Visa gymnasium.se som: Mobil

Sjöfartsprogrammet

Sjöfartsgymnasiet på Åland
Programinformation
Åland
Sjöfartsutbildning
Sjöfartsgymnasiet på Åland

Sjöfartsprogrammet

Sjöfartsprogrammet på Sjöfartsgymnasiet på Åland är en treårig gymnasieutbildning som erbjuder fyra olika kompetensområden:

  • Däcks- och maskinreparatör
  • Eldrift
  • Maskinbefäl
  • Däcksbefäl

Kompetensområde Däcks- och maskinreparatör

Det här är inriktningen för dig som är ute efter en praktisk utbildning för ett framtida jobb ombord på fartyg, såsom manskap och/eller i lägre befälsbefattning. Utbildningen ger möjlighet till många olika behörigheter, såsom vaktman däck eller maskin, maskinman/matros, förare, reparatör/båtsman, skeppare i inrikestrafik och maskinskötare, beroende på studiernas omfattning och mängden fartygsförlagd praktik under studietiden.

Arbetsmöjligheter efter studierna

Som utbildad däcks- och maskinreparatör kan du arbeta som manskap ombord på fartyg. Att arbeta som manskap innebär att du jobbar främst med däcksuppgifter eller i maskinrummet, med vaktuppgifter, förtöjning, fartygsunderhåll, reparationer av maskiner och anläggningar och med förebyggande underhåll.

Vidareutbildning

Genom Högskolan på Åland kan du välja att läsa vidare till sjökapten eller ingenjör. Fortsatta studier på högskolenivå inom teknikområdet i Sverige kräver oftast kompletterande studier.


Kompetensområde Eldrift

Kompetensområdet Eldrift ger dig som elev behörighetsbrev som fartygselektriker och möjligheter till arbete ombord på fartyg med hela världen som arbetsfält. Under din utbildning på Sjöfartsgymnasiet på Åland kommer du att jobba med elinstallation, automation och datorer, vilket ger dig en bred el-utbildning.

Arbetsmöjligheter efter studierna

Som utbildad fartygselektriker söker du främst jobb ombord på fartyg. Arbetsgifter kan då vara att underhålla och reparera alla el-, automations- och datateknisk utrustning som finns ombord på fartyget. Att arbeta som fartygselektriker innebär att du arbetar självständigt, oftast är du ensam elektriker ombord.

Vidareutbildning

Om du är intresserad av vidare utbildning kan du läsa på exempelvis Högskolan på Åland. Där erbjuds utbildning till ingenjör eller fartygselmästare inom utbildningsprogrammet elektroteknik. Fortsatta studier på högskolenivå inom teknikområdet i Sverige kräver oftast kompletterande studier.


Kompetensområde Maskinbefäl

Inriktningen Maskinbefäl på Sjöfartsgymnasiet på Åland är en grundläggande yrkesutbildning till maskinbefäl. Genom att ta en Vaktmaskinmästarexamen blir du berättigad att ansöka om behörighetsbrev som maskinbefäl, det vill säga vakthavande maskinmästare. Genom att plugga till maskinbefäl får du en generell behörighet att studera vidare på Åland och i Finland.

Arbetsmöjligheter efter studierna

Som utbildad vaktmaskinmästare får du efter gymnasiet arbeta som maskinbefäl ombord på fartyg. Då kommer dina arbetsuppgifter att innebära att du får vara arbetsledare för manskap, samt sköta drift och underhåll av maskiner och anläggningar ombord.

Vidareutbildning

Högskolan på Åland erbjuder utbildning till övermaskinmästare och ingenjör inom maskinteknik. Fortsatta studier på högskolenivå inom teknikområdet i Sverige kräver oftast kompletterande studier.


Kompetensområde Däcksbefäl

På inriktningen Däcksbefäl får du en grundläggande yrkesutbildning till däckbefäl. Genom att ansöka om behörighetsbrev som däcksbefäl blir du vakthavande styrman. Utbildningen du får här ger dig även en generell behörighet att plugga vidare på högre nivå.

Arbetsmöjligheter efter studierna

Efter gymnasiet kan du börja jobba som vakthavande styrman ombord på fartyg, eller som befälhavare på mindre fartyg /FFS 166/2010). Arbetsuppgifter inkluderar då att sköta framfarten av fartyget, samt att du kan vara arbetsledare för manskap.

Vidareutbildning

Högskolan på Åland erbjuder utbildning till sjökapten. Fortsatta studier på högskolenivå inom teknikområdet i Sverige kräver oftast kompletterande studier.

Är du intresserad och vill veta mer om Sjöfartsprogrammet, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Videoreportage

Vill du veta mer om hur en vanlig dag ser ut för eleverna på Sjöfartsgymnasiet på Åland? En skola där du får lära dig allt om båtar, fartyg och arbete på havet!

Behörighet

Alla som har ett avgångsbetyg från en grundskola i ett nordiskt land (Danmark, Finland, Norge, Island, Sverige och de självstyrande områdena Färöarna, Grönland och Åland) har rätt att söka till utbildning på gymnasienivå på Åland.

En person kan också vara behörig om hen har avbrutit grundskolan eller fått en grundläggande utbildning utanför Norden men då måste ansökan ske enligt prövning.

Sökande som har annat modersmål än svenska, får göra ett språktest där man utreder om hen har tillräckliga färdigheter att använda svenska i tal och skrift.

Ta kontakt med skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Sjöfartsprogrammet så kommer skolan att kontakta dig.

Sjöfartsgymnasiet på Åland

Sjöfartsgymnasiet på Åland - en modern utbildning i yrken med gamla traditioner

Är du intresserad av båtar och fartyg, och vill arbeta på havet efter gymnasiet? Sjöfartsgymnasiet på Åland erbjuder dig en modern utbildning av hög kvalitet som gör dig redo för livet till sjöss. Det är skola du enkelt kan söka...


Läs mer om Sjöfartsgymnasiet på Åland och visa alla program.

Kontaktuppgifter till Sjöfartsgymnasiet på Åland

Sjöfartsgymnasiet på Åland

Neptunigatan 6
221 01 Mariehamn

 Visa telefonnummer
www.sjofartsakademin.ax

Recensioner

Snittbetyg: 4

Baseras på 1 recensioner.

Anton
(4)
Sjöfartsgymnasiet på Åland är en relativt liten skola. Eftersom att det är ganska små klasser får man mer hjälp av lärarna och man får en bättre relation till lärarna. Eftersom att det är mycket praktiskt får man mer variation i skolarbetet. Det är nytt schema varje vecka, i början tyckte jag att det var lite jobbigt men efter några veckor blev ...
Visa hela
Recensioner
Utbildningsrecensioner
(4,0)
Baseras på 1 recensioner.
Ta kontakt med skolan

För att få mer information om Sjöfartsprogrammet från Sjöfartsgymnasiet på Åland, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Jag vill byta till er skola
Påminn mig om öppet hus
Jag vill skugga en elev / gå en prova-på-dag
Jag har en fråga
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information