Visa gymnasium.se som: Mobil

Naturbruksprogrammet, Hästhållning; SRG NIU profil

Sveriges Ridgymnasium i Kungsbacka
Programinformation
Kungsbacka
Antal elever: cirka 80 (.)
RIG / NIU
 • Antagningspoäng: 147,5
  (medelvärde: 275,1) * statistik från 2021
Idrottsutbildning (NIU), Ridsport

Om utbildningen

SRG NIU RIDSPORT - HOPPNING ELLER DRESSYR
Naturbruksprogrammet

Kombinera gymnasiestudier med Nationell Idrottsutbildning

Bild: Alva Stålfors Korsar - "Cash In". NIU hoppning SRG18 Varberg.

Vi är certifierade för att bedriva Nationell Idrottsutbildning på våra skolor i Svedala, Varberg och Kungsbacka, med 18 elever fördelade på tre årskurser på varje skola. Hos oss kombineras specialidrottsutbildningen med Naturbruksprogrammet SRG Ridsportprofil. På våra tre skolor kan du välja mellan att specialisera dig inom hoppning eller dressyr. Urvalet till NIU sker i flera steg och det är begränsat antal platser per skola. För att bli antagen till NIU ska du både komma in på Naturbruksprogrammet och bli idrottsligt antagen.
Sista ansökningsdagen till NIU är den 1 december 2020 för start höstterminen 2021. Ansökningsblankett hittar du hemsidan.

Så här söker du:

 • Ansökningstiden för start ht-21 går ut den1 december 2020.
 • Gör ditt gymnasieval (NBHAT SRG Ridsportprofil) med inlogg till det antagningssystem som du fått av SYV på din skola, senast det datum som antagningen i din hemkommun angett.
 • När ansökningstiden gått ut den 1 december kommer du att kallas till antagningsprov. Provet består av ridprov, fystest och intervju under en helgdag i början på året. Vi är intresserade av att höra om din träning och tävlingserfarenhet. Ridprovet sker för våra yrkeslärare på egen häst och/ eller på våra skolhästar. Vid ridprovet bedömer vi sits och inverkan , följsamhet, balans, förmåga till anpassning, elasticitet samt även hinderkänsla och följsamhet vid hoppning.
 • För att bli antagen till NIU ska du alltså både komma in på programmet och vara idrottsligt antagen.

Antagningsprov inför skolstart ht-2021

Du kommer att bli kallad till ett antagningsprov när ansökningstiden gått ut.
SRG Bökeberg, Svedala: Söndag den 17 januari 2021
SRG Varberg: Söndag den 24 januari 2021
SRG Kungsbacka: Lördag den 16 januari 2021

Mål
Målet med utbildningen är att du ska utvecklas så långt som möjligt i din idrott under dina tre år. För att det ska vara möjligt behöver du ha erfarenhet av träning och tävling redan innan du söker. För att bli antagen ska du ha träning och tävlingserfarenhet samt befinna dig på en prestationsnivå motsvarande LB/LA Dressyr eller 1.10/1.20 hoppning eller fälttävlan 1.00 m.

Nuvarande lärare på våra skolor:
SRG Kungsbacka: Dressyr: Anna Modée Hoppning: Ulrika Bidegård, Elin Zachrisson
SRG Varberg: Dressyr: Lina J Barse Hoppning: Ulrika Bidegård, Jennifer Åkerman
SRG Bökeberg, Svedala: Dressyr: Britt-Marie H-Ivarsson Hoppning: Kaisa Helseth

Från 2016 sker utbildningen på både ponny eller häst, där vår ambition är att ponnyryttare skall gå över till att rida häst under andra året på gymnasiet.
Precis som alla andra elever på har NIU-elever minst 15 veckors APL. SRG har EU-stöd för utlandspraktik som finansieras av EU programmetErasmus+>>.

Kraven på en NIU-certifierad skola:

 • Studieplaner med minst 400 poäng Specialidrott enligt ämnesplaner som Skolverket fastställt. Det finns totalt sju kurser inom ämnet Specialidrott, varje kurs ger 100 poäng och på NIU ges eleven möjlighet att läsa minst fyra kurser.
 • Minst tre träningstillfällen per vecka inom ramen för schemalagd skoltid. Läraren skall vara anställd av skolan på minst halvtid och ha behörighet Svensk Ridlärare II eller B-tränare. Träningen ska bedrivas på en väl utformad och fungerande anläggning.
 • Skolan ska samverka med lokal förening, distriktsförbund och Svenska Ridsportförbundet. Vid behov skall skolan kunna hjälpa till med anskaffning av boende för eleven.
 • Eleven ska erbjudas möjlighet att träna i en klubb/miljö med elitinriktad verksamhet utanför skoltid.
Är du intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Hästhållning; SRG NIU profil , vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Gymnasieexamen

Yrkesexamen med praktiska färdigheter inom naturbruk med möjlighet att läsa till grundläggande behörighet för att läsa vidare på universitet eller högskola.

Ansökan

Ansök till Naturbruksprogrammet, Hästhållning; SRG NIU profil

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Göteborgsregionen. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 507340222 Göteborg
Telefon: 031-335 51 30
Mejladress: gymnasieantagningen@goteborgsregionen.se

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Hästhållning; SRG NIU profil så kommer skolan att kontakta dig.

Sveriges Ridgymnasium i Kungsbacka

Plugga i Sveriges hästtätaste område

Sveriges Ridgymnasium i Kungsbacka ligger i området Höglanda, omgiven av hästgårdar och ridhus. Till skolan hör ett stall med plats för ca 80 hästar och en stor manege. Alldeles i närheten ligger bland andra Kungsbacka Ridklubb och en av Hallands...


Läs mer om Sveriges Ridgymnasium i Kungsbacka och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Sveriges Ridgymnasium i Kungsbacka

Höglanda Gårdsväg 2
434 95 Kungsbacka

 Visa telefonnummer
www.ridgymnasium.nu

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Ta kontakt med skolan

För att få mer information om Naturbruksprogrammet, Hästhållning; SRG NIU profil från Sveriges Ridgymnasium i Kungsbacka, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Jag vill byta till er skola
Påminn mig om öppet hus
Jag vill skugga en elev / gå en prova-på-dag
Jag har en fråga
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information