Visa gymnasium.se som: Mobil

Bygg och anläggning, Anläggningsfordon

Praktiska gymnasiet Örnsköldsvik
Programinformation
Örnsköldsvik
Bygg- och anläggningsprogrammet
Bygg och anläggning, Anläggningsfordon

Om utbildningen

Studera Bygg och anläggning inriktning Anläggningsfordon på Praktiska Gymnasiet Örnsköldsvik

Som anläggningsförare kan du arbeta inom flera olika fält där du får köra många olika maskiner; exempelvis inom bergtäkter, elbolag och kommuner.

Inriktningen anläggningsförare passar dig som vill arbeta inom en spännande bransch där du får köra stora maskiner med eget stort ansvar. Yrket söker dig som är lugn och noggrann och som tycker om att ta dig an stora projekt. Som anläggningsförare kan du arbeta inom flera olika fält där du får köra många olika maskiner; exempelvis inom bergtäkter, elbolag och kommuner. Det sker en stor utveckling inom branschen och maskinerna när det kommer till teknologin. Nya system utvecklas hela tiden, så som GPS, 2D-skärm och 3D-system som gör att du kan se hur djupt ner i marken du kan gräva. Utvecklingen kommer fortsätta i rask takt och det krävs att du som anläggningsförare är med i utvecklingen.

Praktiskt

När du börjar hos oss får testa olika maskiner för att bekanta dig med hur de fungerar, så att du kan alla grunder innan vi går in på arbetsmomenten. Du kommer bland annat få lära dig att gräva ledningsgator, husgrunder, fylla grus och lägga rör. För att få en verklig uppfattning av yrket kommer du att få utföra jobb på riktiga arbetsplatser. Under din praktik kommer du lära dig ännu fler moment och få köra fler maskiner. I skolan kommer du bland annat få lära dig att köra pallgafflar och plattor samt arbeta med trädgårdar.

Teoretiskt

På inriktningen ingår även en del teori då det är viktigt att ha kunskap om maskinteknik, processteknik, ritningsläsning och olika mätningar för att utföra yrket rätt. Exempelvis pratar vi mycket om hur maskinerna är uppbyggda, vad hydraulsystem och kylsystem är för något och hur motorer fungerar. Du får lära dig om arbetsmiljö och säkerhet, hur man arbetar på en byggarbetsplats och varför det är så viktigt med skyddskläder. Vi pratar mycket om säkerhet och risker, vad som kan vara farligt och vilket ansvar du har som maskinförare. Exempelvis får du aldrig gå under en skopa när den är upphöjd eller bakom en maskin i arbete. Vi anpassar alltid utbildningen och lärandet utifrån elevernas behov. Vi ser till att du får rätt förutsättningar att lära dig all praktisk och teoretisk kunskap du behöver kunna innan du kommer ut på praktik och börjar arbeta med olika maskiner.

Praktik på gymnasiet

På gymnasiet kallas praktik för APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under utbildningen kommer du att göra APL på ett riktigt företag. Här får du chans att testa på de moment du lärt dig i skolan och utveckla dina kunskaper samtidigt som du får en fot in i arbetslivet. Vi hjälper dig att hitta en APL-plats, men vill du vara på ett specifikt företag går det bra att söka en egen APL-plats.

Är du intresserad och vill veta mer om Bygg och anläggning, Anläggningsfordon, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till Bygg- och anläggningsprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Bygg- och anläggningsprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3.

Ansökan

Ansök till Bygg och anläggning, Anläggningsfordon

Du söker programmet via antagningskansliet Antagningskansliet i Örnsköldsvik. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Bildningskontoret 891 88 ÖRNSKÖLDSVIK
Telefon: 0660-885 53  
Mejladress: gymnasieantagningen@ornskoldsvik.se

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Bygg och anläggning, Anläggningsfordon så kommer skolan att kontakta dig.

Praktiska gymnasiet Örnsköldsvik

Praktiska Gymnasiet Örnsköldsvik - En liten skola med stort hjärta

Vill du plugga något som både ger dig jobb och förutsättningar för framtida studier? Då är Praktiska Gymnasiet skolan för dig. Vi vet att det du kan lära dig på en arbetsplats lär du dig bäst där. Samtidigt får du...


Läs mer om Praktiska gymnasiet Örnsköldsvik och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Praktiska gymnasiet Örnsköldsvik

Ångermanlandsgatan 28M
891 38 Örnsköldsvik

 Visa telefonnummer
praktiska.se

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Ta kontakt med skolan

För att få mer information om Bygg och anläggning, Anläggningsfordon från Praktiska gymnasiet Örnsköldsvik, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Jag vill byta till er skola
Påminn mig om öppet hus
Jag vill skugga en elev / gå en prova-på-dag
Jag har en fråga
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information