Visa gymnasium.se som: Mobil

Hur tänker du kring gymnasievalet? Svara på vår korta undersökning och ha chans att vinna ett presentkort från SF Anytime värt 295 kr! ➡️ Gör undersökningen här!

Amanda hittade rätt på Öppet hus!

Stockholms Transport- och Fordonstekniska Gymnasium

Amanda på Stfg

Amanda hittade rätt på Öppet hus! 

Jag heter Amanda Gulass Holmlund, är 16 år gammal och går i 1:an på transportlinjen och skolan jag går på heter Stockholms transport-och fordonstekniska gymnasium men kallas för STFG.

I nian hade jag två saker klara för mig! Den första var att jag ville gå på gymnasiet och den andra var att jag absolut inte tänkte gå ett högskoleförberedande program, eftersom jag var, och fortfarande är, väldigt skoltrött. Samhälls -, natur -, ekonomi - och estetprogrammen var alltså helt utanför bilden. Djur är söta, men inget jag skulle säga att jag vill jobba med i framtiden. Att som frisör stå och klippa hår om dagarna är inte min grej, måla väggar eller lägga golv dag in och dag ut tycker jag låter väldigt enformigt och att behöva gå upp på morgonen å le åt kunder skulle jag aldrig klara av.

Jag valde alltså mellan tre program. Restaurang och livsmedel, bygg, eller transport. Jag gillar att äta mat, men inte laga den. Jag har aldrig haft något intresse för hantverk och jag skulle inte säga att jag känner för att få det heller! Det enda programmet som återstod var då transport. När jag valt vad jag vill gå behövde jag bara välja var. Valet blev väldigt enkelt. Min bror hade sökt hit för några år sen, men kom inte in och min mamma sa att skolan verkade toppen. Jag gick på Öppet hus och efter den dagen var jag säker på att STFG var skolan för mig.

Skolan, men framför allt programmet, passar mig eftersom man inte måste vara väldigt skolsmart eller älska att plugga. Men det bästa är såklart att man garanterat har ett jobb när man går ut skolan förutsatt att man gjort allt man ska.

Något som är bra att veta är att STFG främst är en gymnasieskola. Det innebär att innan man kan få körkort måste man ha godkänt i svenska, engelska, matte, idrott, no, och so. Har man inte godkänt i ett ämne får man alltså inte övningsköra, utan istället måste man plugga upp betygen i de ämnen man inte har godkänt i. Det är viktigt att kunna ta egna beslut och göra saker själv senare i arbetslivet och jag tror att det är därför vi har väldigt mycket individuellt arbete. Vi 1:or är inte på skolan när vi meckar utan vi åker till en annan lokal som ligger i Skärholmen eftersom verkstaden i skolan inte är tillräckligt stor för att både personbil – och lastbilsteknikerna och vi transportare ska få plats. STFG är väldigt liten skola om man ser på antalet elever, men kollar man istället på ytan eller storleken på själva lokalerna är den väldigt stor.

När jag tänker på min framtid ser jag en bild av mig själv sitta i en lastbil som åkt från Stockholm upp till Norrland. Eller varför inte utomlands? Som jag nämnt tidigare är möjligheten för jobb direkt efter skolan mycket stor. Jag tror och hoppas därför att min framtidsdröm ser väldigt ljus ut! Man måste såklart inte köra så långt om man inte vill. Man kan jobba med distribution och leverera paket, köra breda laster eller så kanske man vill köra kran eller truck. Allt detta är möjligt om man går transport här på STFG.

Jag skulle rekommendera skolan och programmet till dig som är skoltrött, vill ha ett välbetalt jobb inom de kommande åren och inte är rädd för att lära sig något man kanske först inte tänkt sig. Läs mer om Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium

Ta kontakt med skolan


Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill bli kontaktad av Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium.

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin