Barn- och fritidsprogrammet

Barn- och fritidsprogrammet, Fritid & Hälsa

Widénska gymnasiet, i Västerås
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 90 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 220,0
(medelvärde: 241,2)
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 90 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 220,0
(medelvärde: 241,2)
Få mer information om programmet 👍

Film

Om utbildningen

Barn- och fritidsprogrammet, Fritid & Hälsa

Barn- och fritidsprogrammet med idrottsprofil

Är du intresserad av ledarskap? Vill du veta mer om hur människor fungerar och samtidigt kunna satsa på din idrott? Då passar Barn- och Fritidsprogrammet på Widénska dig.

Barn- och fritidsprogrammet passar dig som är intresserad av människor och ledarskap. Du får kunskap inom psykologi, sociologi och pedagogik och lär dig att vara en bra ledare för olika grupper av människor. Barn- och fritidsprogrammet är ett yrkesprogram. Det gör att du kan söka arbete direkt efter gymnasiet. Många väljer också att läsa vidare då du har möjlighet att få grundläggande behörighet för
högskolestudier.

Inriktning Fritid och Hälsa

På Widénska gymnasiet läser du Barn- och fritidsprogrammet med inriktning fritid och hälsa och går samtidigt i en idrottsklass. Här får du stora möjligheter att kombinera ditt idrottsengagemang med din utbildning, till exempel genom praktik på hälso- och fritidsanläggningar och i idrottsföreningar. Vi kopplar din inriktning inom fritid och hälsa till såväl friskvård som idrott.

Här läser du kurser som Fritids- och idrottskunskap, fritids- och friskvårdsverksamheter och ledarskap. Totalt har du 16 veckors praktik (APL) på olika arbetsplatser, fördelat på två år. Widénska gymnasiet är till för dig som vill kombinera din idrott med studier på bästa sätt, oavsett om du elitsatsar eller idrottar på breddnivå. För dig som elitsatsar har vi certifieringen NIU inom ett stort antal idrotter. NIU står för Nationellt godkänd Idrotts- Utbildning och innebär att vi är ett nationellt idrottsgymnasium.

Det ger dig stora möjligheter att få ännu mer idrott på schemat samt att utvecklas maximalt inom din specialidrott. Eftersom Barn- och fritidsprogrammet är ett yrkesprogram så går du efter examen direkt ut i arbetslivet. Det finns ett brett spektrum av yrken, till exempel idrottstränare, badpersonal, aktivitetsledare, idrottspersonal och eventpersonal med mera.

NIU-certifierade idrottsutbildningar

På Widénska finns ett flertal idrottsutbildningar med certifieringen NIU (nationell idrottsutbildning), vilket gör att du kan kombinera studier och idrott på bästa sätt. Följande idrotter är NIU-certifierade:

  • Bandy
  • Fotboll
  • Friidrott
  • Truppgymnastik
  • Handboll
  • Innebandy
  • Ishockey
Är du intresserad och vill veta mer om Barn- och fritidsprogrammet, Fritid & Hälsa, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Västerås

Behörighet

För behörighet till Barn- och fritidsprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Barn- och fritidsprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till Barn- och fritidsprogrammet, Fritid & Hälsa

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen i Västerås. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Stadshuset, E268 721 87 Västerås
Telefon: 021-39 06 00
Mejladress: gymnasieantagningen@vasteras.se

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Barn- och fritidsprogrammet, Fritid & Hälsa så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Widénska gymnasiet
Vasagatan 56
722 20 Västerås

Idrott och studier i kombination på Widénska gymnasiet

Widénska gymnasiet i Västerås är en gymnasieskola för dig som vill kombinera ditt idrottande med dina gymnasiestudier. Här kan du lägga extra mycket fokus på idrotten, samtidigt som du får en bra gymnasieutbildning som ger dig behörighet till högskola och...

Läs mer om Widénska gymnasiet och visa alla program.

Sponsrad