Vilma drömmer om att köra lastbil

Stockholms Transport- och Fordonstekniska Gymnasium

Vilma på Stfg

Vilma drömmer om att köra lastbil

Vilma är 16 år och pluggar på Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium (STFG) med inriktningen transport. Hon började på utbildningen hösten 2017.

Varför valde du ditt program/skolan? Varför passar programmet dig?

Jag valde just transport för att jag är intresserad av bilar och tycker om att hålla på att mecka med bilar. Däremot kände jag att jag inte ville bli bilmekaniker och därför valde jag att gå på transport. Jag tycker också att det är lite ballt att tjejer kör lastbilar. Varför jag valde STFG beror på att det var den närmaste skolan med transportinriktning. Jag var på öppet hus och fick ett bra intryck av de fräscha lokalerna och de trevliga lärarna.

Berätta lite kort om din utbildning. Vad läser ni och hur arbetar ni – praktik, prov osv.

Vi utbildar oss till lastbilschaufförer med C och CE behörighet. Vi läser matte, svenska, engelska, naturkunskap, idrott och fordonsteknik i första ring. Prov har vi i nästan alla ämnen förutom idrott och naturkunskap. Praktik har vi inte i år 1, praktiken kommer i år 2 och 3.

Hur är lärarna och lokalerna? Klassen?

Lokalerna är jättefräscha dock är det ganska kallt i lokalerna. Lärarna är trevliga och dom går och prata om allt med. Klassen är hittills bra. Det finns dock några som pratar mer än andra men så är det alltid. De går inte att undvika i en klass.

Har du flyttat till en ny stad? Hur var det? Vänner? Boende? Fritid?

Nej. Jag har inte flyttat till en ny stad någon gång. Har bott i samma ”byhåla” i hela mitt liv.

Vilket är ditt drömjobb? Vilka karriärmöjligheter/studiemöjligheter finns efter studenten.

Mitt drömjobb är att köra lastbil. Jag vill bygg- och anläggningsförare. När man går transport så blir du en färdig utbildad lastbilschaufför. Man kan läsa på högskola om man vill de men det är inget du måste.

Tror du att du kommer att plugga vidare? I så fall vad och varför?

I nuläget så kommer jag inte att plugga vidare då jag redan pluggar det jag vill bli, men det kan ju ändras. Om 10 år kanske jag inte kör lastbil längre. Det vet man ju inte för en om 10 år.

Vad är det roligaste du gjort under utbildningen? Vilket är ditt bästa minne från tiden på gymnasiet?

Jag går bara än så länge i årskurs 1 så jag har inte hunnit gjort så mycket. Men det bästa hittills var nog när vi var till SWECON i Eskilstuna. Då vi fick köra hjullastare och grävmaskin.

Varför skulle du rekommendera skolan/programmet till andra?

Jag skulle rekommendera skolan eftersom vi arbetar mycket praktiskt. Vi får alla en hel del körkort gratis från skolan (B, C, CE och truckkort). Vi får även ADR, YKB och behörighet för kranbil. Det är sköna lärare som är super härliga och trevliga. Det är jätte fina lokaler som skolan ligger i.

Jag klev in som ny på skolan i augusti och känner redan en massa ny kompisar, tack vare att alla är super trevliga.

Läs mer om Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill bli kontaktad av Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium.

Medlemslogin