Svara på vår undersökning gymnasievalsrapporten och ha chans att vinna biobiljetter! 📽️ Gör undersökningen här!

Industritekniska programmet

Industritekniska programmet, Produkt & maskinteknik

Antal elever
Antal elever: cirka 50 (.)
Antagningspoäng (2022)
Antagningspoäng: 122,5
(medelvärde: 210,6)
Antal elever
Antal elever: cirka 50 (.)
Antagningspoäng (2022)
Antagningspoäng: 122,5
(medelvärde: 210,6)
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Industritekniska programmet på Wilhelm Haglunds gymnasium

Välkommen till Industritekniska programmet med inriktning mot Produkt & maskinteknik på Wilhelm Haglunds gymnasium i Gimo!

Wilhelm Haglunds gymnasium är ett treårigt industritekniskt gymnasium där alla elever erbjuds att läsa in grundläggande behörighet till högskolan, vilket läses inom ramen för 2 500 poäng. Under utbildningen har du även möjlighet att läsa in den särskilda behörighet som krävs för tekniska utbildningar på universitet och högskolor, som till exempel civil- och maskiningenjör, motsvarande Teknikprogrammet.

Utbildningen genomförs i nära samarbete med Sandvik Coromant och andra teknikföretag i regionen och vi jobbar med det modernaste inom teknik och maskiner för att våra elever ska motsvara de höga förväntningar som ställs av våra ägare och samarbetspartners inom näringslivet.

Med en examen från oss kan du börja jobba som industritekniker direkt efter examen eller gå vidare till högre studier vid universitet och högskola. Du kommer att ha stor arbetslivserfarenhet, aktuella teoretiska och praktiska kunskaper inom ditt yrke och inte minst - vara attraktiv på arbetsmarknaden!

Yrkesförberedande inriktning

Om du väljeryrkesförberedande inriktninggår du ut med examen som CNC-operatör till en arbetsmarknad som behöver dig. Självklart kan du också välja att läsa in grundläggande behörighet till högskolan om du skulle vilja plugga vidare senare i livet.

Yrkes- och högskoleförberedande inriktning

För dig som istället väljer inriktningen yrkes- och högskoleförberedande finns möjligheten att läsa in särskild behörighet för tekniska utbildningar på universitet och högskolor, som till exempel civil- och maskiningenjör, samtidigt som du också får en yrkesexamen.

Praktik

En viktig del av utbildningen är att komma ut i verkligheten och möta det riktiga arbetslivet. På Wilhelm Haglunds gymnasium gör du sammanlagt cirka 16 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande) företrädesvis på Sandvik Coromant i Gimo. På sommarlovet i ettan och tvåan erbjuds du också sommarjobb på Sandvik Coromant, oftast på avdelningen där du har praktiserat under läsåret.Under det tredje året kan du som läser yrkesförberedande inriktning praktisera på något annat teknikföretag i regionen, som Atlas Copco i Tierp, Piezo Motor i Uppsala eller Österby Gjuteri i Österbybruk.

Ung företagsamhet

I årskurs två och tre får eleverna prova på att driva egna företag inom UF – Ung Företagsamhet. Eleverna utvecklar en egen produkt som sedan tillverkas i vår verkstad och bland annat marknadsförs och säljs på den årliga UF-mässan med tusentals besökare. Projektet innehåller moment av design, konstruktion och produktion och är ett exempel på när eleverna använder teoretisk kunskap i praktiska projekt.

Är du intresserad och vill veta mer om Industritekniska programmet, Produkt & maskinteknik, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till Industritekniska programmet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Industritekniska programmet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till Industritekniska programmet, Produkt & maskinteknik

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Uppsala. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Uppsala kommun Gymnasieantagningen, 753 75 UPPSALA
Telefon: 018-727 20 50
Mejladress: gymnasieantagningen@uppsala.se

Certifiering

Teknikcollege

Teknikcollege

Teknikcollege är en certifiering utfärdad av Industrirådet. Du går en utbildning som matchar de behov som Sveriges mest innovativa och spännande industriföretag har.

Läs mer om Teknikcollege här!

Certifiering

Teknikcollege

Teknikcollege

Teknikcollege är en certifiering utfärdad av Industrirådet. Du går en utbildning som matchar de behov som Sveriges mest innovativa och spännande industriföretag har.

Läs mer om Teknikcollege här!

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Industritekniska programmet, Produkt & maskinteknik så kommer skolan att kontakta dig.
Wilhelm Haglunds gymnasium
Gymnasievägen 2
747 40 Gimo

Är bra stämning, engagerade lärare och utbildning av hög kvalitet viktigt för dig? Då är Wilhelm Haglunds gymnasium ett självklart val!

WHG är en liten friskola där du får en stimulerande och kreativ utbildning i trygg miljö. Efter examen är du färdig CNC-operatör eller produktionstekniker och kan börja jobba direkt. Du kan också plugga vidare på högskolan. Wilhelm Haglunds gymnasium är...

Läs mer om Wilhelm Haglunds gymnasium och visa alla program.

Recensioner

Snittbetyg: 4,5

Baseras på 4 recensioner
Skriv en recension
4/5
Elin
11 okt 2019
Bred utbildning

Utbildningen är väldigt bred, man får både högskolebehörighet och en yrkesutbildning så att man kan börja jobba direkt och det är bra om man är lite osäker på vad man vill göra....

Visa hela
4/5
Linnea
11 okt 2019
Modern verkstad

Verkstaden på skolan är stor och fin och har många högteknologiska maskiner. Verkstadslärarna kan väldigt mycket och är duktiga på att vägleda. Om man vill fördjupa sina kunskap...

Visa hela
5/5
Lukas
11 okt 2019
Bästa skolan

Skolan har ett väldigt bra utbildat team av lärare som är engagerade och stöttar och hjälper en. Vi är en del av Teknikcollege. Det gör att man får bra kontakt med alla teknikfö...

Visa hela
Sponsrad