COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Svara på vår korta undersökning och hjälp oss att hjälpa dig! ⭐

Kristoffer och Carl går teknik på VNG

Väsby Nya Gymnasium

Kristoffer Berg

Kristoffer Berg är 18 år och går programmeringsspåret på Teknikprogrammet, Informations- och medieteknik.

Varför passar Teknikprogrammet dig?

– Jag valde programmet för att det var någonting som jag ville studera. Programmet som jag går på passar mig bra eftersom jag har stor chans att få arbete direkt efter jag tagit studenten.

Berätta lite kort om din utbildning!

– På det program jag går så läser vi väldigt många tekniska ämnen som CAD, Programmering, Webbserverprogrammering, Webbutveckling m.m. Men vi läser också vanliga ämnen som Matte, Fysik, Engelska och Svenska. För att visa vad vi har lärt oss har vi oftast prov i alla ämnen, eller inlämningsuppgifter. Vi kan också få chans att gå på föreläsningar på andra ställen, men för det mesta arbetar vi i skolan.

Hur är lärarna, lokalerna och klassen?

– Lärarna är otroligt trevliga och hjälpsamma. De vill verkligen att vi ska få den utbildningen vi behöver för att klara oss i framtiden. Lokalerna i skolan är som vanliga klassrum, förutom aulorna som är lite större än vanliga klassrum. Klasserna är trevliga och alla är sams med alla och alla finns där för att hjälpa varandra.

Vilka karriärmöjligheter och studiemöjligheter finns efter studenten?

– Jag har stor chans att få arbete efter studenten eftersom det är brist på yrken inom just webb och programmering eller CAD. Jag har inget drömjobb, det kommer med tiden.

Vad är det roligaste du har gjort under utbildningen? Vilket är ditt bästa minne från tiden på gymnasiet?

– Jag tycker att allt jag har gjort under tiden jag pluggat har varit roligt. Det bästa minnet jag har från gymnasiet är att ha träffat så många trevliga lärare och kompisar som jag kommer ha kontakt med efter studenten.

Varför skulle du rekommendera skolan/programmet till andra?

– Jag rekommenderar den här skolan och programmet till andra som snabbt vill få jobb. Eftersom det är stor brist inom teknikyrken så är det stor chans att man får ett arbete direkt efter studenten. Dock måste man tänka på att plugga och verkligen ta skolan på allvar.

Carl Johansson

Carl Johansson är 18 år och går ingenjörsspåret på Teknikprogrammet, Informations- och medieteknik.

Varför valde du Teknikprogrammet på Väsby Nya Gymnasium?

– Jag valde Teknikprogrammet eftersom jag använder mycket teknik i vardagen och det är något jag skulle vilja jobba med i framtiden. Skolan valde jag eftersom den är väldigt bra placerad och jag kan snabbt ta mig dit och tillbaka hemifrån. Jag var dessutom här på öppet hus under våren innan jag började gymnasiet, redan då gillade jag hur fräsch och ny hela skolan såg ut.

Berätta lite kort om din utbildning!

– På Teknikprogrammet har vi många ämnen som berör teknik, som DAO, Programmering, Teknik och Webbutveckling. Eftersom Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program så blir det mycket teori inom många ämnen (Matematik, Svenska, Engelska, Historia, Religion osv.) men det finns även många ämnen där vi gör mycket praktiskt, exempelvis Programmering, Webbutveckling, Kemi och Fysik. Vi åkte nyligen till Vetenskapens hus i Stockholm på fysiken där vi fick se exempel på hur det vi hade jobbat med kan ses i verkligheten.

Hur är lärarna och lokalerna?

– Jag tycker att lärarna är jättetrevliga. Det är inte ofta man har problem med dem och tycker man någonting är konstigt så är det bara att fråga så brukar det lösa sig. Lokalerna byggdes för bara några år sedan, vilket verkligen syns. Det är en fräsch och öppen miljö som är perfekt för att studera.

Vilka studiemöjligheter finns efter studenten?

– Just nu är jag ganska öppen inför framtiden, men jag känner mig säker på att jag kommer att gå på universitet eller högskola innan jag börjar jobba. Jag har inte bestämt mig för vad ännu, men det är antingen någonting inom matematik eller juridik. Det är dessa två ämnen jag tycker varit roligast under min gymnasietid. Jag tyckte också att programmering var väldigt roligt men det känns lite mer som en hobby för mig.

Vilket är ditt bästa minne från tiden på gymnasiet?

– Det jag tänker mest på när jag tänker tillbaka på min studietid är när jag började programmera i ettan. Jag tycker att det var så kul när projekten man skapade fungerade, vare sig de var små eller stora. Specifikt så tänker jag tillbaka till när jag gjorde ett pokerspel som projekt i slutet av ettan. Även om jag inte fortsätter med programmering i framtiden så tycker jag att det varit en upplevelse värd att ha och programmerare är någonting som världen kommer att behöva fler av i framtiden.

Varför skulle du rekommendera skolan och programmet till andra?

– Jag kan rekommendera Väsby Nya Gymnasium till andra eftersom det är en fräsch skola med bra material och schyssta lärare samt elever. Jag tror inte det finns mycket mer man kan fråga efter från ett gymnasium än vad som finns här. Jag kan dessutom rekommendera Teknikprogrammet till alla som känner att de skulle vilja testa på allt från programmering till svår fysik och matematik. Även om man inte kommer att jobba inom något av ämnena som specifikt ingår i Teknikprogrammet så är kurserna en bra grund om man senare vill studera på universitet eller högskola. Det ger breda möjligheter för framtiden.

Läs mer om Teknikprogrammet, Informations- och medieteknik

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill bli kontaktad av Väsby Nya Gymnasium.

Recensionspolicy

recensionspolicy gymnasium.se

Vill du lämna en recension om en skola eller ett program på gymnasium.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra elever att hitta en gymnasieutbildning. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Medlemslogin