Bygg- och anläggningsprogrammet, Mark & anläggning: Anläggningsfordon

Anläggningsförare
Är du intresserad av fordon och vill bli en del av en byggbransch som alltid utvecklas? Då kan jobbet som anläggningsförare vara det perfekta för dig!
På Bygg-och anläggningsprogrammets inriktning mark och anläggning kan du få lära dig att köra olika maskiner som används vid byggen och efter studenten kan du bland annat arbeta som anläggningsförare. Utbildningen passar dig som vill jobba inom en spännande bransch där du får ta ett stort ansvar.
För att bli en bra anläggningsförare krävs det att du är kunnig inom både de teoretiska och praktiska delarna av yrket. I början av utbildningen kommer du därför att få de kläder och den skyddsutrustning som behövs för att arbeta säkert. Du kommer att läsa kurser inom maskinteknik, processteknik och hur man läser riktningar. Noggranna genomgångar av hur maskinerna fungerar görs på skolan och du får öva på att använda dem så att du kan grunderna innan du ska ut på praktik.
Du kommer få lära dig om arbetsmiljö och säkerhet, hur man arbetar på en byggarbetsplats och varför det är viktigt att använda skyddskläder. Ett stort fokus ligger också på säkerhet och risker under arbetet, vad som kan vara farligt och vilket ansvar du har som maskinförare.
Certifikat
Under studietiden kommer du ges möjligheten att få utbildningsbevis för de maskiner som du kör och det är ett bevis på att du är utbildad anläggningsförare. Det är dina yrkeslärare som genomför testerna och ser till att du uppfyller allt som beviset kräver.
Högskolebehörighet
Grundläggande högskolebehörighet ingår i alla yrkesprogram på gymnasiet. Det innebär att du inte behöver välja till några kurser för att bli behörig till vissa utbildningar på högskola eller universitet. Du kan välja bort kurserna som ger högskolebehörighet om du känner att det inte är något för dig.
Kommande starter
Behörighet
Videoreportage
Ansökan
Ansök till Bygg- och anläggningsprogrammet, Mark & anläggning: Anläggningsfordon
Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagnigen i Östra samverkansområdet, Norrköping. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.Kontaktuppgifter
Postadress: Gymnasieintagningen Östra samverkansområdet 601 81 Norrköping
Telefon: 011-150000
Mejladress: gymnasieintagningen@norrkoping.se
Få kontakt med skolan
Välkommen till Praktiska Gymnasiet Linköping
Vi utbildar framtidens arbetskraft. Vårt mål är att du ska ha ett jobb direkt efter studenten, efter ditt livs bästa skoltid! Ett yrkesprogram är ett riktigt smart framtidsval! Alla våra program ger dig flera valmöjligheter efter studenten. Du kan börja...
Läs mer om Praktiska gymnasiet Linköping och visa alla program.