Visa gymnasium.se som: Mobil

Hur tänker du kring gymnasievalet? Svara på vår korta undersökning och ha chans att vinna ett presentkort från SF Anytime värt 295 kr! ➡️ Gör undersökningen här!

Läs mer om vad eleverna Fabian, Linn och Gabriel tycker om deras tid på STFG.

Stockholms Transport- och Fordonstekniska Gymnasium

Fabian Hellström

Fabian är 18 år och läser tredje året på Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium, Fordon- och transportprogrammet.  

Varför valde du ditt program/skolan? Varför passar programmet dig?

Jag valde denna skola då jag ansåg att den var bäst i jämförelse med andra skolor i Stockholm. Jag själv är djupt intresserad av fordon överlag och ser mig själv bakom ratten av en lastbil i framtiden.

Berätta lite om din utbildning. Vad läser ni och hur arbetar ni?

Min utbildning går ut på att bli yrkeschaufför med full behörighet. Dvs C-kort (Tung lastbil) E-kort (Tungt släp) och mera så som kran.

Vi har praktik en gång andra året och två gånger tredje året, skolan kan ordna en praktikplats åt eleverna men i mitt fall har jag hittat en egen.

Självklart har vi grundämnena då det är en vanlig gymnasieutbildning.

Hur är lärarna och lokalerna?

Mina lärare i transportämnena är fantastiska, de har tidigare erfarenhet av yrket och vet hur det fungerar. Det är en allmänt bra stämning på skolan, vi är ju här för att vi vill köra lastbil så man känner sig inte tvingad att gå hit. Det är mer som att man vill komma hit och lära sig. Min lärare har alltid sagt ”Jag ser inte er som mina elever, ni är mina arbetskollegor”.

Vilket är ditt drömjobb? Vilka karriärmöjligheter/studiemiljöer finns efter studenten?

Mitt drömjobb är att köra lastbil. Att vara yrkeschaufför med andra ord. Mer specifikt att köra lastväxlare, du arbetar på många olika sätt med fordonet. Allt ifrån maskintransporter till en leverans av grus. Man kan sätta detta i kategorin ”anläggning”.

Vad är det roligaste du gjort under utbildningen? Vilket är ditt bästa minne från tiden på gymnasiet?

Mitt bästa minne är helt klart första gången jag körde tung lastbil i trafik. Jag hade min mentor med mig men det var känslan att det faktiskt var jag som körde som gjorde det extremt härligt.

Varför skulle du rekommendera skolan/programmet till andra?

Jag skulle rekommendera den här skolan och programmet till andra med tanke på de jag berättade om tidigare. Du åker hit för att lära dig det du vill göra, köra lastbil.

Lärarna anpassar sig till skolan och får mattelektionerna att bli intressanta och kopplade till yrket. Skolan i sig är bara några år gammal och kommer byggas ut inom snar framtid. Allt är fräscht och fint, från toaletterna till lastbilarna vi övningskör med.

Linn Blom

Tredje året på Fordon-och transportprogrammet går även Linn, 18 år.

Varför valde du ditt program/skolan? Varför passar programmet dig?

Jag valde transportprogrammet och den här skolan för att jag tycker om att köra och arbeta med lastbilar, målen i alla kurser var tydliga, lokalerna är nya och fräscha, fick bra bemötande av lärarna. Allt kändes helt perfekt.

Berätta lite kort om din utbildning. Vad läser ni och hur arbetar ni?

Vi läser kärnämnen som en vanlig gymnasieskola gör och en hel del om transport, om körning och lastbilens funktioner.

I och med att läraren oftast är ute och kör med någon i klassen så är det mycket eget arbete och eget ansvar som gäller, men självklart finns det alltid någon att fråga om hjälp.

När det är dags för praktik så får eleven hitta/ bestämma en egen praktikplats eller så kan man få hjälp av lärarna.

Hur är lärarna?

Lärarna och klassen är jättebra, känns inte som man är ”klass och lärare” utom att man är som kollegor på en arbetsplats.

Vilket är ditt drömjobb? Vilka karriärmöjligheter/ studiemöjligheter finns det efter studenten?

Mitt drömjobb är att vara fullt behörig yrkeschaufför och kunna arbeta med vad jag vill inom transportyrket. Vill känna friheten med att kunna göra vad jag vill och kunna köra vad jag vill.

Det finns hur stora karriärmöjligheter som helst efter studenten ”vill man så kan man”. Om man ligger i och visar framstegen har man redan jobb innan man har tagit studenten.

Vad är det roligaste du gjort under utbildningen? Vilket är ditt bästa minne från tiden på gymnasiet?

Det roligaste under utbildningen var att få träffa klassen och självklart får köra lastbil för första gången.

Varför skulle du rekommendera skolan/programmet till andra?

Jag skulle rekommendera den här skolan till dem som är motor-och fordonsintresserade. Skolan är lättillgänglig, har bra lärare, tydliga mål i alla kurser och stämningen är underbar.

Gabriel Berg

Gabriel Berg

Vad heter du och hur gammal är du?

Jag heter Gabriel Berg och jag är 18 år.

På vilken skola går du? Vilken utbildning/vilket program? Vilket år?

Jag går på Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium och jag går transport linjen årskurs 3.

Varför valde du ditt program/skolan? Varför passar programmet dig?

Jag valde transportprogrammet för att jag är uppfödd inom yrket liksom, farsan arbetar som lastbilschaufför och är egen åkare. Så genom min uppväxt har jag åkt med mycket och varit mycket runt om lastbilar och tunga fordon.

Berätta lite om din utbildning. Vad läser ni och hur arbetar ni?

Utbildningen innehåller dom vanliga kärnämnena plus då alltså att vi utbildar oss till lastbilschaufförer, vilket inkluderar yrkeskompetensbevis utbildning (YKB) B, C och CE körkort. Mycket av vårt arbete som inte tillhör kärnämnena är mer fysisk och praktisk undervisning, vi är ute och kör mycket och gör andra moment i praktik som lastsäkring och truckkörning. Det varierar lite mellan individuellt arbete och grupparbete men jag skulle säga att man har mer kontroll över sin utbildning. Man är också ute mycket på praktik och kör i riktiga arbetsmiljöer, där har man också rätt stor påverkan om vad man vill hålla på med på praktiken, vad man vill köra och vad man är intresserad av.

Hur är lärarna och lokalerna?

Lärarna på min skola är väl bemötande och mer än villiga att hjälpa till om man har problem eller något man behöver hjälp med. Lokalerna är så gott som nya och skolan växer snabbt för tillfället. Skolan ska byggas ut i den nära framtiden och mer är planerat. Jag gillar min klass jättemycket, känns liksom inte som att man är en klass utan att man är som arbetskollegor typ.

Vilket är ditt drömjobb? Vilka karriärmöjligheter/studiemöjligheter finns efter studenten?

Jo nåt ”drömjobb” har man inte direkt men det man gillar mest och mer ser som en hobby är det jag utbildar mig till, vilket är lastbilschaufför. Skolan erbjuder kurser som man kan lägga till om man vill ha högskolekompetens om man vill läsa vidare på högskola till något annat i framtiden.

Tror du att du kommer plugga vidare?

Jag vet inte riktigt, chansen finns ju eftersom jag pluggar för högskolekompetensen men det återstår att se.

Vad är det roligaste du gjort under utbildningen? Vilket är ditt bästa minne från tiden på gymnasiet?

Det roligaste och mest minnesvärde är nog allt egentligen, speciellt min klass och mina lärare, men om man måste välja någon specifik sak så måste jag nog säga första gången man körde lastbil.

Varför skulle du rekommendera skolan/programmet till andra?

Jag skulle rekommendera denna utbildning för alla som har ett motorintresse eller generellt sätt gillar att köra fordon eller vill hjälpa samhället röra sig framåt. Jag skulle starkt rekommendera STFG för alla som kikar på transportlinjen i Stockholmsområdet, just för att det är så trevlig personal och stämning i skolan.Läs mer om Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium

Ta kontakt med skolan


Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill bli kontaktad av Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium.

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin