Visa gymnasium.se som: Mobil

Naturbruksprogrammet, Skog: Natur & äventyr

Realgymnasiet Göteborg
Programinformation
Göteborg
Antal elever: 84 (år 1)
Naturbruksprogrammet
 • Antagningspoäng: 231,9
  (Lägsta: 132,5) * statistik från 2017

Prova-på-dag

Prova-på Natur och äventyr

Prova-på Natur och äventyr

Datum: Onsdag 22 maj 2019

Tid: 14.30–16.30

Samling: Samling vid Volleybollplanen i Azaleadalen, Slottskogen

Aktivitet: Träffa andra elever som har samma intresse som du. Kom och prova på att vara elev hos oss på den utbildningen du är intresserad av. Vi ska cykla mountainbike, testa djurvårdsyrket genom att ta hand om djuren i Slottsskogen och testa olika hundsporter samt aktiveringslekar med hundar på plats. Tänk på att ta med kläder efter väder, vi är utomhus!

Anmäl dig med ett sms till det här numret: 0766-27 43 76

Naturbruksprogrammet, Skog: Natur & äventyr

Utbildningsinfo

Plugga inriktning Natur & äventyr på Naturbruksprogrammet på Realgymnasiet i Göteborg

Lär dig leda genom äventyr och naturupplevelser! Att arbeta med äventyrsturism innebär att du möter, leder och instruerar människor i olika äventyrssporter och guidar i grupper. Allt i skiftande miljöer och utifrån varierande förutsättningar. Du tränar ditt ledarskap, utvecklar dina praktiska och teoretiska kunskaper samt får kännedom om branschen ur ett företagsperspektiv. Du får även möjlighet att fördjupa dig inom olika äventyrssporter och delta i STS reseledarutbildning i Alperna.

Möjliga certifikat

 • Skidlärarutbildning
 • Klättring, Svenska Klätterförbundet
 • Paddling, Svenska Kanotförbundet
 • Livräddning i fält NOLS WM
 • Dykning PADI
 • STS reseledarutbildning
 • Instruktör Höghöjdsbana IAPA

Första året

Ditt första år på Natur och äventyr handlar om att du ska få en förståelse för hur grupper fungerar i olika sammanhang och hur ni kommunicerar med varandra. Stort fokus läggs därför på teambildning och hur människor fungerar tillsammans med andra.

Mycket av din tid spenderas utomhus med att utforska naturen. Under en vecka på hösten testar du flera olika äventyrssporter.

Efter det första året har du grundkunskaper i teambildning och en god förståelse inom kommunikation.

Andra året

Under ditt andra år utvecklar du ditt ledarskap och använder dina kunskaper genom att leda olika aktiviteter. Du utforskar turismnäringen på djupet och samarbetar med skolor, företag och organisationer.

Naturen är även fortsättningsvis ett viktigt inslag i din utbildning och du bättrar på dina kunskaper inom guidning i naturen ytterligare.

I tvåan deltar du i en specialvecka på höstterminen och en på vårterminen. Vid dessa tillfällen har du möjlighet att fördjupa dig inom någon äventyrssport.

Sista året

Under ditt tredje och sista år på utbildningen ligger fokus på att du ska utvecklas inom ledarskap och som entreprenör. Du och dina klasskompisar ges därför förutsättningarna att genomföra egna specialveckor, events och turer för skolor, organisationer och företag.

Efter det här året har du goda erfarenheter av vad det innebär att driva eget företag inom äventyrsturism. Förutom specialveckorna deltar du även i en reseledarutbildning i Österrikiska alperna med STS Alpresor. Det förbereder dig väl inför vad det innebär att vara en bra reseledare.

Högskolebehörighet

För att du ska kunna söka vidare till högskola och universitet erbjuder vi på Realgymnasiet alla elever möjligheten att läsa grundläggande högskolebehörighet inom ordinarie 2500 poäng. Vi har också byggt ihop ett antal olika kurspaket som du kan läsa om du vill uppnå en särskild behörighet.

Vill du ha särskild behörighet?

Då ska du välja den naturvetenskapliga specialiseringen inom våra naturbruksutbildningar. Som elev på någon av våra utbildningar Djurvård, Häst, Hund och Natur och äventyr kan du satsa på högre studier genom att välja naturvetenskaplig specialisering. En del av profilämnena byts då ut mot naturvetenskapliga kurser. När du sedan tar examen har du särskild naturvetenskaplig högskolebehörighet för att söka in på universitet och högskola.

Plugga som lärling

För dig som vill fördjupa dig extra inom ditt intresse finns möjlighet att läsa en del av utbildningen som Lärling. Skillnaden är att du läser mer av utbildningen ute på en arbetsplats från år 2 eller 3.

Vad händer efter examen?

Efter gymnasiet

Du kan jobba som till exempel:

 • Skidlärare
 • Naturguide
 • Aktivitetsledare
 • Insruktör höghöjdsbana
 • Paddelguide

Efter vidare studier

Du kan jobba som till exempel:

 • Viltmästare
 • Idrottslärare
 • Polis

Behörighet

För behörighet till Naturbruksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Ansökan

Ansök till Naturbruksprogrammet, Skog: Natur & äventyr

Som boende i samma kommun som Realgymnasiet Göteborg söker du till programmet via Gymnasieantagningen Göteborgsregionen. Bor du i en annan kommun gör du ansökan via antagningskansliet i din hemkommun.
Postadress: Box 5073 40222 Göteborg
Telefon: 031-335 51 61
E-post: gymnasieantagningen@grkom.se

Gymnasieexamen

Efter genomförd gymnasieutbildning får du en yrkesexamen. Om du vill ha grundläggande högskolebehörighet måste du välja att läsa de kurser som behövs för detta.

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Skog: Natur & äventyr så kommer skolan att kontakta dig.

Realgymnasiet Göteborg

Realgymnasiet Göteborg

Vår skola har funnits sedan 2008 och idag går det drygt 200 elever skolan. Hos oss kan du läsa utbildningar inom: Djurvård Häst Hund Natur & äventyr Hotell och turism.  Som elev på Realgymnasiet gör du praktik på en arbetsplats...


Läs mer om Realgymnasiet Göteborg och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Realgymnasiet Göteborg

Pusterviksgatan 9
413 01 Göteborg

 Visa telefonnummer
realgymnasiet.se

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Ta kontakt med skolan

För att beställa information om Naturbruksprogrammet, Skog: Natur & äventyr, fyll i följande uppgifter: