Bygg- och anläggningsprogrammet

Bygg- och anläggningsprogrammet, Mark & anläggning

Torekällgymnasiet, i Södertälje
Antal elever
Antal elever: cirka 70 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 90,0
(medelvärde: 172,0)
Antal elever
Antal elever: cirka 70 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 90,0
(medelvärde: 172,0)
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Bygg- och anläggningsprogrammet på TorekällgymnasietBygg- och anläggningsprogrammet, Mark & anläggning

På bygg- och anläggningsprogrammet lär du dig att bygga hus och anläggningar. Du får grundläggande kunskap om hur det går till att bygga – från idé till färdig byggnad.

Du lär dig samhällsbyggnad, hur man bygger rationellt, säkert och miljömässigt och du utvecklar din förmåga att hitta lösningar på olika situationer som uppstår i arbetet.

Att kunna samverka med andra är viktigt i yrket och något som återkommer under hela utbildningen. Ett annat viktigt inslag är kunskap om arbetsmiljöfrågor för att du ska undvika skador och hålla ett helt yrkesliv.

Du väljer inriktning till årskurs två. 

Under din tid på programmet kommer få möjlighet att lära dig mer om arbetsmarknaden och utbildningsmarknaden. Minst 15 veckor av utbildningen kommer att vara arbetsplatsförlagt lärande (APL) då du praktiserar på en eller flera arbetsplatser.

Bygg- och anläggningsprogrammet är ett yrkesprogram och efter examen har du möjlighet att gå direkt till ett arbete, till exempel som målare, betongarbetare, glastekniker, plattsättare, stenmontör med flera, beroende på vilken yrkesinriktning du väljer.

Du kan också välja att studera vidare på universitet eller högskola beroende på vilka kurer du väljer och vilket meritvärde du får i ditt slutbetyg. Du kan alltid få hjälp att planera dina studier av din studie- och yrkesvägledare.

Inriktning Mark och anläggning

Mark och anläggning ger dig kunskaper i markarbeten för vägar, järnvägar, husgrunder, ledningar, gröna ytor samt asfalt-, platt- och stenbeläggningar. Kurser du läser inom den här inriktningen:

  • Anläggning 1
  • Anläggning 2
  • Anläggningsprocessen

Efter gymnasiet

Efter Bygg- och anläggningsprogrammet kan du som läst programmet med inriktning mot Mark och anläggning bland annat arbeta som:

  • Beläggningsarbetare
  • Bergarbetare
  • Järnvägstekniker
  • Väg- och anläggningsarbetare
Är du intresserad och vill veta mer om Bygg- och anläggningsprogrammet, Mark & anläggning, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till Bygg- och anläggningsprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Bygg- och anläggningsprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till Bygg- och anläggningsprogrammet, Mark & anläggning

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Storstockholm. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 4404, 102 68 Stockholm
Telefon: 08-58 00 80 00
Mejladress: gymnasieantagningen@storsthlm.se

Reportage

Madeleine pluggar el- och energi på Torekäll

Torekällgymnasiet

Madeleine pendlar från Strängnäs varje dag för att läsa på El- och energiprogrammet på Torekällgymnasiet i Södertälje. Läs mer om vad hon tycker om skolan och programmet här.

Certifiering

Branschrekommenderat skola

Branschrekommenderad skola

Branschrekommenderad skola är en certifiering som utfärdas av Byggbranschens Yrkesnämnd. Certifieringen kvalitetssäkrar utbildningen och stärker samarbetet mellan skolor och företag inom bygg- och anläggningsbranschen.

Läs mer om Branschrekommenderad skola här!

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Bygg- och anläggningsprogrammet, Mark & anläggning så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Torekällgymnasiet
Västergatan 4
15145 Södertälje

Torekällgymnasiet – med yrkesstoltheten i fokus!

Hos oss får du en riktigt bra utbildning som leder direkt till yrkeslivet eller till vidare studier. Skolan skapar en helhet i utbildningen genom samarbeten mellan ämnena i projekt kopplade till yrket. Du kan även kombinera dina studier med din...

Läs mer om Torekällgymnasiet och visa alla program.

Sponsrad