El- och energiprogrammet, Elteknik

Yrkesgymnasiet Gävle
Programinformation
Gävle
El- och energiprogrammet

Om utbildningen

El- och energiprogrammet – för dig som vill bli elektriker

Gillar du spänning och energifyllda uppdrag? Får du kraft av variation? Attraheras du av stora valmöjligheter? Går du igång på teknik? I så fall kan elektriker vara ett yrke som passar dig. I den här branschen kan du till exempel arbeta med elanläggningar och tv-, data- och eldistributionsnät.

Lärorik utbildning till elektriker på Yrkesgymnasiet

Du som går på El- och energiprogrammet på Yrkesgymnasiet Gävle får en utbildning där du lär dig att göra självständiga val om till exempel vilka verktyg och material du ska använda dig av. Även planering och utvärdering av arbetet samt serviceförmåga, entreprenörskap, kreativitet och att jobba i och leda projekt ingår i utbildningen. Du får också kunskap om hur det fungerar internationellt inom arbetsmiljö och teknologi. Svensk utbildning förknippas med ett väldigt bra säkerhetstänkande, vilket gör att du kan jobba i princip var som helst i världen.

Det faktum att du genomför över halva gymnasietiden ute på praktik (APL) ger dig även ovärderliga kunskaper och kontakter inför stundande arbetsliv.

Körkort

Oftast krävs B-körkort för att kunna få jobb som elektriker. Därför erbjuder Yrkesgymnasiet varje elev på El- och energiprogrammet ett startpaket för körkort.

Lärling efter gymnasiet

Du kan efter gymnasiet börja arbeta som lärling. Lärlingstiden är 1 600 timmar (1 år). För att kunna bli anställd som lärling krävs en gymnasieexamen om minst 2 250 poäng, vilket innebär:

  • Lägst betyg E i svenska 1, engelska 5, matematik 1 och de programgemensamma ämnena
  • Godkänt gymnasiearbete
  • Godkända betyg i praktisk ellära samt elkraftteknik (B-auktorisation)

Jobb efter El- och energiprogrammet

Först och främst blir du förberedd för att jobba som elektriker inom eldistribution eller installation. Du kan också arbeta som larmtekniker, nätverkstekniker och hisstekniker.

Högskolebehörighet

Genom att välja att läsa Svenska 2 och Svenska 3 inom ditt individuella val samt byta ut en programfördjupning mot Engelska 6 uppnår du grundläggande högskolebehörighet.

Är du intresserad och vill veta mer om El- och energiprogrammet, Elteknik, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till El- och energiprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

El- och energiprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till El- och energiprogrammet, Elteknik

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen för Dalarna och Gävleborg. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Sturegatan 30 791 51 Falun
Telefon: 023-77 70 30
Mejladress: antag@dalakf.se

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om El- och energiprogrammet, Elteknik så kommer skolan att kontakta dig.

Yrkesgymnasiet Gävle

Ett av Sveriges främsta yrkesgymnasium

”Jag valde Yrkesgymnasiet för att det är ett väldigt välkomnande gymnasium och för att de erbjuder mycket APL.” – Ida Altan-Linder, Vård- och omsorgsprogrammet Yrkesgymnasiet Gävle är en familjär skola med en fin elevsammanhållning. Alla skolans elever, oavsett årskurs eller program, känner...


Läs mer om Yrkesgymnasiet Gävle och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Yrkesgymnasiet Gävle

Riggargatan 15
802 86 Gävle

 Visa telefonnummer
yrkesgymnasiet.se

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Ta kontakt med skolan

För att få mer information om El- och energiprogrammet, Elteknik från Yrkesgymnasiet Gävle, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Boka ett digitalt möte med Yrkesgymnasiet Gävle
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information