Visar 1-20 av 160 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
  • = Riksintag
Visar 1-20 av 160 träffar
1
2
3
4
...
8

Är du intresserad av hur vårt och andras samhällen är uppbyggda och vad det är som styr dem? Då kan det vara en bra idé att läsa samhällsvetenskap som inriktning på gymnasiet. Under utbildningen får du lära dig vad som händer i samhället, både i Sverige och i övriga världen.

Att läsa samhällsvetenskap på gymnasiet

Om du vill läsa samhällsvetenskap kan du välja det som inriktning på det högskoleförberedande samhällsvetenskapsprogrammet. Att läsa samhällsvetenskap under din gymnasieutbildning ger dig en bra grund för framtida studier på högskola eller universitet. Där kan du vidareutbilda dig inom allt från journalistik till politik.

Samhällsvetenskapsprogrammet ger dig också kunskaper om hur samhällsförhållanden är uppbyggda och ser ut – både lokalt och globalt. Du får också förståelse för hur människor samspelar med samhället och hur olika människors livsvillkor kan se ut. 

Vad får jag lära mig?

Om du väljer inriktningen samhällsvetenskap på gymnasiet får du lära dig om olika samhällsstrukturer. Det innebär bland annat att du får läsa om hur människor lever som individer, som gruppmedlemmar och som samhällsmedborgare.

Att läsa på samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning samhällsvetenskap ger dig en bred förståelse för olika samhällsfrågor och du lär dig att förstå och tolka olika händelser. 

Genom att studera samhällsvetenskapsprogrammet får du läsa kurser som bland annat:

  • Filosofi
  • Moderna språk
  • Psykologi 

Ämnen som du får läsa om du väljer samhällsvetenskap som inriktning är bland annat:  

  • Geografi
  • Historia 
  • Religionskunskap

Bli bra på att skriva texter och hålla föredrag

Om du väljer inriktningen samhällsvetenskap får du också utveckla dina förmågor att skriva, läsa och förstå olika typer av texter. Du får öva på att skriva och att hålla muntliga föredrag både på svenska och på engelska. 

Du kommer även att få lära dig om miljöförstöring och andra utvecklingsfrågor. Du kommer att få arbeta mycket i grupp men också självständigt i olika fördjupande uppgifter.

Gymnasiearbete inom samhällsvetenskap

När du läser samhällsvetenskapsprogrammet kommer du att genomföra ett gymnasiearbete. Det arbetet ska visa att du är förberedd för högskolestudier inom det samhällsvetenskapliga området. Ett gymnasiearbete ska innehålla: 

  • En frågeställning
  • En skriftlig rapport alternativt en medieproduktion som visar vad du har gjort

När du genomfört ditt gymnasiearbete ska du kunna presentera det och ge feedback på andra gymnasiearbeten som dina klasskamrater har gjort.

Jämför dina favoriter
Reportage
"Det bästa med utbildningen är a...
Drottning Blankas Gymnasieskola Sundsvall

”Det bästa med utbildningen är att vi får lära oss så mycket!”, säger Pierre som läser första året på Hantverksprogrammet med inriktning hår- och makeupstylist. I den här intervjun delar Pierre med sig av sina tankar kring utbildning och gymnasievalet.

Läs mer
Spetsutbildning i biomedicin
Härnösands gymnasium

– Jag sökte hit för att jag är intresserad av biologi och för att jag ville gå ett högskoleförberedande program. Jag har alltid gillat biologi, säger Mira Li Jansson.

Läs mer
"Följ din egen dröm och inte någ...
Ystad Gymnasium

Filip valde en helt annan väg än hans kompisar, han berättar om sin tid på gymnasiet här!

Läs mer
Ekonomieleven Younas: ”Lärarna ä...
Kunskapsgymnasiet Malmö

Lärarna var öppna och välkomnande och kom fram och presenterade sig. Det var det som fick honom att välja Kunskapsgymnasiet Malmö.
- Relationen vi elever har med våra lärare är det bästa med den här skolan, säger Younas, som pluggar ekonomi på Kunskapsgymnasiet Malmö.

Läs mer
Dennis har aldrig sagt nej till ...

När Dennis skulle välja gymnasium för många år sedan föll valet på Försäljning- och serviceprogrammet. Idag arbetar han som butikschef på Rusta och han tvekar aldrig när han får chansen att anställa en APL-elev.

Läs mer

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information