Visa gymnasium.se som: Mobil

Uppskattar varje dag som utbytesstudent i USA

Rotary ungdomsutbyte

I reportaget här nedanför berättar Elsa, Eric, Anna och Klara om hur det är att åka med Rotary på utbytesår till USA, Australien och Brasilien. Läs om hur det är att bo i värdfamilj, gå på high school och mycket mer!

Elsa spenderade ett år i PennsylvaniaElsas år i Pennsylvania, USA

Elsa valde att spendera ett år i Pennsylvania, USA. Hon åkte iväg mellan år 2 och 3 i gymnasiet och här får du läsa om hennes upplevelser under henes år utomlands.

"Jag heter Elsa Fastrup och var Rotary utbytesstudent i östra Pennsylvania, USA. Mellan åk 2 och 3 tog jag möjligheten att åka på utbytesår för jag ville så gärna ut i världen för att pröva nya saker samt lära mig mer om andra kulturer. Jag visste inte så mycket om vara utbytesstudent, mamma hade väl pratat om det med jag lyssnade med bara ena örat. Det var inte förrän jag började läsa bloggar, maila med föregående utbytesstudenter som jag blev mer och mer intresserad. De var så pass att det spelade inte längre någon roll var jag hamnade så jag tog kontakt med Gunilla Marklund som var delaktig för Rotary utbytesstudenterna i mitt distrikt och med hennes hjälp påbörjade jag min ansökan."

Regelbundna träffar med andra Rotary-studenter

"Jag började titta in mer i Rotary eftersom de var en av de arrangörer med ett mer rimligt pris. Nu vet jag att Rotary är internationell ideell organisation som styrs av frivilliga människor som använder sin fritid till att göra gott i samhället och förutom hålla ett utbytesstudentprogram så har de minskat poliofall med 99% genom donationer och volontärer som vaccinerar människor! Rotary kändes bra för mig dåjag visste att de som hade ansvar för mig gjorde detta frivilligt med intresse för att göra världen till en bättre plats.

En annan sak som är väldigt bra med Rotary är att man gör saker med andra Rotary utbytesstudenter. I mitt distrikt var vi 15st från hela världen som träffades planerat en gång i månaden för att besöka stora städer och andra aktiviteter som skidor, klättring o.s.v. Antal utflykter och aktiviteter varierar med distrikt och land. Utbytesstudenterna började även träffas utanför de möten som Rotary planerade med övernattningar, födelsedagsfester o.s.v. De flesta bodde i olika städer men inom 1h biltur." 

Bodde hos tre olika familjer

"Jag hamnade i en liten stad som heter Nazareth, 1,5h från New York city och bodde i tre väldigt fina värdfamiljer. Jag trivdes hos alla familjerna och inte trodde jag att människor kunde vara så generösa och kärleksfulla till en främling som skulle bo hos dem gratis. Jag uppskattade verkligen att få bo i flera olika familjer för man får verkligen känna vad som ligger i kulturen och inte bara i familjen. Man behövde inte ett år för att bli nära varandra utan det svåra var hur man skulle träffa de tidigare familjerna utan att det skulle bli konstigt med den familjen man bodde hos men det gick bra." 

Att läsa på amerikansk skola

"Ett utbytesår handlar om att man studerar i ett annat land och jag var senior (sista årskursen) i Nazareth Area High School med kring 1500 elever. Det kan låta jobbigt att gå ett till år i skolan fast man reser för att upptäcka hur det är att bo i ett annat land och de bästa sättet att förstå är om man utsätter sig för det dem gör. Jag fick välja alla mina kurser själv och dessutom är amerikansk skola väldigt rolig då de har fritidsaktiviteter som en del av skolan.

Jag spenderade hösten och vintern åt både fotboll och basket. Det jag lärde mig är att sport tas väldigt seriöst och på planen handlar det om att vinna. Man träffas även utanför träningarna och har knytismiddagar, övernattningar och på matchdagar klär man sig i samma färger för att bygga upp matchandan. Om jag inte gick i skolan skulle jag inte uppleva homecoming, prom, graduation, träffa underbara lärare & vänner, bussresorna hem från vinst när vi sjöng högt med musiken, när vi inte fick prata i bussen på väg hem från förluster, eller när hela laget hoppade av glädje varje gång jag gjorde mål o.s.v. Alla dessa små/stora skillnader som är en del av kulturen." 

Utbytsår är unika

"Alla utbytesår är unika för varje utbytesstudent. Eftersom alla får olika möjligheter dit vi kommer, möter olika människor och vi är olika själva. Tack vare mitt utbytesår så ska jag redan i höst åka till Slovakien och hälsa på min bästa kompis Miska som jag lärde känna i mitt distrikt! Nu har jag ett andra hem, med familj och vänner i Pennsylvania men också runt om i världen, det är en erfarenhet och äventyr som jag är riktigt glad att jag gav mig in på! Ett utbytesår är inte bara ett år av ditt liv, det är ett liv i ett år. "

Åk på utbyte med RotaryErics år i Minnesota, USA

Eric är just nu ute på sitt utbytesår med Rotary som han spenderar i Minnesota i USA.

"När jag gick i nian, hade vi besök av en Rotary utbytesstudent från Australien, som kom till skolan och berättade om sina upplevelser i Sverige, i Nyköping. Då fick jag höra om Rotary för första gången. Sedan letade jag efter information på nätet och frågade mina föräldrar om de kunde tänka sig att bidra ekonomiskt och betala alla kostnader för försäkringen, visum och flygbiljetterna. De var mycket entusiastiska och lovade att stödja mig på alla möjliga sätt om jag bestämde mig för ett utbytesår."

Ansökan och förberedelser inför utbytesåret

"Jag skrev en ansökan och efter ett tag kontaktade Öster-klubben mig och meddelade att de har bedömt min kandidatur och vill sponsra mig under mitt utbytesår. Min kontaktperson Lisa Säther berättade för mig om allt som jag kan förvänta mig utomlands och berättade många roliga saker om utbytesstudenter, då hennes dotter också varit en Rotary-student för ett par år sedan."

"Jag ville åka till USA och var väldigt glad när jag fick beskedet om att Moorhead Rotary klubb i Minnesota ville välkomna mig i sin stad."

"Vårt flyg gick tidigt på morgonen och alla studenter från hela Sverige samlades dagen innan på Radisson-hotellet på Arlanda för den sista informationen inför resan. Det kändes lite pirrigt att ge sig i väg till ett land långt borta och bo hos en okänd familj. Men när jag fick se alla dessa studenter på hotellet och pratade med dem, då blev jag mest nyfiken inför denna spännande resa, och inte alls rädd eller osäker. Dessutom, hade vi en Rotaryrepresentant med oss fram till Chicago. Så allt gick bra."

Bo i värdfamilj

"Min första familj hade två söner ungefär i min ålder. En av dem var också på utbytesår i Tyskland. Familjen var bra och jag trivdes med dem. Efter fyra månader flyttade jag till min nästa familj, som har fyra barn och en av dem går i min skola. Alla är jättesnälla och vi är riktiga vänner allihopa."

Läsa på high school

"Min skola heter Moorhead High School. Det är ett annat utbildningssystem i USA än vad vi är vana med i Sverige, men det går bra. Dessutom spelar jag amerikansk fotboll, är med i jazzband, deltar i Speech tournaments samt var med och vann första priset i en talangshow. Jag bildade ett rockband med mina amerikanska kompisar och spelade för publiken. Då fick vi mest röster av alla och 100 dollar i pris. Det var jättekul."

"Häromdagen var jag med om en rolig situation. En av mina kompisar letade efter mig och frågade en av våra Speech Coacher: "Var är Eric?" Coachen svarade: "Vilken av dem, vi har flera Eric?" "Eric, utbytesstudenten från Sverige", sa studenten. Då sa Coachen: "Nej, vi har ingen utländsk student i vårt lag!" Vår coach hade inte lagt märke till att jag var en utbytesstudent för att jag hade lyckats smälta in i samhället och min dialekt hade nästan försvunnit helt."

"Jag var så glad att höra det, men samtidigt får jag ingen särskild behandling från mina lärare. Jag är en av eleverna och det spelar ingen roll för dem att jag inte är amerikan. De ställer lika höga krav på mig och förväntar sig samma prestation och uppmärksamhet."

"Jag har många kompisar och jag trivs"

"Jag får uppleva mycket och många saker är annorlunda här. Jag har många kompisar och jag trivs i Moorhead. Jag är väldigt glad för att jag fick möjlighet att åka på ett utbytesår. Det enda som är tråkigt är att tiden går så fort. Det har gått 6 månader och det är 5 månader som är kvar. Den största delen har passerat. Men man ska ju se positivt på det hela - jag har HELA 5 månader kvar! Visst tänker jag på Nyköping ibland, och vill träffa alla där, men just nu lever jag ett annat liv och uppskattar varje dag som jag är en utbytesstudent i USA!"

Anna åkte på utbytesår med Rotary

Annas år i Australien

Anna Waern-Bugge åkte på utbytesår med Rotary och bodde under ett år i den lilla ”byn” Orbost i sydöstra Australien, mittemellan de stora städerna Sydney och Melbourne.

”Jag har alltid älskat att resa, se nya platser och möta nya människor, men mest av allt har jag alltid tyckt om att testa gränser, mina egna gränser. Att åka bort ett helt år och att inte träffa sin familj eller sina vänner är inte lätt, men det var något som jag kände var ett bra sätt för mig att växa och lära känna mig själv.”

Rotary var ett självklart val för mig

”Rotary för mig har alltid varit ett självklart val. Min pappa var på sin tid i USA på utbyte med Rotary, och det var även min faster. Rotary är ett fantastiskt nätverk som finns över hela världen och det är faktiskt lite som att inneslutas i en internationell familj när man väljer att åka på Rotarys ungdomsutbyte. Som student får man sin värdklubb och sin sponsorklubb, vilka ser till att allt fungerar under året, och anordnar träffar med andra utbytesstudenter från hela världen. Rotarianerna är fantastiska och tar med dig på nya äventyr och saker som du annars aldrig hade upplevt. Man har en hel klubb i ryggen som alla är intresserade av att visa dig sitt land och sina traditioner.”

Lärorikt att bo i värdfamilj

”Under mitt år i Australien bodde jag i fyra värdfamiljer- fyra väldigt olika familjer. En av familjerna hade tre barn, två andra bestod av äldre par och den sista var en ensam dam. Jag älskade mina familjer, men scenombytet var bra! Att lära sig att anpassa sig till olika familjernas levnadsmönster var nyttigt, eftersom alla har sina egna rutiner och vanor. För vissa ska man absolut äta ägg varannan dag, medan det för andra är nutella som står på menyn. Olikheter som inte är stora men som gäller nästan allt man gör. Man lever olika och förståelsen för det var viktig för mig. Sedan måste jag säga att alla mina familjer var underbara på sina sätt. De tog mig till sig och behandlade mig som en i familjen, man var inte en gäst utan en i familjen. Jag saknar dem varje dag.”

Att gå på high school i Australien

”Hemma i Sverige pluggade jag natur-natur och ville därför göra något helt annat under mitt år på high school. Jag valde därför så många ämnen som möjligt där jag kunde vara kreativ eller se naturen utomhus. Art Aprecciation, Studio Arts, Music och Outdoor Education var några av de kurser jag valde. De var perfekta för mig då jag ville lära känna nya intressanta människor och komma ut och se den världsberömda Australiensiska vildmarken (vilket jag verkligen fick också!).”

”Jag hade min tvärflöjt med mig hemifrån och jag blev redan första veckan intagen i skolans orkester som hade övning två gånger i veckan. Det var en av de roligaste erfarenheterna under hela året och det var också i orkestern jag fann mina närmaste vänner! Det var en dröm att på morgonen sätta på sig sin blårutiga skoluniform och stiga på skolbussen tillsammans med alla de andra för att åka till skolan. Så här två år efteråt längtar jag fortfarande tillbaka.”

Utbytesåret var det bästa året i mitt liv

”Det finns så många fina minnen, så många tankar och stunder som jag för alltid kommer att minnas från mitt utbytesår. Den gången tre av mina kompisar och jag åkte ut i vildmarken till den vackraste och vildaste plats man kunde tänka sig och paddlade runt i deras lilla kanot i en liten å med lianer svängande från träden. Eller den stora resan runt Australien med alla underbara utbytesstudenter som alla blev mina bästa vänner. Eller den gången min värdfamilj tog med mig på flygplanstur över Melbourne. Allt detta gjorde utbytesåret till det bästa året i mitt liv.”

”Om man har chansen att åka på utbytesår ska man absolut ta den! Jag har fått vänner för livet, vänner som jag fortfarande ringer och pratar med flera gånger i veckan. Utbytesstudenterna har gett mig ett nätverk över hela världen och jag kommer alltid att ha en del av mitt hjärta hos mina familjer i Australien."

"Australien har gett mig så mycket, och året har förändrat mig för alltid. Utan Australien hade jag inte varit den person jag är idag, och jag hade inte tagit de besluten som jag tar nu. Australien och mina vänner och familjer där kommer för alltid att vara en del av mig och jag längtar tillbaka varje dag.”

Klara Käll åkte på utbytesår till Brasilien!Klara Källs år i Brasilien 2013-2014

"Sommaren 2013 satte jag mig med mycket oro och rädsla i magen på planet som åkte till São Paulo. Jag lämnade ett Sverige och kom fram till ett varmare Brasilien som då hade vinter."

"På flygplatsen möttes jag av min värdfamilj och efter ytterligare ett par timmar med bil befann vi oss i staden som skulle bli mitt hem i ett år. Det första jag kommer ihåg av min stad är kramen jag fick av en släkten till familjen. En främling kramade om mig och försäkrade om att jag befann mig i trygghet, även om jag lämnat allt tryggt bakom mig."

Utbytesåret har format mig

"Mitt utbyte har format den jag är idag och jag ångrar det inte en sekund. Det var det bästa valet jag gjort. Under mitt år fick jag klappa delfiner i Amazonas, gå på karnevalen i Rio de Janeiro, äta massor med ny mat och träffa vänner för livet. Under året blev jag flytande i portugisiska som jag än idag behärskar, något som man märker nu väger extra bra när man söker jobb."

Utbytesåret stärkte mitt självförtroende

"Mitt självförtroende växte något enormt och även om jag precis som alla andra hade tuffa perioder så kom man ut ur dem betydligt starkare. Sin förmåga att anpassa sig och lösa konflikter sattes på prov i värdfamiljer men man fick ju en upplevelse av landet som aldrig går att jämföra. Mitt utbyte var ett galet äventyr och är du öppen för att få uppleva världen så rekommenderar jag det av hela mitt hjärta!"Läs mer om Rotary ungdomsutbyte

Ta kontakt med skolan


Fyll i kontaktformuläret om du vill ha mer information från Rotary.

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin