Visa gymnasium.se som: Mobil

Industritekniska programmet, Produkt & maskinteknik

Volvogymnasiet Skövde
Programinformation
Skövde
Antal elever: cirka 140 (.)
Industritekniska programmet
  • Antagningspoäng: 257,5
    (medelvärde: 291,3) * statistik från 2019/20

Om utbildningen

Volvogymnasiet-Industritekniska-programmet-Skövde

Två utbildningar i en på Volvogymnasiet i Skövde!

På Volvogymnasiet i Skövde läser du det Industritekniska programmet mixat med Naturvetenskap och Teknik. Du går en unik utbildning som innehåller många praktiska inslag samtidigt som du blir högskolebehörig!

Teori och praktik

Utbildningen på Volvogymnasiet är en blandning av naturvetenskap, teknik och industriteknik, där både teori och praktik varvas. Du läser de gymnasiegemensamma ämnena på Västerhöjdgymnasiet (Gymnasium Skövde) och karaktärsämnena på Volvogymnasiet. På Volvogymnasiet kommer du att läsa ämnen som uppfyller Volvos och industrins krav på yrkeskompetens. Under utbildningen får du testa på Volvogymnasiets fem olika yrkesinriktningar för att i årskurs 3 välja vilken yrkesinriktning du vill läsa.

Volvogymnasiet erbjuder yrkesinriktningarna:

- Servicetekniker
Servicetekniker inom elområdet kan liknas vid en läkare fast för maskiner. Du kollar maskinen, fastställer en diagnos och läker eller förebygger fel. Du medverkar vid installation och intrimning av utrustningar, enheter, anläggningar, system och installationer. Bärbar dator är ett viktigt verktyg då felsökningar idag ofta sker med avancerade datorprogram.

- Automationstekniker
Den här inriktningen ger dig möjlighet att fördjupa dig i automatiseringskunskap. Passar dig som vill programmera robotar och vara med i självständiga team. Du kan börja jobba direkt som CNC-operatör eller tekniker i en automatiserad anläggning.

- Produktionstekniker
Du får lära dig grunderna för att kunna bli produktionstekniker. På inriktningen får du göra praktik med produktionstekniker och se hur deras vardag är. Inriktningen passar bra för dig som vill läsa vidare till civilingenjör, maskiningenjör eller annan teknisk utbildning på högskola eller universitet efter studenten.

- Gjuteriteknik
På ett gjuteri finns det arbetsuppgifter som att köra maskiner, hålla koll på att det är rätt blandning på det man gjuter och arbeta med produkterna efteråt. Ett av världens modernaste gjuteriet har nyligen byggts i Skövde.

- Underhållsteknik
Underhållsteknik handlar inte om att underhålla folk så att de har roligt, utan hur maskiner ska underhållas så att de fungerar länge i en verksamhet. Maskiner ska inte användas tills de går sönder eller behöver lagas akut. Du får jobba med olika tekniker som hydraulik, kullager och svetsmetoder. Inriktningen passar dig som gillar att fixa och reparera saker och löser problem effektivt. Du får prova dina kunskaper på riktigt genom praktik.

Egen maskinpark

På Volvogymnasiet har du som elev tillgång till en egen maskinpark och till den teknologi som Volvobolagen använder. Du kommer också få tillgång till en egen laptop för att du ska kunna studera på ett så bra och smidigt sätt som möjligt.

Sommarjobb och praktik

Du har även möjlighet att under sommaren kunna jobba extra på Volvo om du har minst godkänt i alla betyg. Under utbildningen får du naturligtvis praktik på något av Volvobolagen och dessutom praktik utomlands i tre veckor under årskurs tre.

Jobba eller plugga vidare i framtiden

Alla på Volvogymnasiet i Skövde läser upp till 3300 poäng för att ha valet att kunna börja jobba direkt efter studenten eller studera vidare på högskola eller universitet. Efter fullgjorda gymnasiestudier erbjuds du anställning på Volvo om du uppfyller de krav företaget har, anställningen sker då enligt gällande arbetslagstiftning.

Är du intresserad och vill veta mer om Industritekniska programmet, Produkt & maskinteknik, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till Industritekniska programmet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Industritekniska programmet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3.

Ansökan

Ansök till Industritekniska programmet, Produkt & maskinteknik

Du söker programmet via Utbildning Skaraborg. Om du bor i en kommun som inte ingår i antagningskansliet söker du istället via din hemkommun.
Postadress: Antagningskansliet 541 83 SKÖVDE
Telefon: 0500-49 80 00
E-post: utbildning@skaraborg.se

Certifiering

Teknikcollege

Teknikcollege

Teknikcollege är en certifiering utfärdad av Industrirådet. Du går en utbildning som matchar de behov som Sveriges mest innovativa och spännande industriföretag har.

Läs mer om Teknikcollege här!

Certifiering

Teknikcollege

Teknikcollege

Teknikcollege är en certifiering utfärdad av Industrirådet. Du går en utbildning som matchar de behov som Sveriges mest innovativa och spännande industriföretag har.

Läs mer om Teknikcollege här!

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Industritekniska programmet, Produkt & maskinteknik så kommer skolan att kontakta dig.

Volvogymnasiet Skövde

Volvogymnasiet i Skövde erbjuder en unik utbildning där du kan välja att börja jobba som exempelvis servicetekniker eller maskinoperatör direkt efter gymnasiet eller plugga vidare vid högskola eller universitet. Genom utökade kurser får du som elev helt enkelt två utbildningar...


Läs mer om Volvogymnasiet Skövde och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Volvogymnasiet Skövde

John G Grönvalls plats 8
541 36 Skövde

 Visa telefonnummer
www.volvogymnasiet.se

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 5 recensioner.

Elev volvogymnasiet
(5)
Volvogymnasiet erbjuder en mycket bra utbildning med kompetenta lärare som alltid vill hjälpa till. Det är bra variation mellan teoretiska och praktiska övningar och kurser. Elever lär sig allt från början och behöver därför inte ha några tidigare kunskaper i de praktiska ämnena. Det finns många kurser att välja mellan och många vägar att gå eft...
Visa hela
Amanda P
(5)
Engagerade lärare, bra upplägg på kurser men framförallt en bra sammanhållning mellan elever på skolan!
Nöjd Anonym
(5)
Man läser väldigt mycket saker, men det är inte så jobbigt som man kan tro. Långa dagar i skolan vilket betyder minimalt med läxor + alla i klassen kommer bra överens så att tiden i skolan blir nästan alltid rolig. Man lär känna varandra väldigt bra p.g.a. det är en liten skola och man får bra kontakt med lärarna, det känns lite personligare på ...
Visa hela
Recensioner
Utbildningsrecensioner
(5,0)
Baseras på 5 recensioner.
Ta kontakt med skolan

För att få mer information om Industritekniska programmet, Produkt & maskinteknik från Volvogymnasiet Skövde, fyll i dina uppgifter:

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Du kanske också är intresserad av: