Visa gymnasium.se som: Mobil

Reza känner att allt är möjligt

Praktiska gymnasiet Göteborg

Reza läser på Praktiska gymnasiet GöteborgI Sävedalen strax utanför Göteborg har familjen Tilly sedan tre generationer tillbaka ett företag inom VVS och byggnation. Albin Tilly, yngste sonen, är likt sin far och farfar rörläggare. Till vardags är han dessutom handledare till Reza Izadi, andraårselev på VVS och Fastighetsprogrammet vid Praktiska Gymnasiet Göteborg.

- Jag gick handledarkursen som Skolverket erbjuder och nu har vi haft elever här sedan 5 år tillbaka, berättar Albin.

För Tillys rör var det ett enkelt val att ta emot APL-elever. Albin Tilly, en av de fem delägarna i bolaget och handledare, har till och med anställt en tidigare elev.

- Det är ett yrke man lär sig på plats och som man måste investera mycket tid till att bli bra på, berättar han. Gör eleven det och vi lyckas med vårt uppdrag som handledare har man en god möjlighet till anställning efter examen.

VVS-yrket är väldigt brett. Det är många system, värmepumpar, flera typer av radiatorer och mängder med regler som kräver en hel del engagemang för att lära sig. Man arbetar både i team och självständigt och bör vara noggrann och ansvarsfull. Och hålla tiden.

- Det är superviktigt och det förväntar jag mig att alla APL-eleverna gör, säger Albin.

Vad förväntar du dig att man ska kunna när man kommer till er?

- Av en förstaårselev förväntar jag mig givetvis inte lika mycket färdigheter som av en tredjeårselev. Den ska ju vara i princip självgående på mindre jobb. Första året ska man visa sig engagerad och vara social och trevlig. Det kommer man långt på. Och andra året får man gärna kunna lite mer om verktyg och rutiner.

Reza Izadi som just nu har sin APL på Tillys rör kom till Sverige från Afghanistan för fyra år sedan. Han bodde i Dalsland då han började höra sig för bland sina vänner om vad som skulle kunna vara ett bra yrke för framtiden. Det landade på VVS och Fastighet.

- Men det fanns inte där jag bodde så jag fick flytta hit, säger Reza som trivs med både skola och APL-plats.

Dagarna på APL:n börjar oftast vd 07.00 på morgonen. Man samlas på kontoret, pratar igenom dagen och får sina uppdrag innan man gör i ordning material och sina verktyg. Sedan åker man ut på jobb tillsammans med sin handledare.

- Just hos oss så träffas vi gärna upp igen vid halv tio för en frukost på min systers café, åtminstone om vi har jobb i närheten av kontoret, berättar Albin.

- Ja, vi får god mat här på jobbet, tillägger Reza och berättar att han när han kommer hem efter en dag är han helt slut. Man sover gott om nätterna, säger han.

När Reza drömmer om framtiden efter studenten är det med en känsla av att allt är möjligt. Det första han vill göra är att ta Branschlegitimationen. Den innebär ett slutprov som görs efter två år som lärling.

- Får jag den så kan jag kanske starta eget. Eller jobba utomlands. Det vore häftigt att testa på!
Läs mer om VVS- och fastighetsprogrammet, Ventilationsteknik
Läs mer om VVS- och fastighetsprogrammet, Fastighet
Läs mer om VVS- och fastighetsprogrammet, Kyl- & värmepumpsteknik
Läs mer om VVS- och fastighetsprogrammet, VVS

Ta kontakt med skolan


Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Praktiska Gymnasiet Göteborg.

Fyll i dina kontaktuppgifter

Skicka din intresseanmälan

Få mer information från skolan

Errors
Valfritt
Valfritt