Visa gymnasium.se som: Mobil

VVS- och fastighetsprogrammet, VVS

Rörentreprenörernas Friskola i Stockholm
Programinformation
Stockholm
Antal elever: 46 (år 1)
VVS- och fastighetsprogrammet
  • Antagningspoäng: 208,4
    (Lägsta: 175) * statistik från 2017

VVS- och fastighetsprogrammet, VVS

refis-vvs-och-fastighetsprogrammet

Utbilda dig till rörmontör på REFIS i Stockholm!

På REFIS - Rörentreprenörernas friskola i Stockholm kan du läsa VVS- och fastighetsprogrammet. Här får du en gymnasieutbildning som ger dig kunskap om installation, service och underhåll av energitekniska system och anläggningar i fastigheter.

Inriktning VVS

VVS- och fastighetsprogrammet ges med inriktning VVS på REFIS. På inriktningen lär du dig att installera samt utföra service och underhåll på värme- och sanitetssystem. Du får också kunskaper om energi- och miljöfrågor, säkerhet, installationsregler och bygglagstiftning. 

Möjligheter efter att ha läst VVS- och fastighetsprogrammet

Efter utbildningen är passande yrken:

  • Industrirörsmontör
  • Isoleringsmontör
  • VVS-montör

Förutom att jobba finns det också möjlighet att studera på yrkeshögskolan eller på universitet och högskola.  För det sistnämnda behöver du ha grundläggande högskolebehörighet, vilket du får på VVS- och fastighetsprogrammet genom att läsa Svenska/Svenska som andraspråk 2 & 3 samt Engelska 6. Du kan läsa dessa kurser som individuellt val eller som utökat program.

Arbetsmarknad efter VVS- och fastighetsprogrammet (VF)

Goda framtidsutsikter för VVS-montörer

Arbetsmarknaden för VVS-montörer är utomordentligt god  och kommer så att förbli inom överskådlig tid. Ofrivillig arbetslöshet är alltså osannolik för VVS-montörer med yrkesbevis på de flesta håll i landet.

Arbetsmarknaden för VVS-montörer påverkas av hur mycket bostäder och andra fastigheter som byggs eller byggs om. Detta påverkas i sin tur av den ekonomiska utvecklingen i samhället och av politiska beslut.

Stort behov av arbetskraft inom VVS

Byggandet av bostäder och andra fastigheter varierar, särskilt inom storstadsområden och på universitetsorter. Även reparationer och ombyggnader varierar. Upprustning av stora delar av miljonprogrammet väntar under kommande årtionde. Det ger mycket arbete.

För närvarande går alltför få elever på utbildning till VVS-montör för att de ska kunna täcka det väntade behovet av montörer.

Effektivare utnyttjande av energiresurserna och ökat användande av naturgas och biobränslen kan ge branschen nya arbetsuppgifter.

APL - Arbetsplatsförlagt lärande

APL ingår i de yrkesförberedande gymnasieprogrammen och innebär att du som elev är ute och gör praktik på ett företag under en viss del av din gymnasieutbildning. Under APL gäller normalt arbetsplatsens villkor och arbetstider.

REFIS samarbetar med ett stort antal företag och kan därför påverka och säkerställa kvaliteten på det arbetsplatsförlagda lärandet för dig som elev. Målet är att ha 44 stående APL-platser där eleverna trivs och får en bra utbildning.

Videoreportage

   

Rörentreprenörernas Friskola i Stockholm

Läs mer Rörentreprenörernas Friskola i Stockholm

VVS- och fastighetsprogrammet på REFIS!


Behörighet

För behörighet till VVS- och fastighetsprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Ansökan

Ansök till VVS- och fastighetsprogrammet, VVS

Som boende i samma kommun som Rörentreprenörernas Friskola i Stockholm söker du till programmet via Gymnasieantagningen Stockholms län. Bor du i en annan kommun gör du ansökan via antagningskansliet i din hemkommun.
Postadress: Box 4404, 102 68 STOCKHOLM
Telefon: 08-58 00 80 00
E-post: gyantagningen@ksl.se

Gymnasieexamen

Utbildningen ger dig en yrkesexamen. Det finns möjligheter för den som vill att läsa kurser för att bli högskolebehörig.

Certifiering

Förstklassig skola

Förstklassig skola

Förstklassig skola är en certifiering utfärdad av VVS-branschens yrkesnämnd. Certifieringen betyder att skolan har ett stärkt samarbete med företag i branschen.

Läs mer om Förstklassig skola här!

Ta kontakt med skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om VVS- och fastighetsprogrammet, VVS så kommer skolan att kontakta dig.

Rörentreprenörernas Friskola i Stockholm

REFIS - Rörentreprenörernas friskola i Stockholm

REFIS - Refis är Sveriges enda branschägda VVS-skola och är icke-vinstdrivande

Rörentreprenörernas Friskola i Stockholm är en skola för dig som vill bli VVS-montör! Hittills har ca 300 blivande VVS-montörer examinerats från REFIS. Skolan erbjuder VVS- och fastighetsprogrammet med inriktning VVS. REFIS tar in 48 elever varje år och har i dag 136...


Läs mer om Rörentreprenörernas Friskola i Stockholm och visa alla program.

Kontaktuppgifter till Rörentreprenörernas Friskola i Stockholm

Rörentreprenörernas Friskola i Stockholm

Lövholmsvägen 2
11743 Stockholm

 Visa telefonnummer
www.refis.se

Skolrecensioner

Liam 16j
(5)
jätte bra skola, med trevliga elever och bra lärare! ger även möjlighet att plugga vidare på högskola om man vill det i framtiden, tipsar skolan till alla som känner sig intresserade av att gå ett yrkesförbererande program!
Elev 15T
(5)
Bra skola med trevliga och kunniga lärare som bryr sig om eleverna. Mysigt beläget söder om stan, nära kommunala färdmedel och 10 min från Stockholms Centralstation.
Mo
(5)
Jag som dyslektiker får man jättebra hjälp, tillgång till dator osv. Sen behöver man inte ha en diagnos för att få bra hjälp utan behöver man hjälp så får man det. Alltid 3 rätter att välja på plus bra salladsbord. Liten skola på 140 elever det gör att lärarna och rektorn vet vilka alla är, man har bra kontakt med alla. :)
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Ta kontakt med skolan

För att beställa information om VVS- och fastighetsprogrammet, VVS, fyll i följande uppgifter: