Visa gymnasium.se som: Mobil

Naturbruksprogrammet, Djur: Djurvård

Tenhults Naturbruksgymnasium
Programinformation
Jönköping
Antal elever: 75 (år 1)
Naturbruksprogrammet
(Läs mer) Öppet hus
2020-04-25
(Läs mer) Prova på-dagar
2020-06-16

Naturbruksprogrammet, Djur: Djurvård

Djurvård på Tenhults naturbruksgymnasium

Utbildningen för dig som älskar djur

Drömmer du om att arbeta med djur i framtiden och vill kombinera dina gymnasiestudier med ditt stora intresse? Då är naturbruksprogrammet inriktning djurvård på Tenhults naturbruksgymnasium rätt gymnasieval för dig!

Nå dina mål – bli det du vill!

På Tenhults naturbruksgymnasium får du en bred djurvård- eller djursjukvårdsutbildning som förbereder dig för professionellt arbete med djur efter gymnasiet. Kanske drömmer du om att arbeta som djurvårdare på djursjukhus, djurklinik, djurpark, zooaffär, hunddagis, katt-/hundpensionat eller driva något eget? Om du kompletterar dina studier med kurser som ger högskolebehörighet har du dessutom möjlighet att plugga vidare till i stort sett vad som helst! Kanske vill du utbilda dig till veterinär, djursjukskötare, djurskyddsinspektör, etolog, zoolog, hundförare eller kanske till polis eller något helt annat? På Tenhults naturbruksgymnasium har du alla möjligheter att nå dina mål!

Djurvård och minizoo

På skolans djurvårdsanläggning finns en mängd olika djurarter som reptiler, smågnagare, kaniner, burfåglar, amfibier, fiskar, leddjur, getter, får och höns. Sammanlagt finns över 120 djur samt cirka 300 akvariefiskar av 40 olika arter. Här sätts djuren i centrum och stor vikt läggs på att djuren ska ha gott om utrymme och få utföra många av sina naturliga beteenden. Anläggningen är öppen för allmänheten på helgerna och eleverna har möjlighet att ansöka om helgarbete på djurvårdens minizoo och mot betalning ta hand om både djur och besökare.

Om djurvård- och djursjukvårdsutbildningen

Inom naturbruksprogrammet inriktning djurvård läser du gymnasiegemensamma- och programgemensamma ämnen samt kurser där du fördjupar dig inom djurvård. Undervisningen är både praktisk och teoretisk och du får kunskaper om olika djurarter, deras skötsel, beteende, utfodring, anatomi, biologi, djursjukvård, uppfödning, lagar och bestämmelser samt om företagsekonomi och entreprenörskap. Personalen som jobbar på Tenhults naturbruksgymnasiums djurvårdsinriktning har alla lång yrkeserfarenhet av djur. Alla lärare har dessutom gedigen utbildning inom bland annat djurvård, djursjukvård och hund. 

Högskolebehörighet

På Tenhults naturbruksgymnasium har du möjlighet att välja kurser som ger grundläggande högskolebehörighet inom programmets 2 500 poäng. Du kan även läsa kurser inom natur- eller samhällsvetenskap som ger dig särskild behörighet. Utbildningar som kräver särskild behörighet är till exempel veterinär, agronom, zoolog, djursjukskötare eller etologi och djurskydd. 

Välj någon av nedan yrkesutgångar som du även kan komplettera med kurser så att du får både grundläggande och särskild högskolebehörighet mot naturvetenskap eller samhällsvetenskap:

•    Djurvårdare
•    Djurvårdare inriktning djursjukvård
•    Djurvårdare inriktning företagande
•    Djurvårdare inriktning naturvetenskap

Certifikat och licenser för arbete med djur

Beroende på dina intressen finns en mängd olika behörigheter, intyg och certifikat som du har möjlighet att ta i samband med dina studier på Tenhults naturbruksgymnasium. Bland annat zoo-certifikat (som krävs för att få sälja djur i butik), D9 (intyg på att du kan får kvalificerade djursjukvårdande åtgärder under överinseende av veterinär), KFV (utbildning i katastrofhjälp fåglar och vilt), behörighet för att få arbeta som föreståndare för hunddagis eller hundpensionat.

______________________________________________________________________________________________

Djurvårdare

Djurvårdare passar dig som vill ha en bred kunskap om många olika djur. Du läser bland annat om olika arter, uppfödning, anatomi, utfodring, utrustning, sjukvård och lagar. Vidare blir du väl bekant med stallrutiner, journalföring och liknande uppgifter som utförs i samband med all professionell djurhållning. Efter avslutad utbildning kommer du ha kompetens att sköta de flesta sällskapsdjur samt häst och lantbrukets djur. Men utbildningen ger dig också möjlighet till fortsatta studier på högskola eller universitet.

Djurvårdare inriktning djursjukvård...

riktar sig till dig som vill arbeta hos veterinär, på djursjukhus eller vill söka högskoleutbildning till djursjukskötare. Denna inriktning ger dig kunskap om de flesta olika sällskapsdjur samt häst. Du lär dig att behandla skadade och sjuka djur på ett professionellt sätt vilket ger dig kompetens att jobba som djurvårdare speciellt inriktad mot djursjukvård. Det behövs fler kompetenta djursjukskötare i Sverige, och fördjupar du dig redan på gymnasiet har du chans att bli extra konkurrenskraftig.

Djurvårdare inriktning företagande...

riktar sig till dig som är intresserad av att starta eget företag inom djurbranschen, till exempel kennel eller djuraffär. Tonvikten ligger på entreprenörskap och företagsekonomi samtidigt som du får grundläggande kunskaper om hund, katt och de mindre sällskapsdjuren.

Djurvårdare inriktning naturvetenskap...

passar dig som vill läsa vidare efter gymnasiet där naturvetenskaplig behörighet krävs. Kanske vill du bli veterinär, agronom eller zoolog? Förutom en komplett NV-utbildning, likvärdig den du får på naturvetenskapsprogrammet, får du också grundläggande kunskaper om olika sällskapsdjur och djursjukvård.

Är du intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Djur: Djurvård, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

För dig som inte är behörig att söka naturbruksprogrammet

Introduktionsprogram (IM) mot naturbruksprogrammet

Är du intresserad av djur, natur och teknik och vill kombinera teoretiska studier med praktiska kunskaper men saknar behörighet till gymnasiet? På Tenhult Naturbruksgymnasium kan du i så fall läsa Introduktionsprogram mot naturbruksprogrammet. Här finns tre olika varianter beroende på vilka och hur många kurser som du saknar grundskolebetyg i.– Programinriktat individuellt val (IMPRO som tidigare kallades PRIV), Yrkesintroduktion(IMYRK) och Individuellt alternativ (IA).

Programinriktat individuellt val (IMPRO) – för dig som saknar behörighet till naturbruksprogrammet

Inom IMPRO får du hjälp att läsa upp de grundskolebetyg som du saknar för att komma in på naturbruksprogrammet. Alla andra kurser läser du tillsammans med dina klasskamrater som redan går naturbruksprogrammet och inriktningen som du är intresserad av. Så snart du har klarat av dina grundskolekurser skrivs du över till naturbruksprogrammet och fortsätter som vanligt.

För att antas till IMPRO måste du ha godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk. Dessutom krävs godkänt betyg i engelska eller matematik samt i minst fyra andra ämnen. , eller godkänt betyg i engelska och matematik samt i minst tre andra ämnen. När du väl har blivit antagen kommer man på skolan att göra allt som står i sin makt för att du ska få gå just den inriktning – Häst, Djurvård, Lantbruk eller Trädgård – som du önskar! Målet är att du

Ansökningskod till PRIV på Tenhults Naturbruksgymnasium: IMPRONBT

Yrkesintroduktion (IMYRK) – för dig som saknar behörighet till Programinriktat individuellt val

Utifrån ditt behov, intresse och ambitionsnivå erbjuder Tenhults naturbruksgymnasium tre olika vägar inom Yrkesintroduktionsprogrammet:

Väg 1 vänder sig till dig som vill ha så mycket praktisk erfarenhet som möjligt för att söka jobba direkt efter gymnasiet utan att bli behörig till naturbruksprogrammet. 

Väg 2 vänder sig till dig som på sikt strävar efter att bli behörig till naturbruksprogrammet. Du får hjälp att läsa upp de grundskolebetyg som du saknar för att bli behörig till IMPRO. Övriga kurser läser du tillsammans med dina klasskamrater från samma inriktning som du.

Väg 3 vänder sig till dig som har mycket god studiemotivation och som strävar efter att klara naturbruksprogrammet och få en gymnasieexamen. Du får hjälp att läsa upp de dina grundskolebetyg t som du saknar betyg i samtidigt som du läser naturbruksprogrammets övriga kurser tillsammans med dina klasskamrater på den inriktning som du valt att gå. 

Ansökningskod till IMYRK på Tenhults Naturbruksgymnasium: IMYRKNBT

Behörighet

För behörighet till Naturbruksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Ansökan

Ansök till Naturbruksprogrammet, Djur: Djurvård

Som boende i samma kommun som Tenhults Naturbruksgymnasium söker du till programmet via Antagningskansliet i Jönköping. Bor du i en annan kommun gör du ansökan via antagningskansliet i din hemkommun.
Postadress: Box 1002 561 24 HUSKVARNA
Telefon: 036-10 50 00 
E-post: gymnasieantagningen@jonkoping.se

Gymnasieexamen

Naturbruksprogrammet är ett yrkesprogram och leder till en yrkesexamen. Möjlighet finns att bli högskolebehörig.

APL (praktik) inom djurvård

Praktisera på zoobutik, djurpark, hunddagis eller katthem!

I utbildningen ingår minst 15 veckors APL på olika arbetsplatser inom hästbranschen. Praktiken är en viktig del av utbildningen där du också har möjlighet att knyta värdefulla kontakter inför framtiden. Exempel på praktikplatser för dig som läser Djurvård:
•    Zoobutik
•    Djursjukhus
•    Hundtrim
•    Hunddagis och hundpensionat
•    Kennel
•    Försvarsmaktens hundenhet
•    Kattpensionat och katthem
•    Djurpark

Ta kontakt med skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Djur: Djurvård så kommer skolan att kontakta dig.

Tenhults Naturbruksgymnasium

Tenhults naturbruksgymnasium

Tenhults Naturbruksgymnasium – för dig som gillar djur, natur eller maskiner 

På Tenhults Naturbruksgymnasium kan du kombinera dina studier med ditt intresse och få en bra grund att utgå ifrån antingen du vill börja arbeta direkt efter gymnasiet eller studera vidare. Här sätts dina intressen och marknadens krav i centrum. Skolan har en...


Läs mer om Tenhults Naturbruksgymnasium och visa alla program.

Kontaktuppgifter till Tenhults Naturbruksgymnasium

Tenhults Naturbruksgymnasium

Huskvarnavägen 28
560 30 Tenhult

 Visa telefonnummer
www.rjl.se

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 3 recensioner.

Ebba 13D
(5)
Nu läser jag mitt sista år inom djurvård och med naturvetenskaplig utgång. För mig var detta det enda valet för mig när jag valde gymnasium eftersom jag vet att jag får allt jag behöver inför mitt drömyrke som veterinär! Med superroliga lektioner och med engagerade lärare blir skoltiden en väldigt lärorik och minnesvärd tid! Detta var helt klart...
Visa hela
Petra 13D, student 2016
(5)
Tenhults naturbruksgymnasium är en liten skola men med stor gemenskap! De vänner jag har fått här är vänskaper som kommer räcka livet ut och med en utbildning som djurvårdare med inriktning djursjukvårdare i ryggen gör inget 😉 Det är trevliga lärare som gör allt för att du ska lyckas i kurserna, samt trivas. Att söka hit är en av mina bästa v...
Visa hela
Emeli Casperson
(5)
Jag läser nu mitt tredje och sista år på skolan och är helnöjd! Lärarna (speciellt djurvårdslärarna) är duktiga på det de gör och jag har lärt mig mycket under dessa åren. Det är även underbart att vara så nära djuren. Jag rekommenderar denna utbildningen starkt för alla som har ett djurintresse. Det blir mycket roligare med en praktisk utbild...
Visa hela
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Ta kontakt med skolan

För att få mer information om Naturbruksprogrammet, Djur: Djurvård från Tenhults Naturbruksgymnasium, fyll i dina uppgifter:

Recensioner
Utbildningsrecensioner
(5,0)
Baseras på 3 recensioner.