Visar 1-20 av 31 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
  • = Riksintag
Visar 1-20 av 31 träffar
1
2

Gymnasium med svetsteknik

Svetsteknik på gymnasiet!

Mer om Svetsteknik 

Svetsteknik är en inriktning på gymnasiets Industritekniska program. Utbildningen ska ge kunskaper om olika svetstekniker, plåtbearbetning och arbetsmoment. Svetsare är efterfrågade i flera olika branscher och yrken. Vissa gymnasieskolor erbjuder möjlighet att bli godkänd internationell svetsare och arbeta med svetsning på efter internationella ramar över hela världen. Utbildningen till internationell svetsare är både praktisk och teoretisk och förutsätter att du klarar flera prov enligt en viss standard.

Arbetet som svetsare

På inriktningen Svetsteknik får du lära dig att med olika svetsmetoder foga samman stål och andra metaller. Svetsare kan få göra allt ifrån att tillverka nya produkter till att montera och reparera metallprodukter eller stålkonstruktioner.
 
Svetsare efterfrågas inom verkstadsindustrin, vid bygg- och anläggningsföretag eller olika entreprenadföretag. Kunskaper är också använd för underhåll och reparationer vid olika industrier. Det kan röra sig om exempelvis broanläggningar, husbyggen eller installation av rörsystem.

Jobba med svetsrobotar, specialutrustning eller automatiska svetsmaskiner

Det finns olika typer av svetsare. Vissa jobbar med återkommande skötsel av automatiska svetsmaskiner, medan andra sysslar med mer avancerad specialsvetsning eller automatsvetsare. Det finns också svetsrobotar som vissa svetsare programmerar. Rörsvetsare svetsar i stål och rostfritt stål.

Som svetsare är det viktigt att känna till olika metaller och vilka egenskaper de har, för att de ska sammanfogas rätt och få maximal hållfasthet.

Praktik och utförande av olika svetsmetoder på gymnasiet

På inriktningen Svetsteknik får du en praktisk gymnasieutbildning med värdefulla kunskaper och erfarenheter. Genom ditt arbetsplatsförlagda lärande, APL, får du redan under gymnasiet inblick i en svetsares arbetsdag. Alla gymnasieskolor med inriktningen Svetsteknik ska ge dig minst 15 veckors praktik.

Det finns olika svetstekniker. Några av dem är manuell metallbågsvetsning, gassvetsning, MMA, MIG/MAG och TIG. Några av dessa kommer du i kontakt med under gymnasieutbildningen i Svetsteknik.

Förutom att du bör vara fingerfärdig och noggrann är det också en fördel om du kan tyda ritningar då arbetet ofta utgår från färdiga ritningar. Andra moment som du kan få arbeta med är skärning i plåt. Borrning och montering av mindre detaljer.

För att få arbeta som svetsare kommer du behöva känna till olika regler och föreskrifter som gäller för yrket. Ofta krävs att man avlagt ett prov enligt Europastandarden för svetsarprövning EN 287. Detta intyg gäller för praktiskt arbete under två år, för en viss svetsmetod.

Arbetsmiljö för en svetsare

Svetsare kan arbeta både inomhus och i utomhusmiljöer. Ofta är bullernivån hög och det finns viss risk för arbetsskador. Arbetsförmedlingen bedömer att det kommer att bli viss brist på svetsare inom 5-10 år, framförallt efterfrågas svetsare med kvalificerade yrkeskunskaper som montage- och rörsvetsning.

Läs mer om Industritekniska programmet

Jämför dina favoriter
Reportage
Joel om att plugga Husbyggnad
Praktiska gymnasiet Luleå

“Jag hade gärna flyttat utomlands och jobbat några år.”

Joel är snart klar med det första året på bygg- och anläggningsprogrammet. Han har valt inriktningen Husbyggnad för att kunna börja jobba som snickare direkt efter studenten - men drömmen är att resa utomlands och kanske jobba i varmare breddgrader än Sverige.

Läs mer
Alicia och Sopitnapa om Hotell o...
Praktiska gymnasiet Luleå

“Utlandspraktiken lockade mest!”

Alicia och Sopitnapa går andra året på Hotell- och turismprogrammet här på Praktiska Gymnasiet Luleå. Båda två ser allra mest fram emot utlandspraktiken i trean där de har möjlighet att praktisera på femstjärniga hotell i Italien. Efter studenten drömmer Sopitnapa om att besöka varma platser och upptäcka världen, medan Alicia vill ännu längre söder ut på äventyr i kalla antarktis. 

Läs mer
Saga om att plugga till Florist
Praktiska gymnasiet Uppsala

Saga går andra året på Hantverksprogrammet med inriktning Florist. Det roligaste minnet från gymnasietiden hittills är utlandspraktiken i Spanien. Saga praktiserade på en liten blomsterbutik i Córdoba där hon snabbt insåg hur stora skillnaderna är i länders stil och form när det kommer till floristiska arrangemang. 

Läs mer
“Vi har väldigt bra kurser”
Praktiska gymnasiet Nyköping

Sebastian läser Barn- och fritidsprogrammet på Praktiska Gymnasiet och har fått lära sig allt möjligt inom barnhälsa, kommunikation och pedagogik. Med sina engagerade och hjälpsamma lärare känner sig Sebastian mycket nöjd med sitt gymnasieval.

Läs mer
Natalie om att plugga till svetsare
Praktiska gymnasiet Uppsala

Natalie pluggar sista året på industriteknik och efter studenten blir hon färdigutbildad svetsare. Det roligaste under gymnasietiden har varit att bygga egna möbler, hennes gymnasiearbete gick ut på att bygga ett bord som hon sålde för en bra slant.

Läs mer

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information