Visa gymnasium.se som: Mobil

Naturbruksprogrammet, Djur: Häst

Realgymnasiet Stockholm
Programinformation
Stockholm
Antal elever: 111 (år 1)
Naturbruksprogrammet
Startdatum: - Stockholm
(Läs mer) Öppet hus
2020-04-28
Naturbruksprogrammet, Djur: Häst

Om utbildningen

Hästutbildning på Realgymnasiet Stockholm - Här rider du på framgången

När du går utbildningen med inriktning Häst på Realgymnasiet får du en bred och djup utbildning som passar dig som vill arbeta i hästbranschen i framtiden. Skolan erbjuder kvalificerad undervisning i hästkunskap och ridning. Under utbildningens gång bjuder skolan in några av Sverigeelitens tränare som tränar och inspirerar dig och dina klasskamrater.

Häst är mer än bara ridning. Du får därför även möta spännande eventarrangörer, entreprenörer och coacher som gör att du får en inblick i dessa delar av hästbranschen.

Under utbildningen får du rida många olika hästar. På så sätt får du en bred erfarenhet i att läsa av hästar och hur du ska lägga upp träningen av dem. Du utvecklas också snabbare till en skicklig ryttare och kan utveckla nya hästar du möter. Realgymnasiet är den gymnasieskola som är i särklass störst i landet inom häst - det här är skolan som kan häst.

År 1

Ditt första år på utbildningen handlar mycket om att du ska få förståelse för hur djur i allmänhet och speciellt hästar fungerar. Att studera beteenden hos olika slags djur och att lära sig läsa djur är en viktig grund att ha med sig.

Naturligtvis spenderar du också mycket tid praktiskt i stallet och i sadeln. Under en specialvecka på hösten i årskurs 1 får du testa flera olika moment inom ridsport och hippologi. Du lär dig då från erfarna tränare och ridlärare.  Efter det första året har du goda grundkunskaper i ridning och djurkunskap, både teoretiskt och praktiskt.

År 2

Under det andra året utvecklar du din kompetens när det gäller hästkunskap och ridning. Entreprenörskap löper som en röd tråd genom hela din utbildning och under detta år får du möjlighet att utforska hästnäringen på djupet.

På utbildningen inspireras du och utvecklar dina kompetenser inom ridsport, event och entreprenörskap. Du börjar bygga ut ditt kontaktnät och får chans att träffa flera olika profiler i branschen. Du ges också insyn i vad det innebär att planera större evenemang och fördjupar din teknik på hästryggen.

År 3

Fokus under det sista året på utbildningen ligger på praktisk hästkunskap och ridning och du har även möjlighet att göra delar av din praktik utomlands.

Det är även centralt att du ska utvecklas vidare inom ridsporten, som entreprenör och egen företagare. Tillsammans med dina klasskompisar får du lära dig vad det innebär att bedriva företag inom hästnäringen och får nyttiga erfarenheter för framtiden.

Du vässar dina kunskaper inför hästskötarexamen under året och får också delta i specialveckor inom hästträning och entreprenörskap.

Möjlighet till utlands-APL

I årskurs 3 har du möjlighet att göra APL i Tyskland, Irland och Sydafrika.

Efter gymnasiet

När du är klar med gymnasieutbildningen kan du jobba som till exempel:

  • Hästutbildare
  • Hästskötare
  • Tävlings- och eventarrangör
  • Foderrådgivare

Väljer du att studera vidare kan du jobba som till exempel:

  • Ridlärare
  • Hippolog
  • Hästtandläkare
  • Ridande polis
  • Hovslagare

Högskolebehörighet på alla program

Går du ett Yrkesprogram hos oss på Realgymnasiet så kan du välja olika behörighetspaket. Utöver grundläggande behörighet kan du välja till kurser som ger särskild behörighet. Läser du något av våra Yrkesprogram så kan man välja ”Behörighet Samhäll” som ger behörighet till utbildningar inom humaniora, juridik och teologi. Läser du något av våra naturbruksprogram så kan du även välja ”Behörighet Natur” som ger viss behörighet till utbildningar inom naturvetenskap och biologi. Vissa kurser kan du behöva läsa som utökat program och kom ihåg att det är rektorn på din skola som fattar beslut om utökat program.

  Specialiseringar

Du erbjuds flera möjligheter att specialisera dig utifrån ditt intresse.

Årskurs 1 ger samtliga elever en bred introduktion till hästbranschen och dess olika yrkesområden samt möjligheter till vidare studier. I årskurs 3 erbjuds samtliga elever att genomföra Svenska Ridsportförbundets kurs Ridsportens Basutbildning, där steg 1 sker på skoltid tillsammans med den lokala hästläraren och steg 2 på elevens fritid, skolan bekostar dock hela kursavgiften.

I slutet av årskurs 1 gör du ett val, en så kallad specialisering, som du ska läsa i årskurs 2 och 3. Alla elever, oavsett val av specialisering, läser samma kurser under utbildningens gång. Specialiseringen sker genom ditt arbetsplatsförlagda lärande, veckovis såväl som i block, vidare genom utbildningens specialveckor samt genom eventuell lärlingsutbildning. Oavsett ditt val är målsättningen att utbildningen avslutas med yrkesprov för att bli diplomerad Hästskötare, vilket ingår i samtliga specialiseringar och bekostas av skolan.

Är du intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Djur: Häst, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till Naturbruksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Naturbruksprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3.

Ansökan

Ansök till Naturbruksprogrammet, Djur: Häst

Som boende i samma kommun som Realgymnasiet Stockholm söker du till programmet via Gymnasieantagningen Stockholms län. Bor du i en annan kommun gör du ansökan via antagningskansliet i din hemkommun.
Postadress: Box 4404, 102 68 STOCKHOLM
Telefon: 08-58 00 80 00
E-post: gyantagningen@storsthlm.se

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Djur: Häst så kommer skolan att kontakta dig.

Realgymnasiet Stockholm

Realgymnasiet Stockholm

Välkommen till Realgymnasiet Stockholm

Realgymnasiet i Stockholm ligger i fina lokaler i Liljeholmen med utsikt över vattnet. Du har nära till både tunnelbana och bussar vid gymnasieskolan. Som elev på skolan läser du i fräscha lokaler, där det finns alltifrån vanliga klassrum och uppehållsrum...


Läs mer om Realgymnasiet Stockholm och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Realgymnasiet Stockholm

Trekantsvägen 3
117 43 Stockholm

 Visa telefonnummer
realgymnasiet.se Utbildningens hemsida

Recensioner

Snittbetyg: 4

Baseras på 2 recensioner.

Häst/NV elev
(4)
Är en super bra skola om man vill läsa det praktikanter ämnen. Bra motiverade lärare och härlig stämning. Men välj inte denna skolan om ni planerar att läsa något NV ämne på tillval. Då bör förväntar ni er för få timmar på kurserna och sönder stressade lärare samt NV lärare och naturbruksgymnasium lärare som inte kommunicerar med varandra.
Amanda
(4)
Jag tycker att det är super bra att man kan läsa ett ämne som man tycker är roligt och samtidigt få grundläggande eller utökad högskolebehörighet beroende på vad man väljer för kurser :)
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Ta kontakt med skolan

För att få mer information om Naturbruksprogrammet, Djur: Häst från Realgymnasiet Stockholm, fyll i dina uppgifter:

Recensioner
Utbildningsrecensioner
(4,0)
Baseras på 2 recensioner.

Du kanske också är intresserad av: