Visa gymnasium.se som: Mobil

Naturbruksprogrammet, Djur: Häst

Realgymnasiet Göteborg
Programinformation
Göteborg
Antal elever: 84 (år 1)
Naturbruksprogrammet
 • Antagningspoäng: 231,9
  (Lägsta: 132,5) * statistik från 2017

Prova-på-dag

Prova-på Häst

Prova-på Häst

Datum: Onsdag 22 maj 2019

Tid: 14:00 – 17:30

Samling: Vi samlas på Billdals Ridklubb. Adress: Letsegårdsvägen 20, Billdal.

Aktivitet: Möt hästarna och Realgymnasiets instruktörer, vi ska bl.a. gå igenom hur hästskötarexamen ser ut och du kommer bl.a. få testa löshoppning, häst vid hand och tömkörning.

Anmäl dig med ett sms till det här numret: 0766-27 43 76

Naturbruksprogrammet, Djur: Häst

Utbildningsinfo

Plugga inriktning Häst på Naturbruksprogrammet på Realgymnasiet i Göteborg

Utvecklas i en av Sveriges snabbast växande branscher! Häst på Realgymnasiet är en bred och djup utbildning för dig som vill jobba i hästbranschen. Du får kvalificerad undervisning i hoppning, dressyr, hästkunskap, ledarskap och mycket annat. Inte minst utvecklas du som entreprenör och får insyn i att driva eget företag inom hästnäringen. Hästbranschen är en av de snabbast växande i landet och självklart samarbetar vi med några av de främsta tränarna, ridanläggningarna och ridsportseventen för att ge dig värdefulla kontakter och kunskaper för att lyckas i framtiden.

Möjliga certifikat

 • Hästskötare, Svenska Ridsportförbundet
 • Tappskokompetens
 • Första hjälpen
 • Förarbevis terränghjuling

Första året

Ditt första år handlar om att du ska få förståelse för hur djur i allmänhet och hästar i synnerhet fungerar. Att studera beteenden hos olika djurslag och lära sig läsa djur är en viktig grund att ha med sig.

Mycket av din tid spenderas naturligtvis också praktiskt i stallet och i sadeln.  Under en specialvecka på hösten får du testa flera olika moment inom hippologi och ridsport där du lär dig av erfarna ridlärare och tränare.  Efter det första året har du goda grundkunskaper i ridning och djurkunskap, både i teorin och praktiken.

Andra året

Under ditt andra år utvecklar du din kompetens när det gäller hästkunskap och ridning. Entreprenörskap går som en röd tråd genom hela utbildningen och under tvåan utforskar du hästnäringen på djupet.

Nu börjar du även bygga ut ditt kontaktnät och träffar flera olika profiler i branscher.  Du fördjupar även din teknik på hästryggen.

Sista året

Under ditt sista år på utbildningen ligger fokus på praktisk hästkunskap och ridning och du har möjlighet att göra delar av din praktik utomlands. Här inspireras du och utvecklar dina kompetenser inom ridsport, event och entreprenörskap. Du får insyn i vad det innebär att planera större evenemang

Fokus ligger även på att du ska utvecklas vidare inom ridsporten, som entreprenör och egen företagare. Du och dina klasskompisar lär er vad det innebär att bedriva företag inom hästnäringen och får nyttiga erfarenheter för framtiden.

Under året vässar du dina kunskaper inför hästskötarexamen och deltar i specialveckor inom entreprenörskap och event.

Högskolebehörighet

För att du ska kunna söka vidare till högskola och universitet erbjuder vi på Realgymnasiet alla elever möjligheten att läsa grundläggande högskolebehörighet inom ordinarie 2500 poäng. Vi har också byggt ihop ett antal olika kurspaket som du kan läsa om du vill uppnå en särskild behörighet.

Vill du ha särskild behörighet?

Då ska du välja den naturvetenskapliga specialiseringen inom våra naturbruksutbildningar. Som elev på någon av våra utbildningar Djurvård, Häst, Hund och Natur och äventyr kan du satsa på högre studier genom att välja naturvetenskaplig specialisering. En del av profilämnena byts då ut mot naturvetenskapliga kurser. När du sedan tar examen har du särskild naturvetenskaplig högskolebehörighet för att söka in på universitet och högskola.

Plugga som lärling

För dig som vill fördjupa dig extra inom ditt intresse finns möjlighet att läsa en del av utbildningen som Lärling. Skillnaden är att du läser mer av utbildningen ute på en arbetsplats från år 2 eller 3.

Vad händer efter examen?

Efter gymnasiet

Du kan jobba som till exempel:

 • Hästskötare
 • Hästutbildare
 • Tävlings- och eventarrangör
 • Foderrådgivare

Efter vidare studier

Du kan jobba som till exempel:

 • Hippolog
 • Ridlärare
 • Hästtandläkare
 • Ridande polis
 • Hovslagare

Behörighet

För behörighet till Naturbruksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Ansökan

Ansök till Naturbruksprogrammet, Djur: Häst

Som boende i samma kommun som Realgymnasiet Göteborg söker du till programmet via Gymnasieantagningen Göteborgsregionen. Bor du i en annan kommun gör du ansökan via antagningskansliet i din hemkommun.
Postadress: Box 5073 40222 Göteborg
Telefon: 031-335 51 61
E-post: gymnasieantagningen@grkom.se

Gymnasieexamen

Efter genomförd gymnasieutbildning får du en yrkesexamen. Om du vill ha grundläggande högskolebehörighet måste du välja att läsa de kurser som behövs för detta.

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Djur: Häst så kommer skolan att kontakta dig.

Realgymnasiet Göteborg

Realgymnasiet Göteborg

Vår skola har funnits sedan 2008 och idag går det drygt 200 elever skolan. Hos oss kan du läsa utbildningar inom: Djurvård Häst Hund Natur & äventyr Hotell och turism.  Som elev på Realgymnasiet gör du praktik på en arbetsplats...


Läs mer om Realgymnasiet Göteborg och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Realgymnasiet Göteborg

Pusterviksgatan 9
413 01 Göteborg

 Visa telefonnummer
realgymnasiet.se

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Ta kontakt med skolan

För att beställa information om Naturbruksprogrammet, Djur: Häst, fyll i följande uppgifter: