Visar 1-20 av 58 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
  • = Riksintag
  • = Har lediga platser
Visar 1-20 av 58 träffar
1
2
3

Gymnasieutbildning mot Dator- och kommunikationsteknik

Mer om inriktningen Dator- & kommmunikationsteknik

På inriktningen Dator- och kommunikationsteknik får du lära dig att installera, administrera, underhålla och reparera dator- och kommunikationssystem. Du får också kunskaper om informationssäkerhet och hur man hanterar system för presentation av data, bild, ljud och interaktiva tekniker.

Efter examen från Dator- och kommunikationsteknik kan du arbeta som bland annat nätverkstekniker, teknisk säljare, supporttekniker, servicetekniker och elektriker inom eldistribution eller installation.

Studera vidare efter gymnasiet

El- och energiprogrammet är ett yrkesprogram och förbereder dig alltså främst för yrkeslivet efter studenten, men du kan också få grundläggande högskolebehörighet, genom att läsa engelska 6 som programfördjupning och svenska 2 och 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3 som individuellt val.

Om skolan inte erbjuder möjligheten att läsa engelska 6 som programfördjupning kan du läsa kursen som individuellt val och kurserna i svenska som utökat program.

Om El- och energiprogrammet

El- och energiprogrammet ska utveckla dina kunskaper om vilka behov som finns i samhället och dess IT- infrastruktur och hur du i din yrkesroll kan göra skillnad och hjälpa till med samhällsviktiga basfunktioner som produktion, installation och distribution av el- och datasystem.

En mycket viktig aspekt på El- och energiprogrammet är säkerhet och du får lära dig om nationella och internationella uppgörelser kring teknologi, informationssäkerhet, standarder, arbetssäkerhet och arbetsmiljö.

Material, verktyg och utvärdering i arbetet

Under din utbildning i data och kommunikationsteknik får du träna på att välja rätt material och verktyg. Du får också lära dig hur man planerar arbete och projekt samt utvärderar och följer upp utfört arbete. För att du ska kunna göra korrekta beräkningar läser du också matematik och om du vill kan du fördjupa dig i engelska.

Lär dig kundservice och att samarbeta

Som tekniker och arbetare inom service och teknik kan du stöta på många olika människor och ibland kan du i din yrkesroll åka mellan olika byggen, företag eller kunder. Du kan arbeta både för storföretag eller som egenföretagare, eller ensam tekniker på en arbetsplats, därför krävs det att du är flexibel och samarbetsvillig. Du förbereds för samarbete, kundkontakt och service i din utbildning på inriktningen Dator- och kommunikationsteknik.

I din utbildning på El- och energiprogrammet ingår alltid praktik – arbetsplatsförlagt lärande – där du får arbeta praktiskt och utveckla dina yrkeskunskaper.

Källa: Skolverket

Jämför dina favoriter
Reportage
Emmy berättar varför hon valde e...
Ystad Gymnasium

Emmy fick höra att hennes merit skulle räcka till ett program med högre antagningspoäng, men vad skulle hon tjäna på det? Emmy slösade inte sin merit. Hon använde den till exakt det hon ville helst av allt. Läs hela intervjun här!

Läs mer
Vi vann tävling med Parfum Lomba...

Tara, Matilda och Benjamin på Ystad gymnasium vann prestigefylld stylingtävligt! Läs mer om estetiska programmets framgångsrika samarbete.

Läs mer
Vad händer efter NTI Gymnasiet S...

Simon och Sandra har läst media på NTI Gymnasiet i Sundsvall. I en intervju så berättar dessa två hur deras val att fortsätta efter gymnasietiden har sett ut.

Läs mer
Timias tid på vård- och omsorgsp...

Timia har alltid vetat att hon vill jobba inom sjukvården, nu har hon ställt in siktet på att bli obducent eller specialistsjuksköterksa inom palliativ vård. Läs hela intervjun här!

Läs mer
APL blev Alvas väg till jobbet s...

Att studera något praktiskt var viktigt för Alva, och i hotellreceptionen hittade hon hem. Trots nervositeten som hon kände inför sin APL så trivdes hon som fisken i vattnet och blev erbjuden extraarbete på arbetsplatsen. Lärarna och tryggheten hon kände på Ystad gymnasium fick henne att våga.

Läs mer

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information