Visa gymnasium.se som: Mobil

Tre elever berättar om Sågbäcksgymnasiet

Mycket roligt och praktiskt på Hotell och -turismprogrammet

Emeli Häggqvist är 18 år och går första året på Sågbäcksgymnasiet i Huddinge, där hon läser Hotell- och turismprogrammet.Emili på Sågbäcksgymnasiet

- Jag valde det här programmet för att jag tycker om att resa mycket, jag gillar att vara social och kan tre språk. Jag har också enkelt för att lära mig nya språk, vilket jag tror är en förutsättning i denna bransch. Jag valde programmet för att det verkade roligt och det är mycket praktiskt, vilket jag tycker är bra. Det speglar arbetslivet bättre än vad en bok gör. 

Praktik och teori blandas i utbildningen

Hon tror att programmet passar henne för att hon helt enkelt är en människa som tycker om att träffa andra, lära sig mycket nytt och har lätt för att lära sig saker. Emeli berättar att det är mycket praktiskt i utbildningen, men även mycket teori så att man vet saker innan man kommer ut i arbetslivet.

- Vi använder oss mestadels av tre böcker : logibok, turismbok och en turism-arbetsbok. Jag tycker att våra böcker är väldigt bra faktiskt. De har bra information och mycket fakta! 

I utbildningen har de praktik varje skolår, berättar hon. Första året är det fyra veckors praktik, i tvåan är det sex veckor och i trean är det åtta veckor. De har prov lite då och då så att lärarna kan se hur de ligger till. 

- Mest bedömer de på de många olika projekt och inlämningar som vi gör. Där får de veta exakt vad vi kan och hur vi tänker. 

Att läsa hotell och turism på Sågbäcksgymnasiet trivs hon bra med

Emeli tycker om sin skola väldigt mycket.

- Mina hotell- och turismlärare är verkligen grymma! De ger bra feedback och stöttar en mycket i ens arbete. Alla mina lärare i allmänt är bra, de är roliga och rättvisa. Det enda dåliga är att skolan har 8 våningar och det är jobbigt att gå upp för alla trappor, men efter 3 år kommer man tacka dom, säger Emeli och skrattar.

Hon har en bra klass och säger att de har roligt tillsammans.

- I min klass är det verkligen en variation på individer. Alla är olika men ändå håller vi ihop och hjälper varandra, fast vi inte har känt varandra så länge.

Emeli trivs bra med att gå på Sågbäcksgymnasiet i Huddinge.

- Jag har inte flyttat till en ny stad men jag har bytt stad från min tidigare grundskola. Jag bor i Järna så det är en bit att ta sig till skolan, men det är det värt de eftersom jag har fått nya kompisar från andra ställen.

Drömmer om att bli hotellchef

På frågan om vad Emeli har för drömmar om framtiden efter gymnasiet svarar Emeli:

- Mitt drömjobb är nog att bli hotellchef. Det känns som ett väldigt långsiktigt mål men det skulle nog vara kul! Fast jag skulle nog vilja prova på lite allt möjligt för att se vad som är roligast och vad som passar just mig! 

- Hotell- och turismprogrammet är ett yrkesförberedande program men det finns också möjlighet att kunna studera vidare till högskolan. Självklart kommer det finnas jobb för dig som inte går högskolan, fortsätter hon.

Hon är helt säker på att hon kommer studera vidare på högskolan efter gymnasiet.

- Jag vill kunna ha ett bra jobb och utvecklas mer. Jag tror att jag kommer att plugga turism senare eftersom jag vill träffa människor och resa. Jag kommer inrikta mig mer senare i min skolgång.

Roligt att få träffa och servera gäster på riktigt

Det roligaste Emeli har gjort under sin gymnasietid tycker hon var kursen Service & Bemötande.

- I den kursen fick vi vara i skolans restaurang tillsammans med restaurang- och livsmedelseleverna och hjälpa dom där! Vi fick träffa och servera gästerna, vilket jag tycker är det roligaste! Det är bra att redan nu vänja sig vid att bemöta gäster och kunder. 

Emeli rekommenderar verkligen Hotell- och turismprogrammet till de som ska välja till gymnasiet.

- Det är ett brett program med mycket roliga saker under utbildningen. Man får lära sig mycket och man är garanterad till att få ett jobb efter gymnasiet. Jag tycker också det är bra att man har möjlighet att kunna studera vidare. 

Divider

Drömmer om att bli kock och jobba på kända restauranger

Felipe är 19 år gammal och går på Sågbäcksgymnasiet, där han läser tredje året på Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Han valde programmet för att han alltid har haft intresse för mat och restaurangbranschen och alltid har velat bli kock.

Felipe läser restaurang och livsmedel

- I min utbildning lär vi oss allt från att laga mat till råvaror, hygien, kommunikation och drycker. Det mesta vi gör är praktiskt men ibland får vi jobba teoretiskt också, berättar han.

Hur är lärarna och klassen du går i?

Jag tycker att lärarna är bra, de har bra koll på allt och man lär sig mycket. Klassen är också bra. Alla är duktiga och engagerade!

Felipes framtidsdrömmar

I framtiden drömmer Felipe om att bli kock och han tror inte att han kommer plugga vidare.

- Mitt drömjobb är att bli kock och jobba på kända krogar i Stockholm och utomlands. Det finns massor av karriärmöjligheter i restaurangbranschen. Folk söker kockar hela tiden och det finns möjligheter att plugga vidare om man vill fördjupa sig i något, som till exempel restaurangekonomi eller drycker.

Praktiken gjorde att han utvecklades

Det roligaste han har gjort under utbildningen tycker Felipe är praktiken.

- Det roligaste jag har gjort var att praktisera på det ställe där jag nu ska jobba. Utan min handledare hade jag aldrig utvecklats som jag har gjort och fått så bra och snälla kollegor att arbeta med.

Han rekommenderar Sågbäcksgymnasiet till de elever som ska välja till gymnasiet.

- Skolan har bra lärare som bryr sig om sina elever och kan lära ut riktigt bra. Programmet rekommenderar jag för alla eftersom du alltid lär dig något nytt varje dag. Restaurangbranschen har mycket variation och kommer alltid att utvecklas.

Divider

Bra mix av lärare och elever på Sågbäcksgymnasiet

Lina Läräng är 19 år och läser på Sågbäcksgymnasiet. Där läser hon sitt tredje år på Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning Måleri.

Lina på SågbäcksgymnasietLina berättar att måleriyrket går i släkten. Både pappa, farbror och storasyster har det som yrke.

- Det är ett rörligt yrke, man gör olika jobb hela tiden och ingen dag är den andra lik.

Berätta lite kort om din utbildning. Vad läser ni och hur arbetar ni?

- Det är en treårig utbildning. Nu läser vi natur- och restaurangämnen. Åren innan har vi läst matte, svenska, engelska, idrott, historia och samhällskunskap. Nu i trean har vi varvat skolgången med praktik. Så nu har vi tre veckor praktik och sen tre veckor på skolan då vi läser kärnämnen.

Hur är lärarna och lokalerna? Hur trivs du i klassen du går i?

- Lärarna är bra och lokalerna likaså. Klassen är ett riktigt ”skönt gäng”!

Tidigare bodde Lina i Huddinge, men nu bor hon i Södertälje med sin pojkvän. Hon berättar lite om sina drömmar och planer efter gymnasiet.

- Jag kommer att satsa på måleriyrket under de närmaste åren, sen får man se vad som händer i livet. Jag kommer inte plugga vidare, det orkar jag inte.

På frågan vad det roligaste hon har gjort under gymnasiet är svarar hon:

- Det bästa har varit att få praktisera på ett bra företag samt att jag haft en turen att ha en bra yrkeslärare.

Avslutningsvis rekommenderar Lina sin utbildning och Sågbäcksgymnasiet till andra elever.

- Bra lärare och elever gör att det blir en bra mix!Läs mer om Sågbäcksgymnasiet

Ta kontakt med skolan


För att beställa information eller komma i kontakt med Sågbäcksgymnasiet, fyll i följande uppgifter:

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin