Hanna, Cassie och Erfan berättar om S:t Martins Gymnasium

S:t Martins Gymnasium

S:t Martins gymnasium Hanna

Hanna Westerlund, 18 år, Hantverksprogrammet - Textil design (mode), år 2

Varför valde du S:t Martins Gymnasium och Textil designprogrammet?

Jag har alltid velat utbilda mig inom sömnad och kläder. Jag kände att S:t Martins passade perfekt för mig. Det är verkligen kompetenta lärare och man lär sig så mycket intressanta saker.

Vad gör man på Textil designprogrammet?

Man lär sig hur man skapar plagg, från början till slut. Vi har kurser i design, mönsterkonstruktion, materiallära, stilhistoria och såklart sömnad.

Med fokus på ett plagg per termin går man igenom allt från grundkonstruktion till färdigt plagg. Första terminen i ettan gör man kjol, sedan en skjorta o.s.v.
Vi har praktik i tvåan och trean, fyra veckor per termin. Då kan man praktisera inom olika områden i textil-, design- och modebranschen.

Vi läser även vanliga gymnasiegemensamma ämnen och programgemensamma som entreprenörskap.

Hur är lärarna, stämningen och lokalerna på S:t Martins Gymnasium?

Alla lärare vi har kan verkligen vad de håller på med och klassen trivs jag jättebra med. Lokalerna är gjorda så man ska kunna arbeta med det man håller på med. Det är inget som saknas.

Har du behövt flytta till en ny stad?

Nej, jag bor lite längre från skolan så spenderar en hel del tid på tåget, men det är helt klart värt det. Jag har träffat många intressanta människor sedan jag började här.

Vilket är ditt drömjobb och kommer du studera vidare efter utbildningen?

När jag gått ut gymnasiet vill jag fortsätta jobba med kläder. Jag kanske fortsätter utbilda mig på högskola. Men det finns alltid som alternativ att jobba direkt efter gymnasiet, eftersom att det är ett yrkesförberedande program. Man får en yrkesexamen och kan läsa till högskolebehörighet under gymnasietiden.

Vad är det roligaste med utbildningen?

Den bästa känslan jag upplevt är när man är klar med ett klädesplagg. Det känns verkligen kul att veta att man gjort den själv. Från början till slut.

Skulle du rekommendera skolan till andra?

Jag skulle verkligen rekommendera den här skolan. Allt man får lära sig är roligt och nödvändigt att veta. Lärarna har verkligen koll på vad de gör. Det är så intressant att få lära sig och man känner sig bekväm med omgivningen.

S:t Martins gymnasium Cassie

Cassie Scott, 19 år, Bygg och anläggningsprogrammet – Måleri, år 3

Varför valde du S:t Martins Gymnasium och Måleriprogrammet?

Jag gick på gymnasiemässan i Älvsjö och pratade med en tjej från skolans måleri. Hon sa att de var en bra utbildning, bra lärare och väldigt hög chans till jobb efter skolan.

Vad gör man på Måleriprogrammet?

Vi gör det mesta inom måleri: Vi målar väggar, tak, golv, snickerier (dörrfoder, fönsterkarmar, socklar mm). Vi använder olika slags färger som är vattenbaserade, limfärg, linoljefärg till dörrar och lite mer. Vi har egna bås men hjälper varandra om det behövs. Under andra och tredje året har vi sammanlagt 18 veckors praktik som vi får hjälp att arrangera om vi inte kan hitta själva. Vi har ibland teoriprov för att testa vad vi lärt oss.

Hur är lärarna, stämningen och lokalerna på S:t Martins Gymnasium?

Målerilärarna är väldigt kunniga och pedagogiska. Lärare och elever respekterar varandra. Våra lokaler är väldigt rymliga och arbetsbåsen är fina och ganska stora. Lärarna i kärnämnena är duktiga på det de gör och hjälpande.

Min klass består av 4 tjejer och 2 killar och det är en bra kemi ibland oss.

Nej, det har jag inte.

Vilket är ditt drömjobb och kommer du studera vidare efter utbildningen?

Mitt drömjobb är att äga en firma ihop med min kompis. Efter skolan finns det gott om jobb och möjlighet att i framtiden starta eget.

Jag kommer börja jobba direkt efter skolan och sen får man se vart vinden blåser.

Vad är det roligaste med utbildningen?

Det bästa minnet från min tid i skolan går inte riktigt att beskriva för nästan varje dag händer något som är ett minne för livet för att jag har en speciell personlighet och sköna vänner.

Skulle du rekommendera skolan till andra?

Ja, det är en bra utbildning som ger jobb efter skolan och är ett minne för livet.

S:t Martins gymnasium Erkan

Erfan Khatirnamani, 19 år, Fordonsprogrammet - Personbil, år 2

Varför valde du S:t Martins Gymnasium och Personbilsprogrammet?

Jag har ett stort intresse för bilar. Programmet ger bra möjligheter att få jobb efter utbildningen.

Vad gör man på Personbilsprogrammet?

Vi läser teori varvat med praktik. Skolan har en egen verkstad där vi tar in kundbilar och övar på det vi lärt oss.

Hur är lärarna, stämningen och lokalerna på S:t Martins Gymnasium?

Det är bra lärare, jättefin verkstad men lite tråkiga klassrum.

Nej, jag bor på Lidingö.

Vilket är ditt drömjobb och kommer du studera vidare efter utbildningen?

Bilförsäljare kanske. Bilbranschen har många olika möjligheter till karriär, en vacker dag kanske jag blir verkstadschef.

Jag vet inte riktigt vad jag skulle studera vidare till, men dagens samhälle kräver bra utbildning för att bli någonting. Bilmekaniker är en bra ingång i karriären.

Vad är det roligaste med utbildningen?

Att få meka med min egen bil och det är kul att göra APL (praktik).

Skulle du rekommendera skolan till andra?

Ja, det är bra lokaler och bra lärare.

Läs mer om S:t Martins gymnasium

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill bli kontaktad av S:t Martins gymnasium.

Medlemslogin