Naturbruksprogrammet

Naturbruksprogrammet, Hästhållning

Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 190 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 112,5
(medelvärde: 227,3)
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 190 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 112,5
(medelvärde: 227,3)
Få mer information om programmet 👍

Utbildningsinfo

Naturbruksprogrammet - Hästhållning på Stiernhööksgymnasiet

På skolan varvas teori med praktik med syfte att stärka kvalitén på utbildningen. Som elev har du möjlighet att studera hästarna varje dag och kan följa deras utveckling på nära håll. Du får med dig kunskaper som är ovärderliga den dag du väljer att läsa vidare inom området eller får sitt första jobb.

En riktig utbildning

Stiernhööksgymnasiet erbjuder dig en verklighetstrogen utbildning, där allt från stallskötsel till hovvård, ridning och körning ingår. Skolans ambition är att ha kvalitativ tävlingsverksamhet och att de elever med ambition och drivkraft som har intresse av att tävla, kan låna skolans rid- och travhästar för detta. Alla elever provar på alla discipliner under årskurs ett - ridning, körning och trav, för att under vårterminen i årskurs ett välja yrkesutgång. Skolans lärare och tränare är högutbildade inom sina discipliner och utöver dessa har vi återkommande gästlärare i allt från ridning till hästmassage. På båda inriktningarna har du möjlighet att diplomera dig genom Svenska Ridsportsförbundet/Svensk travsport.

Nationell idrottsutbildning

Genom NIU får du utöva ridsport 3 gånger i veckan på skoltid samtidigt som du läser NBH.

Arbetsplatsförlagt lärande

Mycket praktik i stallet ger dig stor erfarenhet av hur verkligheten ser ut! Förutom praktiken i våra egna stallar har du även APL då du är ute på praktik på företag runt om i Sverige och även utomlands.

Högskolebehörighet och NB+

Naturbruksprogrammet är en yrkesutbildning men om du vill har du möjlighet att läsa till grundläggande högskolebehörighet. Om du dessutom väljer NB+, får du studera kurser med ett SLU-fokus. Fördjupningen ger dig behörighet till vidare studier till bland annat lantmästare, hippolog, djursjukvårdare och skogsmästare vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet).

Framtid

Förutom hästskötare kan den som genomgått utbildningen läsa vidare till exempelvis uppfödare, stallchef, domare eller tränare inom hästsport, hovslagare eller egen företagare. Oavsett om du väljer att läsa vidare, jobba med hästar eller ha häst som hobby i framtiden har du på Naturbruksprogrammet - Häst fått en stabil grund i allt från värdefulla ledaregenskaper till djupt praktiskt hästkunnande.

Naturlig miljö

Att arbeta med hästar är att få djuren att må bra och trivas tillsammans med oss människor. När vi arbetar med hästarna har vi full fokus på dem, både för hästarnas bästa och för elevernas säkerhet. I största möjliga mån ska hästar få leva under naturliga förhållanden och få ge uttryck för sina naturliga beteenden. Det är framför allt i lösdrift och Active Stable möjligt för oss att skapa en naturlig och stimulerande hästmiljö. Eftersom mycket av din studietid är i stallet och körhallen/travet blir du också van vid rutiner kring hygien och smittskydd.

Yrkesutgång hästskötare

Yrkesutgången hästskötare en utbildning som innefattar dressyr, hoppning och körning samt kunskaper kring ridhästars skötsel. Du kommer att få läsa exempelvis Hästkunskap - där alltifrån stallskötsel, hovvård till foder ingår. I alla tre årskurserna kommer du att få delta aktivt i skötsel och träning av skolans hästar. Denna yrkesutgång väljer du som vill jobba som: hästskötare, beridare, ridlärare, stallchef, hippolog, hovslagare eller med egen hästverksamhet.

Yrkesutgång travhästskötare

Travutbildningen är mycket varierande och eleverna får träna på alltifrån att köra precisionskörning med ponnier, till att köra stor häst i  motionskörning i skogen, backträning, interavallträning och heatträning. Självklart är skötsel av hästar, utrustning och teori en viktig och central del i utbildningen också och du kommer att få läsa exempelvis Hästkunskap - där allifrån stallskötsel, hovvård till foder ingår. I alla tre årskurserna kommer du att få delta aktivt i skötsel och träning av skolans hästar. På yrkesutgången travhästskötare får du, förutom att lära dig trav, monté och travhästars skötsel även möjlighet att ta travlicens. Du får också chansen att köra/rida våra hästar när de startar. Yrkesutgången travhästskötare ger möjlighet att få kunskaper både inom trav och monté.

Denna inriktning väljer du som vill jobba som: travhästskötare, kusk, monté-ryttare, travhippolog, hovslagare eller som egen tränare. Utbildningen inom trav sker på Rättviks travbana där Stiernhööksgymnasiet  har egna undervisningslokaler och stall.

Ladda ner skolans broschyr

Är du intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Hästhållning, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Rättvik
  • Svenska

Naturbruk på Stiernhööksgymnasiet

När du kommer till oss möts du av våra fina välutbildade skolhästar och travhästar. Vi har hästar i olika åldrar och olika utbildningsnivåer vilket ger dig möjlighet lära dig olika steg i hästens utbildning. Våra anläggningar är byggda för framgångsrik studietid för eleverna och självklart också för hästens absoluta välbefinnande! Hos oss är hästarna i centrum!

Stallet på skolområdet

Här finns 15 ridhästar och 5 körhästar och de flesta hästarna står i vårt Active Stable eller på lösdrift. Stallet har 8 boxar med ett stort undervisningstorg där många av våra lektioner genomförs. Golvet som är fyllt med spån ger inte bara en varm och ombonad känsla utan är också lättstädad och ljuddämpande. Det gör stallet till en lugn och varm plats där både hästar och människor känner ro och harmoni. De 12 skötselplatserna är väl avdelade och i anslutning till dessa finns det två sadel/selkammare.

Utfodring

Hästarna får sitt hö i finmaskiga nät, vilket hjälper till att kontrollera så att hästarna inte äter för snabbt. En lucka där man stoppar in höet gör att utdelningen av höet går både snabbt och smidigt. Kraftfoderautomater gör att vi kan tilldela hästarna sin giva på andra tider än när vi är i stallet.

Skötsel

För den dagliga skötseln har vi 12 skötselplatser där varje plats har gott om plats för skötsel, vatten för avspolning av smutsiga hästben och dessutom är väl avdelade så att hästarna inte kommer åt att ge varandra några tjuvnyp…

Sel- och sadelkammare

Vi har två separata rum till förvaring av den utrustning som krävs för vår verksamhet. Allt från hopp- och dressyrsadlar till selar för olika typ av körning finns här. Värmekällan är golvvärme och det trivs både vi och utrustningen med.. Vi har även tvättstuga, torkrum och täckesrum.

Behörighet

För behörighet till Naturbruksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Ansökan

Ansök till Naturbruksprogrammet, Hästhållning

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen för Dalarna och Gävleborg. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Sturegatan 30 791 51 Falun
Telefon: 023-77 70 30
Mejladress: antag@dalakf.se

Gymnasieexamen

Naturbruksprogrammet är ett yrkesförberedande gymnasieprogram. 

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Hästhållning så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Stiernhööksgymnasiet
Masvägen 15
79532 RÄTTVIK

Stiernhööksgymnasiet – Möt din framtid hos oss!

Stiernhööksgymnasiet är en kommunal gymnasieskola i Rättviks kommun. Behörigheten och kompetensen bland skolans personal är hög och skolan kan stoltsera med att ligga i topp i Sverige vad gäller elevernas studieresultat. På skolan råder en mycket fin stämning och det...

Läs mer om Stiernhööksgymnasiet och visa alla program.

Sponsrad