Freja och Maja flyttade ensamma till Palma

Svenska Skolan Mallorca

Freja Göthberg, Svenska skolan Mallorca

Freja

Freja Göthberg är 17 år och studerar Ekonomiprogrammet med inriktning Juridik. Hon valde programmet främst för att hon tycker juridiken verkar intressant. Freja gillar att läsa och lära sig mer om brott, lagar och rätt. Ekonomin ser hon som ett grundligt och bra program som hon förmodligen kommer ha nytta av i framtiden.

Berätta lite kort om din utbildning!

- I min utbildning läser jag såklart de obligatoriska ämnena som matte, svenska, engelska. Sen även juridik såklart och då är de olika sorters juridik såsom privatjuridik, rätten & samhället och affärsjuridik. Sedan läser jag också samhällskunskap och SO. Sedan har jag även tillval som är filosofi. Jag har så vitt jag vet ingen praktik under mina tre år på gymnasiet. Jag skulle säga att mitt program ger en bra grund till framtiden, det är ganska mycket plugg men inte jättemycket mer än andra program.

Hur är lärarna och lokalerna?

- Jag tycker att lärarna på skolan är väldigt duktiga på att lära ut och att vara engagerade. Något som jag gillar mycket är att de är så pass få lärare så man får en närmare och bättre relation vilket gör att de blir lättare i skolan. Det är ju även en relativt liten lokal om man jämför med andra skolor vilket jag tycker är supermysigt. Det blir mer genuint och lättare att umgås tillsammans. Jag trivs även jättebra i klassen och tycker att vi alla har en bra gemenskap.

Vilket är ditt drömjobb? Vilka karriärmöjligheter/studiemöjligheter finns efter studierna?

- Har inte tänkt så mycket på vad jag vill jobba med eller om jag vill plugga vidare och till vad i så fall. Men har alltid tyckt att de hade vart coolt att bli en riktigt duktig advokat. Att få jobba i rätten och kunna hjälpa till med att döma de som förtjänar det skulle vara ett jobb som passar mig och som hade vart kul. Efter jag pluggat klart de programmet jag går nu har jag en bra grund som jag kan fortsätta bygga på.

Vad är det roligaste du gjort under utbildningen?

- Jag har snart gått klart tre av sex terminer på gymnasiet och jag tror att mitt utbytesår i Palma kommer nog vara mitt bästa minne från min gymnasietid.

Hur kom det sig att du och Maja bestämde er för att flytta ensamma till Mallorca?

- Jag sökte runt lite och kollade vilka möjligheter som fanns för att studera utomlands. Jag hittade svenska skolan Mallorca på Google och har varit i palma flera gånger och gillar den staden mycket, därför kändes de som ett självklart val. Jag ville testa något nytt och tror att de är en bra erfarenhet som man kan ha nytta för i framtiden att ha bott själv i ett annat land.

Vad är den största skillnaden mellan att studera i Sverige och i Spanien?

- Den största skillnaden från Sverige är att det finns mer frihet i skolan på Mallorca. I Sverige känns skolan som något mer obligatoriskt och tråkigt, det finns en skönare känsla i skolan här och vi gör ofta roliga och varierade grejer.

Vad saknar du mest med Sverige?

- Det jag saknar mest med Sverige är min familj och mina vänner där. Ibland kan jag även sakna Sveriges typ höstiga väder, kallt och grått.

Vilka tips skulle du vilja ge andra elever som funderar på att plugga utomlands?

- Jag tror många säkert tvivlar väldigt mycket på om de ska åka eller inte. Därför är mitt enda tips att man ska åka oavsett vad, du kommer förmodligen ha ett skitroligt år på massa olika sätt. Lära känna nya människor, bo i ett annat land och lära dig om nya kulturer, också att man lär sig att ta mer ansvar.

Maja

Maja är 17 år och studerar Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning mot Beteendevetenskap i kombination med Juridik. Läs intervjun med henne där hon berättar om varför hon valde att börja på Svenska Skolan Mallorca!

Varför valde du just Samhällsvetenskapsprogrammet?

– Detta program passar mig perfekt då jag kan kombinera så många olika intressanta program. Jag tycker det är jätteintressant med juridik och sociologi till exempel.

Berätta lite kort om din utbildning!

– Min utbildning är både digital och muntlig. Vissa kurser läser vi på internet vilket funkar bra. Vi läser massa olika som Idrott och Skrivande.

Hur är lärarna på skolan?

– Lärarna är bra. De sätter precis lagom mycket krav och får en att nå sina mål.

Vilket är ditt drömjobb?

– Advokat eller att jobba med utsatta barn inom juridik.

Tror du att du kommer plugga vidare?

– Ja, för att kunna jobba med det jag vill så måste jag läsa vidare. Då kommer jag i så fall läsa juridik linjen.

Vad är det roligaste du gjort under utbildningen?

– Mitt bästa minne är när vi gjorde utflykten till Sankt Elm här på Mallorca! Så vackert och jättemysig dag.

Varför skulle du rekommendera skolan till andra?

– Jag skulle rekommendera skolan till andra då man får ta mycket eget ansvar, göra roliga saker som man inte gör hemma i Sverige, som att åka och vandra eller spela padel t.ex.!

Hur kom det sig att du bestämde dig för att flytta ner ensam till Mallorca?

– Jag ville göra något nytt, komma närmare värmen och träffa nytt folk.

Vad är den största skillnaden mellan att studera i Sverige och i Spanien?

– Den största skillnaden är friheten och att man aldrig har en dålig dag!

Vad saknar du mest med Sverige?

– Min familj och den svenska maten!

– Gör det! Du har inget att förlora. Om du har chansen att plugga utomlands borde du verkligen göra det. Du kommer lära dig mycket mer och få supermycket livserfarenhet.

Läs mer om Svenska Skolan Mallorca

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill bli kontaktad av Svenska Skolan Mallorca.

Medlemslogin