Naturvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet, Naturvetenskap

Rudbeck, i Sollentuna
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Naturvetenskapsprogrammet på Rudbeck

Är du intresserad av matematik och naturvetenskap? Vill du kunna kombinera teoretiska och praktiska studier? Är du studiemotiverad och ambitiös? I så fall kanske Naturvetenskapsprogrammet är något för dig!

Programmet ger dig kunskaper inom naturvetenskap och matematik. Laborationer och fältstudier är viktiga inslag i utbildningen. När du läser biologi kommer du säkert att vara en del i vårt eget växthus. Du har också möjlighet att åka på fältkurser till Kittelfjäll och Utö. I fysiken genomför vi datorstödda laborationer och simuleringar. När du läser kemi får du experimentera och göra kemiska analyser i våra välutrustade laboratorier. I några av våra kemikurser får du laborera med DNA. Matematiken löper som en röd tråd genom hela utbildningen.

För att förbereda dig på bästa sätt inför vidare studier på högskola och universitet så har vi nära samarbete med olika universitet, bland annat Uppsala universitet.

Naturvetenskapsprogrammet är den bredaste utbildningen som ger dig behörighet till flest antal högskoleutbildningar. När du är klar med gymnasieutbildningen och vidare studier kanske du jobbar som läkare, veterinär, forskare, kriminaltekniker eller civilingenjör.

Inriktningar

På Naturvetenskapsprogrammet kan du välja att läsa följande inriktningar:

 • Naturvetenskap
 • Naturvetenskap och samhälle

Inriktning Naturvetenskap

Väljer du inriktning Naturvetenskap får du fördjupade kunskaper inom biologi, fysik, kemi och matematik. Inriktningen ger dig den bredaste behörigheten till universitet och högskolor.

Inriktningskurser

De kurser som ingår i inriktningen är:

 • Biologi 2
 • Fysik 2
 • Kemi 2
 • Matematik 4

Fördjupningskurser

Programfördjupningen på inriktningen är 200 poäng. Här får du själv välja kurser, vi har inget förutbestämt fördjupningspaket som många andra gymnasieskolor har.

Vi har flera spännande specialiseringskurser om du vill fördjupa dig inom matematik och naturvetenskap.

 • Universitetsförberedande matematikkurs är en kurs där du får fördjupa dig inom bland annat differentialekvationer, linjär algebra, talteori, kombinatorik och matematiska bevis.
 • I kursen Astrofysik får du bland annat studera hur galaxers rotation visar att mörk materia existerar och varför inget ljus kan lämna svarta hål.
 • I kursen Kriminalteknik blir din uppgift att säkra spår och analysera dem. Du får prova flera tekniker för att analysera exempelvis handstil, fingeravtryck och DNA.
 • Sjukdomar och läkemedel är en kurs där du får veta mer om bakgrunden till olika sjukdomar, hur de kan förebyggas eller behandlas med läkemedel. Du får reda på hur läkemedel fungerar och hur de framställs.

Vill du hellre fördjupa dig inom något annat område så kan du kan till exempel välja att läsa mer inom moderna språk, samhällsvetenskap eller kanske medieämnen.

Du har även 200 poäng individuellt val att välja. Då får du fritt välja kurser inom vårt stora kursutbud.

Är du intresserad och vill veta mer om Naturvetenskapsprogrammet, Naturvetenskap, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

 • Klassrum
 • Sollentuna

Behörighet

För behörighet till Naturvetenskapsprogrammet behöver du godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik, biologi, fysik, kemi samt minst sex andra ämnen.

Gymnasieexamen

Naturvetenskapsprogrammet leder till en högskoleförberedande gymnasieexamen.

Ansökan

Ansök till Naturvetenskapsprogrammet, Naturvetenskap

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Storstockholm. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 4404, 102 68 Stockholm
Telefon: 08-58 00 80 00
Mejladress: gymnasieantagningen@storsthlm.se

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Naturvetenskapsprogrammet, Naturvetenskap så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Recensioner

Snittbetyg: 3

Baseras på 2 recensioner
Skriv en recension
1/5
Missnöjd
09 feb 2023
Dåligt

Ganska dålig skola. Lärarna sätter alldeles låga betyg. De är mycket snåla när det gäller betyg. Om du är duktig och pluggar hårt och vill ha höga betyg och en bra framtid sök i...

Rudbeck
13 feb 2023
Så ledsna vi blir att höra att du är missnöjd med Rudbeck och att dina studier hos oss ...
Visa hela
5/5
Elin
23 feb 2016
BÄSTA

Älskar Rudbeck sjukt mycket, här finns något för alla! Alla typer av människor, bra lärare och otroligt härlig stämning på skolan. Skulle inte välja bort den för något i världen.

Rudbeck
Malla Silfverstolpes väg 3
192 51 Sollentuna

Ett av Stockholms läns mest populärara gymnasium

Rudbeck är Sollentuna kommuns gymnasium. Skolan har 2300 elever och över 250 anställda. Skolan ger dig ett mycket stort utbud av kurser, stor valfrihet och möjlighet till många möten. Hos Rudbeck är just du viktig! Skolan har har inte traditionella...

Läs mer om Rudbeck och visa alla program.

Sponsrad

AST-enheten

Rudbecks AST-enhet finns för dig som vill studera i en lugn miljö. Du får struktur med möjligheter till individuella anpassningar och en möjlighet att nå goda studieresultat.

Vi erbjuder små klasser, hemklassrum med egen arbetsplats, lugn miljö i en avgränsad del av skolan, hög personaltäthet och personal med goda kunskaper om vad en diagnos inom Autismspektrat kan innebära.

Du kan läsa alla dina kurser inom AST-enheten men har också möjlighet att välja dina Individuella val ur resten av skolans kursutbud.

Vem kan söka till AST-enheten?

Du som söker till oss är behörig till ditt program samt har en färdigutredd diagnos inom Autismspektrat. I samband med ansökan blir du kallad till en intervju där vi avgör om du blir antagen.

Vilka program har jag möjlighet att studera på?

Inom AST-enheten har du möjlighet att studera på

 • Naturvetenskapsprogrammet
 • Samhällsvetenskapsprogrammet