Tyresö Gymnasium satsar på ett globalt perspektiv och idrottsprofiler
Skolan erbjuder både teoretiska och yrkesförberedande program, anpassade för att möta olika behov och mål. De har också en resursskola för elever med större behov samt ett brett utbud av nationella och individuella program.
Tyresö gymnasium
Enligt Skolinspektionens elevenkät från 2023 är eleverna de nöjdaste i Stockholms län när det gäller lärarnas förmåga att göra skolarbetet intressant, lärarnas stöd och den tryggheten som finns på skolan.
– Alla ska trivas här. Vi vill ha ett samhälle där alla människor ska få plats, bli respekterade och accepterade. Skolan tror att det bästa sättet att skapa ett bra samhälle är att acceptera alla utifrån de förutsättningarna alla har. Vi har ett starkt engagemang här, säger Karin Aaseby, projektledare på Tyresö Gymnasium.
Nu tar skolan ytterligare kliv framåt med två spännande satsningar – en utlandsprofil och en idrottsprofil som kombinerar utbildning med unika upplevelser och möjligheter.
Utlandsprofil – ”Världen är inte bara Sverige eller Europa”
Tyresö gymnasium är ackrediterad av Erasmus+, vilket innebär att eleverna på yrkesutbildningar och de högskoleförberedande programmen på skolan har chansen att göra utlandspraktik. Höstterminen 2025, introducerar skolan en utlandsprofil inom ekonomi- och samhällsvetenskapsprogrammet. Detta ger eleverna möjligheten att få ett bredare perspektiv om världen. Programmen kombinerar teori och praktik med studieresor och upplevelser inom Sverige och utomlands.
– Våra program har utlandsprofil, dels för vår vision, men också för att vi tror eleverna behöver ett internationellt perspektiv. Världen är inte bara Sverige eller Europa. Vi tycker att utlandsprofil är väldigt viktigt att ha för att få en förståelse att vi är en värld. Vi tror att genom att resa och jobba praktiskt så får vi eleverna att bli erfarna än att bara läsa om det, säger Karin.
Idrottsprofil – LIU
Till höstterminen 2025 erbjuder skolan LIU (lokal Idrottsutbildning), där elever på de teoretiska programmen (samhällsvetenskapsprogrammet och ekonomiprogrammet) får möjlighet att kombinera sina studier med en satsning på idrott. Träningen sker två gånger i veckan under skoltid. Genom professionella tränare och goda träningsmöjligheter inom olika sporter skapar LIU en balans mellan studier och idrott. LIU omfattar totalt 200 poäng i kurserna tävlingsidrott 1 och 2.
– Ska man lyckas med sin gymnasieutbildning på teoretiska program, så krävs det att man har tid för studier också. Skolan hjälper till att lägga upp planeringen för eleverna. Vi och de idrottsföreningarna vi samarbetar med har nära kontakt och gemensam elevsyn som bygger på att vi ska stärka eleverna både själsligt och fysiskt. Skolan och föreningarna kommer ha regelbunden kontakt om eleverna, hur de mår och hur det går för dem. Alla elever med idrottsprofil kommer även få en idrottsmentor, säger Karin.
Programmet erbjuder olika idrotter: ishockey, fotboll, handboll, amerikansk fotboll, basket och taekwondo. Skolan samarbetar med lokala idrottsföreningar som bland annat Tyresö Hanviken Hockey, Tyresö Royal Crowns och Alami Kampsport Akademi.
– Vi kommer att fokusera på både att utveckla den tekniska och mentala sidan av idrotten. Eleverna kommer ha tillgång till erfarna tränare och anpassa studiegången för att balansera träning och skola. Jag kommer också vara delaktig i processen, säger Jakob Alami, lärare på skolan samt flerfaldig svensk mästare och tränare i Alami Kampsport Akademi.
Hur ser samarbetet ut mellan Alami Kampsport och Tyresö gymnasium?
– Samarbetet funkar jättebra och smidigt. Vi är nöjda med att starta igång det här konceptet med Tyresö gymnasium. Det är väldigt intressant och lockande bland många elever som är kampsportintresserade.
Läs mer om Tyresö gymnasium