Naturbruksprogrammet

Naturbruksprogrammet, Djurvård

Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 190 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 112,5
(medelvärde: 227,3)
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 190 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 112,5
(medelvärde: 227,3)
Få mer information om programmet 👍

Utbildningsinfo

Utbildningen för dig som vill jobba med djur

Väljer du Djurvård kan du se fram emot en både rolig och varierad utbildning som ger dig värdefulla kunskaper inför ditt framtida jobb.

Med naturen som klassrum

Naturbruksprogrammets elever har resurser utöver det vanliga! Och det bästa av allt är att allt finns inom räckhåll på skolområdet. Internatet, ladugårdarna, stallen, körhuset, djurhuset, maskinhallen. Det är faktiskt bara Rättviks travbana, hundhallen och odlingsfälten som inte fick plats på skolområdet. Vi tycker det är viktigt att allt finns inom räckhåll för eleverna. Då kan vi erbjuda en utbildning där praktiskt arbete varvas med teoretiska studier hela tiden och man behöver inte lägga tid på att resa till olika utbildningsplatser. Våra naturbrukselever har ofta egna djur med sig på internatet och det är också viktigt att de på sina raster har tid och möjlighet att gå hem för att titta till dem.

Ett spännande yrke

På naturbruksprogrammet - djur kommer du att få en bred bas inför arbetet som djurskötare på djurpark/ i en zoohandel eller som hundförare. Du får lära dig att arbeta med djurträning och miljöberikning och självklart alla vanliga sysslor som utfodring, skötsel och rengöring. Till viss del förekommer även uppfödning.

Naturlig miljö

Att arbeta med djur och djurvård är att få djur att må bra och trivas. I största möjliga mån ska djur i fångenskap få leva under naturliga förhållanden och få ge uttryck för sina naturliga beteenden. Det är i djurhuset och hundhallen du studerar djuren och lär dig grunderna inom miljöberikning och djurträning och att skapa en naturlig och stimulerande djurmiljö. Eftersom mycket av din studietid är i djurhuset blir du också van vid rutiner kring hygien och smittskydd. Eleverna som går mot hundförare har ofta med sig egna hundar, men om inte, tränar de med personalens hundar.

Daglig kontakt

Den dagliga kontakten med djuren gör att du snabbt får ett gott djuröga och lär dig se och känna djurens behov.

Samarbete med djurparker

Självklart vill vi även ge eleverna erfarenhet av skötsel av större djur som återfinns på djurparker. Därför har vi ett tätt samarbete med Orsa rovdjurspark. Vi åker regelbundet till Kolmårdens djurpark för seminarier och studiebesök. Självklart jobbar vi även med andra djurparker runt om i Sverige.

Arbetsplatsförlagt lärande

Eleverna har, under sin studietid, 15 veckors APL. I årskurs 1 bedrivs APL:n på skolan i djurhuset, i stallet och i ladugården. I årskurs två och tre kan eleverna ha sin APL på före- tag, djurparker och andra arbetsplatser runt om i landet. Det förekommer också att elever har APL utomlands.

Ung företagsamhet

Många av eleverna som går naturbruksprogrammet kommer i framtiden att arbeta i små företag, familjeföretag eller driva ett eget företag. Därför tycker vi att det är viktigt att eleverna under sin studietid får kunskap i detta. Under årskurs 3 får eleverna starta upp, driva och slutligen avveckla ett eget företag inom kursen entreprenörskap.

Högskolebehörighet och NB+

Naturbruksprogrammet är en yrkesutbildning men du har möjlighet att läsa extra kurser som ger dig grundläggande högskolebehörighet. Om du dessutom väljer NB+, får du studera kurser med ett SLU-fokus. Fördjupningen ger dig behörighet att studera till bland annat lantmästare, hippolog, djursjukvårdare och skogsmästare vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet). När du läser inriktningen mot Djurvård kan du även välja att fördjupa dig i studier som gör att du uppnår ytterligare behörigheter som att läsa bastermin på SLU. Du läser då naturvetenskapliga kurser.

Ladda ner skolans broschyr

Är du intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Djurvård, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Rättvik

Inriktning: Djur

Inriktning: Djur

Inriktning: Häst

Inriktning: Häst

Inriktning: Lantbruk

Inriktning: Lantbruk

Naturbruk på Stiernhööksgymnasiet

Stiernhööksgymnasiets djurhus är nybyggt med invigning sommaren 2019. Vi har en modern utbildningsmiljö med fokus på att djuren ska trivas i så naturtrogna miljöer som möjligt för att de ska kunna ge uttryck åt sina naturliga beteenden.

Djurhuset är byggt för att skapa plats åt eleverna att studera djuren, sköta om dem och med daglig kontakt få en kontinuerlig kontakt med djuren vilket underlättar förståelsen för djurens välmående och skötsel.

Behörighet

För behörighet till Naturbruksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Ansökan

Ansök till Naturbruksprogrammet, Djurvård

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen för Dalarna och Gävleborg. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Sturegatan 30 791 51 Falun
Telefon: 023-77 70 30
Mejladress: antag@dalakf.se

Gymnasieexamen

Naturbruksprogrammet är ett yrkesförberedande gymnasieprogram. 

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Djurvård så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Recensioner

Snittbetyg: 4

Baseras på 1 recensioner
Skriv en recension
4/5
Andraårselev
05 jul 2016
Ett av de bästa valen i mitt liv!

Stiernhööksgymnasiet var för mig okänt fram till hösten i nian då jag träffade representanter från skolan på en gymnasiemässa. De var trevliga och tog sig tid att svara på frågo...

Visa hela
Stiernhööksgymnasiet
Masvägen 15
79532 RÄTTVIK

Stiernhööksgymnasiet – Möt din framtid hos oss!

Stiernhööksgymnasiet är en kommunal gymnasieskola i Rättviks kommun. Behörigheten och kompetensen bland skolans personal är hög och skolan kan stoltsera med att ligga i topp i Sverige vad gäller elevernas studieresultat. På skolan råder en mycket fin stämning och det...

Läs mer om Stiernhööksgymnasiet och visa alla program.

Sponsrad