Selma går naturbruksprogrammet på Sveriges Ridgymnasium Svedala

Sveriges Ridgymnasium Svedala

Fotograf: pmollythuresson

Fotograf: PMolly Thuresson

Selma är 17 år och går sitt andra år på Naturbruksprogrammet inriktning Hästhållning och Samhällsvetenskaplig profil på Sveriges Ridgymnasium Svedala. Hon tränar och tävlar regelbundet inom hoppning och kan dessutom ha med sin egenägda häst på skolan.  

Selma, varför valde du ditt program/skolan? Varför passar programmet dig? 

För mig har Sveriges Ridgymnasium Svedala alltid varit ett solklart val. Jag var som liten fast bestämd över att det var här jag skulle börja. Hästarna lockade otroligt mycket då det alltid varit ett stort intresse och redan då var målet i grundskolan att söka in till SRG, det fick jag ha som motivation. Att kunna ha hästarna nära till hands har alltid varit en stor trygghet.

Kombinationen mellan studier och häst samt praktiska och teoretiska ämnen passar mig som behöver variation under skoldagen. Ingen dag är den andra lik. Att sitta bakom skolbänken och sedan gå ut till stallet hjälper sinnet och gör det enklare att fokusera sen. Jag lär mig mycket om häst samtidigt som jag får en bred behörighet till att plugga vidare efter studenten. 

Berätta lite kort om din utbildning. Vad läser ni och hur arbetar ni – praktik, prov osv.

Jag läser samhällsprofilen och i den ingår alla ämnen som krävs för att få en behörighet till högskolan. Utöver de grundläggande ämnena ingår en extra samhällskurs och en historiekurs. Vi har 16 veckors praktik uppdelat under den treåriga gymnasietiden. Vi läser de olika ämnena precis som en "vanlig" gymnasieskola gör, skillnaden är att det även kombineras med häst samt den 16 veckors praktiken. 

Hur är lärarna, lokalerna och klassen? 

Lärarna skulle jag säga är engagerade i eleverna och vill deras bästa. De anpassar lektioner, upplägg och undervisning efter elevernas behov och önskan. Det jag märkt stor skillnad på SRG jämfört med grundskolan är att lärarna här lyssnar på eleverna och tar åt sig av elevers åsikter för att förbättras. Lokalerna är trivsamma och fräscha. De nyaste lokalerna är ljusa med flera studierum. Vi har även en labbsal. Jag skulle säga att min klass är väldigt stöttande gentemot varandra. Vi delar en stor gemenskap genom hästarna sedan dag ett. Trots att alla är i sitt stadie ridmässigt så peppar och hejar vi på varandra. Vi lär oss att samarbeta och kommunicera med varandra på ett bra sätt genom stallundervisningen. 

Vilket är ditt drömjobb? Vilka karriärmöjligheter/studiemöjligheter finns efter studenten? 

Efter gymnasiet vill jag bli åklagare, alltså plugga vidare till jurist på universitet. Eftersom jag läser den samhällsvetenskapliga profilen får jag både en yrkesutgång som hästskötare samt högskolebehörighet. Jag har då flera valmöjligheter efter studenten beroende på om jag vill plugga vidare eller jobba direkt. 

Tror du att du kommer att plugga vidare? I så fall vad och varför? 

Jag kommer att plugga vidare i sikte mot att bli åklagare. Mitt mål är att kunna göra skillnad i samhället genom att upprätthålla rättvisa och säkerhet. 

Vilket är ditt bästa minne från tiden på gymnasiet? 

Jag kan inte komma på något konkret exempel, alla dagar är väldigt roliga och givande. Jag gillar hoppträningarna vi har samt olika studiebesök vi har gjort. I höstas var vi till exempel på Flyinge och kollade på Breeders Trophy där vi fick se en massa lovande unga talanger. Man lärde sig så mycket! 

Varför skulle du rekommendera skolan och programmet till andra? 

Delar du ett stort intresse för hästar och vill träffa vänner för livet är SRG det rätta valet. Att kombinera skola med häst gör dagarna så mycket bättre. Jag själv trodde aldrig att jag skulle kunna kalla skolan för min trygga plats där jag mår som bäst och är som gladast, men idag är skolan min trygga plats. Jag får ta del av så mycket lärdom samt skapa kontakter genom mina praktikplatser som bland annat lett till arbetsmöjligheter efter. Ta chansen när du har den för det kommer lätt bli dom tre bästa åren av ditt liv! 

Läs mer om Naturbruksprogrammet, Hästhållning och Samhällsvetenskaplig profil
Läs mer om Naturbruksprogrammet, Hästhållning; SRG Samhällsvetenskaplig profil

Ta kontakt med skolan


Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill bli kontaktad av Sveriges Ridgymnasium i Svedala.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information