Sofja går gymnasiet i Palma de Mallorca

Svenska skolan Mallorca

Sofja på Svenska skolan Mallorca

Sofja går gymnasiet i Palma de Mallorca

Sofja Millelander är 17 år och studerar ekonomi på ekonomiprogrammet på Svenska skolan Mallorca. Läs intervjun med henne där hon berättar om hur det är att studera svensk gymnasieutbildning i Palma i Spanien.

Hur kom det sig att du valde just ekonomi på Svenska skolan Mallorca?

– Jag valde ekonomiprogrammet då jag vill studera vidare inom ekonomi och även jobba inom detta område. Ekonomiprogrammet passar mig då jag tycker om matte men även har ett intresse för företagsekonomi och juridik. Det som lockade mig att börja på Svenska skolan Mallorca var dels klimatet och vädret på ön, men också att man får ta mycket eget ansvar på skolan och har lite mer frihet än på skolor i Sverige.

Berätta mer om din utbildning!

– Vi har lärare i de grundläggande ämnena så som matte, svenska, engelska, samhällskunskap, idrott och natur. I de ämnen som vi har en lärare på plats har vi även proven på plats och genomgångar som vanligt, men en del av våra kurser är på internet. Jag läser till exempel ämnet företagsekonomi på distans vilket innebär att jag inte har en lärare på plats i skolan. Vi arbetar med våra distansämnen under handledningstiden vi har varje dag, och får då hjälp av de lärare som finns på plats på skolan.

– Vi har även hälsocoachning en gång i veckan där vi får möjligheten att skapa egna mål med vår träning och har möjlighet att prata om vår hälsa. Idrotten har vi på Palma tennisklubb, dit går vi och gymmar en gång i veckan och detta gäller alla även de som inte läser idrott och hälsa som kurs.

– Eftersom vi studerar enligt den svenska studieplanen behöver inte vi gå om ett år när vi kommer tillbaka till Sverige. Jag vet att folk som väljer att åka till t.ex USA tappar ett år och måste gå om ett år när de kommer tillbaka till Sverige.

Hur är det på skolan?

– Vi som går på gymnasiet på Svenska skolan Mallorca har en egen mindre byggnad där vi har undervisning i alla våra ämnen. På den stora skolan där grundskolan och förskolan finns äter vi gemensamt lunch och har raster. Lärarna på skolan är väldigt duktiga och engagerade. Något som jag tycker om extra mycket är kontakten man har med sina lärare. Då vi är en mindre klass har vi även väldigt bra kontakt med lärarna och kan få ännu mer hjälp. Vi har även en bra relation till lärarna och dem har stenkoll på hur vi pluggar som bäst vilket gör att vi kan få väldigt mycket individuell hjälp och den exakta hjälp vi behöver.

Hur var det att flytta till en ett annat land?

– Jag flyttade från Stockholm till Palma de Mallorca i slutet av sommaren. Jag flyttade hit själv utan mina föräldrar och har behövt lösa boende på egen hand. Jag är inneboende i en spansk familj som jag trivs väldigt bra med. Att hitta vänner har inte varit något problem då alla på skolan är väldigt öppna för att träffa nya människor. På fritiden hänger vi väldigt mycket tillsammans och umgås med varandra, vi hittar på olika grejer som att åka in till stan och strosa runt, åka hem till nån av oss eller kanske åka och spela padel. Att flytta till en ny stad tycker jag har varit helt fantastiskt och jag såg det som en fantastisk upplevelse att byta ut ett år i Sverige mot ett åt i Spanien.

Vilket är ditt drömjobb?

– Jag vill i framtiden jobba inom ekonomi och en dröm skulle nog vara att starta eget. Då jag går ekonomlinjen kan jag jobba med vad som helst inom ekonomi och kan även välja att plugga vidare inom juridik på högskolan.

Tror du att du kommer studera vidare efter gymnasiet?

– Jag tror absolut att jag kommer plugga vidare och då kommer jag fortsätta på samma spår och plugga inom ekonomi. Jag vill som sagt jobba inom detta i framtiden och vill därför läsa vidare. Jag vet inte exakt vad jag vill läsa på universitetet men jag vill inrikta mig på ekonomi eller juridik.

Vilket är ditt bästa minne från Svenska skolan Mallorca?

– Det roligaste jag gjort under gymnasiet måste vara att flytta hit, till Palma. Det är en fantastisk upplevelse att flytta till en ny stad, lära känna nya människor och en ny kultur samtidigt som man studerar. Jag har inte ångrat mitt val att flytta hit för en sekund och detta kommer absolut vara ett av mina bästa minnen och en av de bästa valen jag gjort.

Varför skulle du rekommendera skolan till andra?

– Jag skulle rekommendera skolan till andra för att det är en väldigt härlig miljö och väldigt kunniga lärare. Samt har vi en väldigt bra sammanhållning på skolan med både elever och lärare.

Läs mer om Svenska Skolan Mallorca

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill bli kontaktad av Svenska Skolan Mallorca.

Medlemslogin