lära dig att klippa, permanenta, färga och vårda hår. Du får kunskaper om mode, färgval, trender och stil. Under årskurs 1 är undervisningen inriktad på hårvård, i årskurs 2 ökas svårighetsgraden och under årskurs 3 fördjupar du dina yrkeskunskaper. De frisörtekniska ämnena är både teoretiska och praktiska. På APL, vilket du har mer än halva gymnasietiden, får du genomföra riktiga kundbehandlingar vilket gör att du lär dig yrket i praktiken. Du får även öva på att kunna bemöta kunder på ett professionellt sätt.

Efter gymnasiet

För att bli behörig frisör måste du göra ett gesällprov. När du tar studenten ska du ha lägst E i samtliga hantverkskurser samt gymnasiegemensamma ämnen. Du har då gjort steg 1 klart. Efter det följer en färdigutbildning på ett frisörföretag i 3 000 timmar (nivå 2, 3 och 4) innan du kan avlägga det slutgiltiga gesällprovet och titulera dig behörig frisör. 

Utbildningsresa

Tillsammans med dina kurskamrater får du resa till en storstad i Europa. Målet är att se på den europeiska marknaden och spegla dina erfarenheter på den internationella frisörscenen.

Högskolebehörighet

Välj Svenska 2 och Svenska 3 inom ditt individuella val samt utöka din studieplan med Engelska 6 så får du grundläggande högskolebehörighet.

Är du intresserad och vill veta mer om Hantverksprogrammet, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Lärlingsutbildning
  • Linköping

Behörighet

För behörighet till Hantverksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Hantverksprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till Hantverksprogrammet, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen i Linköping. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Linköpings kommun 581 81 LINKÖPING
Telefon: 013-208820
Mejladress: gymnasieantagningen@linkoping.se

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Hantverksprogrammet, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist så kommer skolan att kontakta dig.
Yrkesgymnasiet Linköping
Linnegatán 7
582 25 Linköping

Välkommen till Yrkesgymnasiet Linköping!

”Variationen mellan APL och skola gör att du har mer energi när du väl är inne på skolan. Du får även mycket tid med lärarna vilket gör att du får en bra relation med dem.” – Theo Karlsson, Vård- och omsorgsprogrammet Yrkesgymnasiet...

Läs mer om Yrkesgymnasiet Linköping och visa alla program.

Sponsrad