Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

Våra upplevelser av utbytesår med YFU

YFU

Rebecca var på utbytesår i Uruguay genom YFUMitt namn är Rebecca och för drygt två år sedan satte jag mig på planet till Uruguay i Sydamerika, där jag spenderade ett år. Då var jag 17 år, och nu fyller jag snart 20 och har tagit studenten. Det är mycket som har hänt de senaste två åren, och mycket av vem jag är idag har jag faktiskt att tacka för det där beslutet att åka till Uruguay. Vilken resa det var.

Jag visste länge att jag ville åka på utbyte eftersom min mamma själv hade varit det och jag som så många andra ville ut i världen. Frågan var bara vart jag ville, och om jag ville sluta i klassen? Jag skulle ju ”förlora” ett år fick jag höra. Saken är att jag efter mitt år fick inse att jag hade gjort precis tvärtom, jag hade vunnit ett år. Ett liv. Mitt val föll till slut på Uruguay, ett litet lugnt land i Sydamerika med ett bra klimat. För varför inte lära mig ett nytt språk när jag ändå bestämde mig för att åka iväg? Spanska lät ju coolt.

Jag hamnade i en värdfamilj med två föräldrar, en syster i min egen ålder och en lillebror på fem år. De första veckorna var lite kämpiga eftersom vi knappt kunde kommunicera med varandra mer än att säga att maten var god och att jag var trött, men i takt med att jag lärde mig spanska kom vi allt närmare varandra. Där i början hade jag aldrig trott att jag ett år senare skulle stå på flygplatsen med tårarna rinnandes nerför kinderna för att jag var tvungen att lämna min nya familj. Och de ville lika ogärna skiljas från deras dotter. För det var faktiskt vad jag till slut blev.

Om dagarna gick jag i en lokal skola i byn, med 150 elever på gymnasiet. I början gick jag ett naturvetenskapligt program, men andra terminen bytte jag till ”Artistico”, motsvarande estetprogrammet. Eftersom Uruguay ligger på södra halvklotet är självklart även årstiderna motsatta våra egna, och i mitten av mitt år hade jag ett fyra månader långt sommarlov. Jag gick i skolan på eftermiddagsskiftet, från 14:00 till senast 20:00. I större städer går det oftast att välja skift men i min lilla by fick de äldre eleverna gå på eftermiddagen. I början var skolan helt överväldigande för mig eftersom jag självklart inte förstod någonting på lektionerna, men med hjälp av mycket teater och många dumma språkliga misstag gick det ändå att göra sig förstådd. Och två månader in på mitt år kunde jag till slut göra mig förstådd. Vem hade kunnat tro det? Lagom till att skolan började igen efter lovet hade jag inga problem att hänga med längre. Visst är det otroligt vad hjärnan lär sig snabbt.

Såhär i efterhand är jag otroligt glad att jag vågade ta beslutet att åka. För det är faktiskt inte ett lätt beslut, det tog mig lång tid innan jag fick iväg ansökan. Men idag har jag så mycket att vara tacksam för. Det sägs att man lär känna sig själv när man åker iväg och utsätter sig för en annorlunda situation, och jag kan inte hålla med mer. Innan jag åkte reflekterade jag inte mycket över hur mycket jag skulle ha nytta av året efter att jag kommit hem, men jag inser nu att det är den absolut största fördelen med att åka iväg. Jag känner mig mer bekväm med vem jag är, och har oftast mycket lättare för nya situationer, inte minst sociala. Länge har jag drömt om att jobba för organ inom EU eller FN, och efter att ha åkt iväg och insett hur viktig den interkulturella förståelsen faktiskt är, har den drömmen blivit än mer konkret.

Att åka på utbyte fick mig att inse hur lika vi människor faktiskt är under det skalet som är kulturen, och att de allra flesta meningsskiljaktigheter kulturer och länder emellan faktiskt ligger i att vi inte förstår varandra. Det tar tid att förstå varandra, vilket är tydligt i mitt eget fall. För mig tog det ett år från att jag hamnade i en värdfamilj jag aldrig trodde att jag skulle förstå mig på, till att jag stod på flygplatsen och kramade min alldeles egna sydamerikanska familj. Att jag har växt och fått denna förståelse är utan tvekan det mest värdefulla av ett utbytesår. Jag kommer alltid att bära med mig året, och ha stor nytta av det.

Jag valde att åka med organisation YFU, främst för deras värderingar och personliga känsla. YFU startades efter andra världskriget, och dess grundares svar på frågan om varför hon valde att skicka tyska studenter till USA var; ”So that the lights will never go out again”. Vilket är vad YFU har fortsatt att jobba med. Och vilken fantastisk organisation det är och var under mitt eget utbytesår. Deras lägerverksamhet är otrolig och gjorde att jag var mycket bättre förberedd för mitt år än jag kunde ha varit, även om det är helt omöjligt att förbereda sig helt och hållet. Kontoret fanns alltid där, och de hade faktiskt hela tiden exakt koll på vem jag var. Fördelarna med en liten organisation som bygger helt på frivillighet gjorde att jag valde YFU, även det ett val som jag är glad att jag gjorde.

Så sist men inte minst, åk på utbyte! Det är utan tvekan det absolut bästa du kan göra, det är en fantastisk upplevelse som du kommer ha nytta av genom hela livet!

Avdelare

Cornelia spenderade ett år i Schweiz genom YFUBonjour! Jag heter Cornelia, är 19 år och spenderade ett år i den franska delen av Schweiz 2014/2015. Vad glad jag blir över att just Du läser denna text, det betyder att du är intresserad av YFU! Det gör du helt rätt i – att åka med YFU är det bästa valet du kan göra! Jag fastnade för just denna organisation då den är icke-vinstrivande, familjär och har en stor volontärverksamhet. De på kontoret vet vem du är och du kan få hjälp med det du önskar, sedan är det helt fantastiskt att få fortsätta som volontär – på så sätt lever ”the sprit” från utbytesåret vidare! 

Det var väldigt häftigt att plugga utomlands, att leva i någon annans vardag. Hur löser man dessa samhällsproblem? Hur ser man på det där? Det finns så många frågor vars svar är mer subtila än att du läser om det på internet. De allra flesta saker måste man komma dit för, känna in och uppleva! Jag läste naturprogrammet på en schweizisk gymnasieskola. Det var roligt att se hur lika de naturvetenskapliga ämnena är de man läser hemma, tillochmed termerna kan likna mycket ibland. Respekten för lärarna var central, på en helt annan nivå än i Sverige. Man kan lugnt säga att det blev några kulturkrockar i början när jag sade ”hej” till rektorn. Det kan ju låta helt normalt för en svensk men där var det jämställt med att säga ”tjabba tjena” vilket gav lite konstiga miner från rektorns håll.

Jag blev sugen på att bli utbytesstudent när jag pratade med en familjekompis som hade varit borta ett år, men lusten växte sig ännu starkare när jag surfade runt själv på olika bloggar och på de olika organisationernas hemsidor. Det verkade verkligen vara en helt fantastisk upplevelse men det kändes som att det bara hände andra, inte mig. Men tro på dig själv – självklart kan du med!
Det är otroligt spännande att byta land för ett läsår. Att få komma in i en ny familj var väldigt roligt, med alla deras vanor och traditioner som hör därtill. Att få vara med på släktkalas och svara i hemtelefonen var saker i vardagen då jag insåg att jag faktiskt bodde där, på riktigt. Att få bo i värdfamilj är det mest värdefulla jag har gjort; att få komma några personer så nära och få ta del av deras personliga historia och liv var något fantastiskt. Inte minst för att de har blivit min andra familj och att vi har hälsat på varandra i både Schweiz och Sverige sen dess!

Jag bodde på en bondgård uppe i Alperna, rena motsatsen till Stockholm där jag hade bott innan. Jobbigt kan vissa tycka, men jag fann det så roligt! Tänk att få möjligheten att bo på ett så annorlunda ställe! Vi gjorde ost på gården, hade kor och katter. Jag hjälpte mer än gärna till med gårdssysslorna; jagade förrymda kor, mjölkade och gjorde ost. Hur ofta får man göra det i Sverige tro? Vänner fick jag genom klassen men också de extra aktiviteter jag skrev in mig på såsom friidrott och teater. Det gällde att vara aktiv för att kunna uppleva så mycket som möjligt och det var verkligen värt att ta alla chanser jag fick. Många vänner har jag, såhär 2 år senare, fortfarande tät kontakt med och vissa har jag träffat vid upprepade tillfällen! YFU’s läger under året var fullkomligt förträffliga, jag har magiska minnen därifrån! Skidläger, chokladfabrik m.m. Att få chansen att lära känna ungdomar från alla världen kulturer är en gåva som jag är innerligt tacksam för. Jag insåg att vi är alla väldigt lika som människor, oavsett var i världen vi bor. Riktig vänskap klarar både tid och geografisk distans. I många fall är det de vänskaperna som är de bästa.

Mitt drömjobb är att arbeta på Utrikesdepartementet eller en internationell organisation som Förenta Staterna. Det kan låta hur klyschigt som helst, men insikten att vi delar den världen tillsammans och att alla länder är sammanlänkande gav mig intresset för diplomati och statsvetenskap på ett internationellt plan. Att dessutom numera tala franska flytande är otroligt kul och absolut något jag vill fortsätta att använda i framtiden. Jag fick känslan av att allt är möjligt – världen står öppen för dig att göra skillnad!

Jag har utvecklats helt otroligt mycket under mitt utbytesår. Att hitta tryggheten i sig själv. Att förstå vad som är viktigt här i livet. Det går inte att ta fasta på allting som jag har lärt mig, men jag kan säga att jag kom hem som en ännu mer vidsynt, mognare och engagerad person. Självklart var det tuffa situationer som man fick ta sig igenom under året, men som jag har gått styrkt ifrån. Jag fick lite känslan av att om du jobbar för det så är allt möjligt och det behöver inte vara särskilt komplicerat heller. Ett exempel är flyktingkrisen 2015/2016 då jag kände att jag var tvungen att göra något. Jag tog mod till mig och startade en förening för nyanlända på min skola, som har bidragit mycket till stämningen och integrationen på skolan. Det var erfarenheterna från mitt år i Schweiz som gav mig modet att göra det!

Det är omöjligt att svara på vad det roligaste under mitt år var. Ska jag säga att få tre nya fantastiska syskon samt föräldrar? Att kunna prata med främlingar på bussen? Att skratta i gräset med kompisarna utanför matsalen? Att ta emot applåder på teateruppspelet? Att valla kor uppför bergstoppar? Att åka skidor med nyfunna vänner från Sydamerika? Att hjälpa en kalv till livet? Jag är så innerligt tacksam för allt jag har fått uppleva och jag hoppas och tror att du kommer få ett fantastiskt år om du också åker!

Jag skulle rekommendera att åka som utbytesstudent med YFU för att det är en organisation som bryr sig på riktigt. Från första informationsmötet till ja… YFU-äventyren tar aldrig slut! Lägren som anordnades och inte minst YES-lägret som är för alla som åker inom Europa, var helt fantastiska. YFU-andan är något alldeles speciellt och det bästa är att du kan fortsätta som volontär inom organisationen; ta del av den fantastiska gemenskapen och fortsätta att utvecklas. Inom YFU så tar inte utbytesåret slut när du kommer hem – det finns så många möjligheter! Ledarskap, läger, intervjuer, workshops, utlandsresor, utlandspraktik… YFU-andan är unik och jag hoppas verkligen att du tar denna chans!

Bisous, Cornelia

Avdelare

Erik åkte på utbytesår till USAErik är 20 år och år 2014 spenderade han ett år i Minnesota i USA.

Varför valde du att åka med YFU?

Min mamma hade pratat om YFU innan och direkt fick jag ett väldigt välkomnande intryck. Organisationen kändes väldigt personlig och med en gång ordnades ett personligt möte med en av deras volontärer. Sedan hade jag också ett förberedelseläger att se fram emot som ordnas innan man åker iväg på utbytet.

Hur var det att plugga utomlands? Vad läser du och vad gör du?

I USA var året uppdelat i tre olika terminer då jag fick chansen att testa på tre olika sporter eftersom de sträcker sig över en termin. Under dagen i skolan finns det ”slots” som måste fyllas med ämnen. Vissa är obligatoriska men det finns mycket frihet. Jag valde exempelvis ”engineering”, ”marketing” och ”drawing” bland annat. Det bästa med skolgången i USA för mig var nog friheten.

Hur kom det sig att du blev nyfiken på att vara utbytesstudent?

Min mamma hade faktiskt pratat om det länge, plus att jag har släkt i USA som jag hade besökt innan. Att göra utbytet kändes då som ett bra tillfälle att komma närmare kulturen eftersom jag hade det så nära i familjen. Eftersom jag gillade basket och ville lära mig engelska förstod jag att jag kunde få ut mycket av ett utbytesår i USA. Jag ville helt enkelt upptäcka nya saker och utmana mig själv, och det här kändes då perfekt.

Hur var det att byta land för ett läsår? Vänner? Värdfamilj? Fritid?

För mig var det faktiskt lättare än vad jag hade väntat mig. Efter YFU:s förberedelseläger kände jag mig ordentligt förberedd samtidigt som jag där hade fått lära mig att ha en öppen inställning. Detta hjälpte mig enormt och det kändes faktiskt inte så jobbigt. Allt är dock annorlunda vilket gjorde att jag var väldigt trött i början.

Vilket är ditt drömjobb? Ser du att dina erfarenheter från utbytesstudierna som ett sätt att nå ditt drömjobb?

Just nu pluggar jag till civilingenjör här i Uppsala men jag har inget konkret drömjobb. Jag är dock väldigt intresserad av människor och brinner för global hälsa, och skulle gärna vilja bidra till en bättre värld i framtiden. Innan jag åkte på utbyte spelade jag väldigt mycket basket och ville göra allt för att satsa på en idrottskarriär. Träningen tog dock väldigt mycket både på den psykiska och fysiska hälsan, och efter utbytet insåg jag att jag ville bidra till världen istället. YFU handlar mycket om att stärka de internationella relationerna i världen och organisationen fick mig att ändra perspektiv på livet. Jag insåg att det är när jag själv bidrar till att göra världen bättre som jag kommer att må som bäst själv.

Hur tror du att ditt utbytesår har utvecklat dig?

Det utvecklade mig otroligt mycket. Från organisationen finns det mycket stöd men det var ändå första gången som jag tvingades stå på egna ben. Eftersom det var helt upp till mig själv att skapa mig ett nytt amerikanskt liv var jag tvungen att vara öppen för nya saker och testa nytt. Man måste strunta i sin komfortzon och öppna upp sig för att lyckas med det, vilket fick mig att utvecklas något enormt. Jag är ny mycket tryggare i mig själv och har mer förtroende i det jag gör. Jag har helt enkelt lärt känna mig själv, samtidigt som jag nu har mycket lättare för att relatera till andra människor.

Vad är det roligaste du har gjort under utbytesåret? Vilket är ditt bästa minne från tiden som utbytesstudent?

Att se nya saker var det roligaste för mig. Jag reste mycket i USA vilket jag är tacksam över att jag hade möjligheten att göra, men det känns dumt att välja en resa som bästa minne. Jag reste mest tillsammans med min värdfamilj, och fick även chansen att hälsa på min egen släkt.

Varför skulle du rekommendera andra att bli utbytesstudent med YFU?

För att det finns en grundtanke till varför vi skickar ut ungdomar, som inte bara är pengar. Visionen om att via interkulturell förståelse i världen uppnå världsfred är för mig fantastiskt, och gör även att organisationen fylls av volontärer som är välkomnande och öppna. När man delar dessa värderingar bildas det en öppen och trevlig atmosfär vilket sedan genomsyrar hela organisationen. YFU bryr sig verkligen om ungdomarna som åker iväg, och engagerade människor fyller organisationen.

Varför skulle du rekommendera andra att åka på ett utbytesår?

Man får tid och utrymme för att verkligen testa på nya saker. Var man än hamnar i världen har man alltid sig själv med sig vilket gör att man växer och lär känna sig
Läs mer om YFU utbytesår Latinamerika
Läs mer om YFU utbytesår Europa

Ta kontakt med skolan


För att beställa en gratis broschyr från YFU - Youth For Understanding, fyll i följande uppgifter:

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Recensionspolicy

recensionspolicy gymnasium.se

Vill du lämna en recension om en skola eller ett program på gymnasium.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra elever att hitta en gymnasieutbildning. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Medlemslogin