Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Kök & servering

Tranellska gymnasiet, i Västerås
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Kommande Öppet hus
27 januari, 2024 11:00
(+ Läs mer )
Antal elever
Antal elever: cirka 120 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 105,0
(medelvärde: 212,2)
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Kommande Öppet hus
27 januari, 2024 11:00
(+ Läs mer )
Antal elever
Antal elever: cirka 120 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 105,0
(medelvärde: 212,2)
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

 Kök & servering

Hela världen som arbetsplats!

Är du intresserad av mat, dryck, bakning och människor? Då är det här programmet rätt för dig. Här får du kunskap och erfarenhet för att arbeta som kock, servitör, bartender eller bagare.

Yrkesförberedande program med stora möjligheter inför framtiden

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett yrkesförberedande program, du får även grundläggande högskolebehörighet så att du kan studera vidare på högskolan. Efter utbildningen kan du också läsa vidare på yrkeshögskola eller andra kvalificerade yrkesutbildningar inom restaurang och bageri.

Programmet erbjuder också programinriktat val för dig som saknar betyg i matematik eller engelska. Prata med din studie- och yrkesvägledare för att få mer information om hur du söker det.

Hos oss får du lära dig tillverkning från grunden - från hur du använder olika råvaror fram till färdiga maträtter, drycker och bakverk. Du får utveckla din kreativitet, initiativförmåga och servicekänsla. Första året provar du på olika inriktningar. Därefter väljer du din specialitet; bageri och konditori eller kök och servering.

Branschrekommenderad utbildning

Branschen väntar på dig! Efterfrågan i branschen är stor efter utbildade kockar, servitörer, bagare och konditorer. Branschrepresentanter är dessutom delaktiga i utbildningen och ser till att du får de kunskaper som efterfrågas.

Nyhet - hösten 2023

Från hösten 2023 ska kurser för grundläggande högskolebehörighet ingå i programstrukturen för alla yrkesprogram.

På Tranellska får du jobba varierat med en stor del praktiskt arbete i vår egen restaurang och i vårt bageri. Vi jobbar i team, det gör att du lär dig delaktighet och ansvar, egenskaper som är viktiga i våra branscher. Hos oss får du utveckla din kreativitet, initiativförmåga och servicekänsla. Under ditt tredje år kan du dessutom få möjlighet att göra praktik utomlands. Vi har ljusa, trevliga lokaler, som är specialbyggda för just restaurang- och bageriutbildningar. Våra kök- och bagerilokaler är välutrustade med moderna maskiner, där du får träna praktiskt redan från årskurs 1.

Inriktning Kök/Servering

Inom denna inriktning får du kunskap om det kalla och varma köket, servering och service. Utifrån bra råvaror planerar och komponerar du menyer som tillagas och serveras i vår restaurang. Du fördjupar kunskaper inom mat-och dryckeskombination samt barteknik. Du bör vara flexibel och stresstålig. Våra proffsiga lärare lär dig allt från grunderna till sina bästa specialknep och du gör praktik hos våra välmeriterade samarbetspartners.

Arbetsplatsförlagt lärande, APL

Under utbildningstiden får du vara minst 15 veckor ute på en arbetsplats. Vi har ett gott samarbete med olika företag både bagerier och restauranger i hela Västmanland, det ger dig både erfarenheter och stora chanser till jobb. Du kan även få möjlighet att genomföra din APL utomlands, då vi samarbetar med restaurang- och bageriskolor i Europa.

Efter utbildningen

Utbildningen ger dig förutsättningar att arbeta i hela världen som kock, servitör, bagare eller konditor.

Är du intresserad och vill veta mer om Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Kök & servering, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Västerås

Behörighet

För behörighet till Restaurang- och livsmedelsprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Restaurang- och livsmedelsprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Kök & servering

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen i Västerås. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Stadshuset, E268 721 87 Västerås
Telefon: 021-39 06 00
Mejladress: gymnasieantagningen@vasteras.se

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Kök & servering så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Tranellska gymnasiet
Stensborgsgatan 1
721 32 Västerås

Gör dig redo för jobb i framtidsbranscher på Tranellska gymnasiet

Vad drömmer du om? Vill du jobba med turism och upptäcka världen? Brinner du för matlagning, eller vill du kanske bli stans bästa konditor? Är du en entreprenör som vill starta eget företag? På Tranellska lär du dig både teori...

Läs mer om Tranellska gymnasiet och visa alla program.

Sponsrad