El- och energiprogrammet, Elteknik

Yrkesgymnasiet Borås
Programinformation
Borås
Antal elever: cirka 10 (.)
El- och energiprogrammet
  • Antagningspoäng: 142,5
    (medelvärde: 174,6) * statistik från 2022
(Läs mer) Informationsträff
2023-05-03

Om utbildningen

El- och energiprogrammet på Yrkesgymnasiet Borås

Gillar du spänning och energifyllda uppdrag? Får du kraft av variation? Attraheras du av stora valmöjligheter och teknik? I så fall är Yrkesgymnasiets El- och energiprogram något för dig.

På El- och energiprogrammet får du alla förutsättningar för att bli en medveten och professionell elektriker. Utbildningen ger dig träning i att ta självständiga beslut gällande exempelvis val av material och och verktyg när du utför ett jobb. Du får även kunskap i att planera och utvärdera arbeten. Dessutom får du kännedom om hur teknologi och arbetsmiljö fungerar internationellt, vilket förbereder dig för att kunna jobba nästan var som helst i världen. Du får också träna upp din kreativitet, serviceförmåga, entreprenörskap och att både leda och arbeta i projekt.

Körkort

Eftersom B-körkort i princip är ett krav för de flesta jobb inom branschen erbjuder Yrkesgymnasiet dig ett startpaket för att ta körkort.

Lärling

Efter din gymnasieutbildning kan du börja jobba som lärling. Lärlingstiden är på 1 600 timmar (1 år). För att kunna bli anställd som lärling krävs en gymnasieexamen om minst 2 250 poäng vilket innebär:

  • Lägst betyg E i svenska 1, engelska 5, matematik 1 och de programgemensamma ämnena
  • Godkänt gymnasiearbete
  • Godkända betyg i praktisk ellära samt elkraftteknik (B-auktorisation).

Efter gymnasiet

Först och främst ger utbildningen dig kunskap och förberedelse för att bli elektriker inom installation och eldistribution. Du kan också arbeta bland annat som larmtekniker, nätverkstekniker och hisstekniker. 

Högskolebehörighet

Genom att välja att läsa Svenska 2 och Svenska 3 inom ditt individuella val samt byta ut en programfördjupning mot Engelska 6 uppnår du grundläggande högskolebehörighet.

Är du intresserad och vill veta mer om El- och energiprogrammet, Elteknik, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Fortsatta studier

Genom att välja vissa kurser kan du bli behörig för studier på högskola. För att uppnå grundläggande högskolabehörighet ska du läsa Svenska 2 och Svenska 3 som individuellt val samt utöka studieplanen med Engelska 6.

Behörighet

För behörighet till El- och energiprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

El- och energiprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till El- och energiprogrammet, Elteknik

Du söker programmet via antagningskansliet Antagningsenheten Sjuhärad. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Borås Stad, Utbildningskontoret 501 80 Borås
Telefon: 033-357770
Mejladress: gymnasieantagningen@boras.se

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om El- och energiprogrammet, Elteknik så kommer skolan att kontakta dig.

Yrkesgymnasiet Borås

Yrkesgymnasiet Borås gör dig redo för arbetslivet

“Här på Yrkesgymnasiet blir det en bra mix av skola och praktik. Man jobbar några veckor och sedan kommer man tillbaka till skolan. Då hinner man inte bli trött på något av dem.” – Fiona Hermansson, Barn- och fritidsprogrammet Vill du...


Läs mer om Yrkesgymnasiet Borås och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Yrkesgymnasiet Borås

Getängsvägen 27
Borås

 Visa telefonnummer
yrkesgymnasiet.se

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Ta kontakt med skolan

För att få mer information om El- och energiprogrammet, Elteknik från Yrkesgymnasiet Borås, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Boka ett digitalt möte med Yrkesgymnasiet Borås
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information