flyinge ridgymnasium framsida

Välkommen till Sveriges Ridgymnasium i Flyinge!

Flyinge är byn där det finns fler hästar än människor. Sveriges Ridgymnasium startade skolan på Flyinge hösten 2015 i samarbete med och belägen på Flyinge Kungsgård som är en av Sveriges tre riksanläggningar som ägs/förvaltas av Hästnäringens nationella stiftelse. På Flyinge bedrivs även Hippologutbildningen som Sveriges Lantbruksuniversitet är huvudman för, men även ett antal yrkesutbildningar. Idag är Flyinge ett kunskapscenter och en mötesplats för hingstägare och uppfödare genom bruksprov och unga hästars championat samt för tävlingsryttare på alla nivåer i både hoppning och dressyr. Det som präglar skolan på Flyinge är dess miljö, kulturarv samt nationellt utbildningscentra för hästnäringen. Det är ett riktigt hästmecka och det märker man av om man är gymnasieelev.

Ridning på schemat

Kvalitet i undervisningen skapas genom våra kunniga och engagerade lärare. Sveriges Ridgymnasium inkluderar sina fyrfota lärare i form av hästen, som finns för att möjliggöra din utveckling och din gymnasieutbildning. Hästarna ingår som en naturlig del i utbildningen, precis som läroböcker och datorer. Det finns fördelar med att rida skolhäst i ridkurserna. Du kommer att matchas ihop med hästar som passar dig där du befinner dig i din utveckling. Genom att du får rida olika hästar ökar dina erfarenheter – ju fler hästar du rider desto djupare kunskap får du. Målet med kurserna i ridning är att du ska nå så långt som möjligt och din kunskap betygsätts. Det är möjligt att ta med egen häst till utbildningen. De första 4-6 veckorna (ibland första teminen) är en provperiod för att bedöma om hästen passar in i utbildningen samt om hästen ger dig möjlighet att följa utbildningen och nå utbildningsmålen. Bedömning görs av kursansvarig tillsammans med rektor.Utbildning i stallet, på hästryggen och i lektionssalen.

Som elev på SRG Flyinge har du ridning på schemat oavsett vilken profil du väljer. Vad alla profiler har gemensamt är att hästen är i fokus.

Profiler/utbildningar på skolan är:

• SRG Ridsportprofil
  • SRG Högskoleprofil
  • SRG Samhällsvetenskaplig profil
  • SRG Företagsprofil
  • SRG Internationell profil

APL och utlandspraktik

I din utbildning ingår arbetsförlagt lärande (APL) i minst 15 veckor och pågår under alla tre åren. Under din APL får du prova på att jobba ute på en arbetsplats tillsammans med en handledare. Sveriges Ridgymnasium har många samarbetspartners där du kan göra din praktik inom bland annat uppfödning, utbildning och försäljning av dressyr- och hopphästar. På SRG Flyinge har du också möjlighet att göra praktik utomlands ute i Europa genom projektet Erasmus +.

Lärlingsutbildning

Du kan välja att läsa din utbildning som lärling med yrkesutgången hästskötare. Då har du mer praktik än på yrkesprogrammet. Du kan önska att vara lärling från åk 1, men skolan rekommenderar att bli lärling från åk 2 eller 3.

Hästen i fokus

I årskurs tre genomförs gymnasiearbetet som är en viktig del av utbildningen. Gymnasiearbetet består av flera moment, bland annat ett praktiskt stallprov och ett teoretiskt hästkunskapsprov. Efter utbildningen kommer du att ha mycket praktisk erfarenhet av ridning och hästskötsel och kan därför börja jobba direkt efter studenten. Vanliga yrkesutgångar är:

• Hästskötare/tävlingsgroom
  • Ryttare/Beridare
  • Ridinstruktör
  • Ungdomsledare

Skuggning

Önskar du få inblick i vad det innebär att läsa en gymnasieutbildning hos oss är du varmt välkommen att prova på en dag genom att följa med på "skuggning". Under din dag får du chansen att prova Naturbruksprogrammet under en skoldag, och träffa lärare och andra elever. Det ger dig förhoppningsvis en känsla av hur en framtida skoldag skulle kunna se ut. För att boka in en dag kontaktar du eller din vårdnadshavare rektorn på den skola du är intresserad av att besöka, så hittar de en tid som passar dig.

Är du intresserad och vill veta mer om Sveriges Ridgymnasium i Flyinge, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan. Visa alla utbildningar på Sveriges Ridgymnasium i Flyinge

Informationskväll

Infokväll på SRG Flyinge, Lund Onsdag den 19 januari kl.17.00 (digitalt) och kl.19.00 (fysiskt).

Varmt Välkomna på Infokväll på SRG Flyinge, Lund

Du kommer att få information samt träffa rektor, lärare och elever. Det blir rundvandring och möjlighet att ställa frågor.

Vi bjuder på fika!

Vänligen ange namn, datum, tid och årskurs i föranmälan.

Föranmäl här

Varmt välkommen följande datum:

Datum:   2022-01-19    Tid:   19:00 - 21:00

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill bli kontaktad av Sveriges Ridgymnasium i Flyinge.

Andel lärare med leg. och behörighet 2020/21

Antal elever per lärare 2020/21

Sveriges Ridgymnasium i Flyinge
Sveriges Ridgymnasium i Flyinge 8,5

Antal elever på skolan år 2020/21: cirka 60

Naturbruksprogrammet

15,5 62,5 80,8
  Sverige År
Totalt antal studerande cirka 60 2020/21
Genomsnittlig betygspoäng 15,5 14,4 2019/20
Andel behöriga till högskola 62,5 46,6 2019/20
Andel med examen inom 3 år 80,8 75,0 2017/18
Antagningspoäng medel 225,0 2021
Lägsta antagningspoäng 112,5 2021

Sveriges Ridgymnasium i Flyinge

Flyinge Kungsgård
247 29 Flyinge

www.ridgymnasium.nu

Snittbetyg: 4,2

Blossom
Jag är supernöjd med mitt val. Jag kunde både ha med min egen häst på skolan och få en gymnasieutbildning där jag kan plugga vidare.
Elev SRG Flyinge
Hade en fantastisk tid på SRG Flyinge med välskolade hästar och engagerade lärare. Rekommenderar verkligen att söka dit :)
F.d elev
Fantastiskt att få gå i skolan på Flyinge med alla dessa duktiga ryttare som ger inspiration i vardagen. Rekommenderas :)