Njaal om Svetsteknik

Praktiska gymnasiet Örebro

Njaal om Svetsteknik

Njaal går i årskurs två på inriktningen Svetsteknik på Industritekniska programmet. När han skulle söka till gymnasiet stod det mellan två skolor men han valde Praktiska Gymnasiet Örebro eftersom de hade längre erfarenhet av att utbilda svetsare.

Varför valde du att läsa Svetsteknik?

Det var det programmet som intresserade mig. Svetsteknik lät roligt och det finns en stor möjlighet att få jobb efter studenten. Det är skönt att veta att efter tre år så har jag en färdig utbildning.

Berätta lite om vad du får lära dig på Industritekniska programmet?

Jag lär mig grunderna för olika svetsmetoder som MAG och MMA. Jag får borra, svetsa, använda vinkelslip och så handlar det mycket om säkerhet. Jag har även praktik 4 dagar i veckan.

Hur är det att plugga på Praktiska Gymnasiet Örebro?

Lärarna är bra, de känns motiverade och vill få en att lära sig. Vi är bara fem st i klassen så det kan vara lite ensamt ibland men alla är trevliga. Vi har bra lokaler, lite små men vi ska byta till nya lokaler till sommaren så det är positivt.

Vad kan du jobba som efter studenten?

Mitt mål efter studenten är att komma ut på en oljerigg och svetsa, men man kan också jobba som byggnadssmed, undervattenssvetsare eller svetsa i fixturer (det är lite som att jobba på löpande band). Att kunna svetsa är bra egenskap för andra yrken som exempelvis reparatör, montör eller om man vill svetsa flygplanskroppar.

Vad är det roligaste med att gå en praktisk utbildning?

Praktiken är väldigt rolig och jag har nyligen tagit svetslicens! Jag får göra mycket som betyder något för andra, som nu när jag är på ett sjukhus och får svetsa balkarna. Det är kul att kunna bidra med något och inte bara göra småsaker som att städa verkstaden.

Vad är det bästa med att vara ute på praktik (APL)?

Att kunskaperna trappas upp och man får tillförlit. Det är skönt att få jobba och göra något vettigt istället för att stå och göra samma sak hela tiden Jag får även en bra rutin på vardagen när jag går upp vid samma tid och slutar samma tid, och jag känner mig trött när det är dags att sova.

Vad får du göra på din praktikplats (APL-plats)?

Jag kapar material, kör truck, bockar, klipper plåt med en stor gradsax och så får jag självklart svetsa. Jag är ute på olika byggarbetsplatser och lär mig mycket om hur man ska tänka ang mått och vinklar. Man får lära sig och prova nya saker hela tiden, jag får exempelvis svarva och fräsa saker som jag inte hade fått testa annars.

Skulle du rekommendera Praktiska Gymnasiet Örebro till andra?

Ja det skulle jag! Jag tycker att lärarna är trevliga och engagerade och det är väldigt skönt att få vara ute mycket på praktiken. Vi är en liten skola men det är positivt för man lär känna alla, vi går olika program men läser de gymnasiegemensamma ämnena tillsammans så man får kompisar på varje program.

Läs mer om Industritekniska programmet, Svetsteknik

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill bli kontaktad av Praktiska gymnasiet Örebro.

Medlemslogin