Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

International Baccalaureate - Europa

United World Colleges
Programinformation
Amsterdam, Bergen, Berlin, Italien, Sarajevo, Wales - Visa alla  
International Baccalaureate
UWC Europa

Om utbildningen

International Baccalaureate - Europa

IB är en universitetsförberedande utbildning som ger behörighet till såväl svenska som utländska universitet. I enskilda fall måste komplettering ske för särskild behörighet till svenska universitet, beroende på vilken utbildning man söker. Svenskar med IB-examen brukar kunna komplettera utan svårigheter.

På IB läser du färre ämnen än vad som är vanligt på svenska gymnasiet. IB-ämnena är mer omfattande och ger möjlighet till större fördjupning. På de flesta UWC-skolor sker all undervisning, förutom språk, på engelska. 

Som svensk stipendiat på UWC-skolor som erbjuder lärarledd undervisning i svenska förväntas du också välja svenska som ett av dina 6 IB-ämnen. UWC Sverige kan medge dispens om en stipendiat begär det och har goda anledningar. Vi uppmuntrar även våra stipendiater vid skolor som inte erbjuder lärarledd undervisning i svenska att läsa svenska A ”self-taught”. 

Betygsbedömningen görs främst vid avslutande skriftliga och muntliga examina (IB final exams), men även genom skolarbete som redovisas under de två åren. Godkända examensresultat leder till ett IB-diplom som accepteras av många universitet i världen.

Studierna på UWC är krävande men givande. De förutsätter självständigt och disciplinerat arbete i högre utsträckning än det svenska gymnasiet. Klasserna på UWC är små och varje elev har en studiehandledare. Studiemotivationen bland eleverna är generellt hög.

UWC i Bosnien & Hercegovina

Skolan ligger i Mostar, en stad som är känd för sin gamla bro, Stari Most, som går över floden Neretva och som binder samman de olika stadsdelarna. 1993 sprängdes den av bosnienkroatiska styrkor (HVO), och blev då en symbol för den splittring som kriget i Bosnien och Hercegovina stod för. Bron är nu återuppbyggd och sedan 2004 knyter den åter ihop de olika stadsdelarna och därmed även kroater och bosniaker, de numera största etniska grupperna i staden efter att serberna fördrivits eller flytt under kriget. Skolan, som grundades 2006, har till syfte att verka för förståelse och försoning i regionen och även i världen som helhet.

UWC i Storbritannien

Skolan, som var den första UWC-skolan, grundades 1962 av reformpedagogen och visionären Kurt Hahn i samarbete med Antonin Besse som skänkte det medeltida slottet St. Donat’s Castle som nu är skolans centrala byggnad och konteramiral Desmond Hoare som blev skolans förste rektor. Skolan ligger på den sydwalesiska kusten mellan Cardiff och Swansea med utsikt mot Somerset i England på andra sidan Bristolkanalen. Till skolans unika insatser hör dels väsentliga bidrag till utvecklandet av den internationella studentexamen International Baccalaureate och dessutom den rigid-hulled inflateable boat (ribbåt) som Desmond Hoare utvecklade i nära samarbete med elever på skolan och som revolutionerade livräddningsinsatser till havs världen över. Idag driver en av skolans tidigare elever, Robin Jenkins, livräddningsinsatser för flyktingar på Medelhavet med ribbåtar som väsentlig resurs.

UWC i Norge

UWC Red Cross Nordic, en skola med 200 elever i närheten av Bergen fokuserar på nordisk kultur, humanitärt engagemang och miljö. Alla de nordiska länderna bidrar till skolan och som en del av studierna erbjuds alla elever en Röda Korset-kurs.

UWC i Nederländerna

UWC Maastricht i Nederländerna öppnade 2009 och är en skola för elever från 2-18 år. Vi skickar elever dit för att läsa de sista två åren av gymnasiet. Den har speciellt fokus på entreprenörskap och design och många årliga konferenser – TEDx, International Peace Conference m fl.

UWC i Tyskland

UWC Robert Bosch College ligger i Tysklands ”gröna stad”, Freiburg, och har ett speciellt fokus på hållbarhet. Hållbar utveckling genomsyrar allt på skolan, från läroplaner till studenternas vardag och byggnadernas arkitektur. Närheten till nationalparken Schwarzwald gör att man ägnar sig åt mycket friluftsliv utanför skoltid.

UWC i Italien

UWC Adriatic i Trieste, i norra Italien nära gränsen till Slovenien, var en av de första UWC-skolorna och öppnade 1982. Skolan ligger i ett område som är djupt präglad av historien och eleverna får uppleva den rika mångfalden i italiensk kultur. Adriatic satsar på musik och erbjuder även arabiska, världskulturer och konst som tilläggsämnen.

UWC i Armenien

UWC i Armenien ligger i Dilijan i norra delarna av landet. Skolan öppnade i oktober 2014 och tar varje år emot studenter från hela världen. 

Är du intresserad och vill veta mer om International Baccalaureate - Europa , vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Gymnasieexamen

International Baccalaureate leder till en högskoleförberedande gymnasieexamen som ger dig behörighet att studera vidare både i Sverige men även i andra, främst engelsktalande, länder.

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om International Baccalaureate - Europa så kommer skolan att kontakta dig.

United World Colleges

UWC Sverige

Studera utomlands på United World Colleges

United World Colleges bygger på idén att skapa internationell förståelse genom att sammanföra ungdomar från hela världen. Under två av de kanske viktigaste åren av sina liv lever och studerar ungdomarna tillsammans. UWC utgör en alldeles unik möjlighet för svenska...


Läs mer om United World Colleges och visa alla program.

Kontaktuppgifter

United World Colleges

Dale

 Visa telefonnummer
www.uwc.se


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Ta kontakt med skolan

För att få mer information om International Baccalaureate - Europa från United World Colleges, fyll i dina uppgifter:

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Du kanske också är intresserad av: