Visar 1-20 av 63 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
  • = Riksintag
Visar 1-20 av 63 träffar
1
2
3
4

Pedagogiskt och socialt arbete på gymnasiet

På Barn- och fritidsprogrammets inriktning Pedagogiskt och socialt arbete lär du dig om olika sociala verksamheter, om barns och ungdomars lärande och växande. Du får också lära dig hur du bemöter människor i olika situationer och hur du ger bra stöd och service.

Barn- och fritidsprogrammet

Barn- och fritidsprogrammet riktar sig till dig som vill arbeta med barn, ungdomar och vuxna. Du får lära dig om människor i olika åldrar och med olika förutsättningar. Barn- och fritidsprogrammet passar bra för dig som vill arbeta som till exempel barnskötare, personlig assistent, personlig tränare eller vidareutbilda dig till polis eller socionom.

På programmet läggs stor vikt vid pedagogik, etik, demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter.

Inriktningen Pedagogiskt arbete och socialt arbete

Om du väljer inriktningen Pedagogiskt arbete på Barn- och omsorgsprogrammet kommer du att få lära dig om hur människors utveckling sker samt hur du bemöter olika typer av människor. Du får lära dig om lagar och förordningar inom sociala områden som exempelvis socialtjänstlagen och hur sociala myndigheter fungerar i samhället. 

Kunskaper om pedagogiska verksamheter, barns olikheter och förutsättningar samt ledarskap är också exempel på vad du får lära dig om när du läser Pedagogiskt och socialt arbete. 

Alla människor har olika förutsättningar

På Barn- och fritidsprogrammet med inriktningen Pedagogiskt arbete och socialt arbete är det viktigt att du kan ta ansvar och att du har god samarbetsförmåga. Att människor är olika får du också lära dig under utbildningen. Det är väldigt viktigt att förstå hur man möter olika personers behov och ordna aktiviteter för dessa människor, även åldrar spelar in huruvida man behandlar olika personer. Det kan gälla små barn, äldre personer och ungdomar. Du ska också kunna möta och stödja människor med olika funktionsnedsättningar.

Efter att du läst Pedagogiskt arbete och socialt arbete på gymnasiet

Eftersom Barn- och fritidsprogrammet är ett yrkesförberedande program har du möjlighet att söka arbete direkt efter gymnasiet. Vilken yrkeskompetens du får beror på vilka kurser du har läst.

I de sociala områdena finns det goda möjligheter till att få ett arbete. Gamla människor ökar i samhället och det betyder att de behöver stöd och service. Inom socialt arbete hjälper och stödjer du människor i livets olika skeenden och situationer. Exempel på arbetsuppgifter kan vara att ge stöd och hjälp till äldre personer med funktionshinder. Jobb som att arbeta på en fritidsgård eller som elevassistent i en skola är också vanliga jobb efter utbildningen.

Exempel på yrken:

  • Barnskötare
  • Elevassistent
  • Personlig assistent
  • Bad/sporthallspersonal
  • Stöd och service inom funktionshinderområdet
  • Väktare
  • Personlig tränare

Högskolebehörighet

Du kan även under utbildningen bli högskolebehörig genom att läsa till vissa kurser. Genom att du blir högskolebehörig kan du till exempel läsa vidare till socionom, kriminalvårdare eller biståndsbedömare.

Jämför dina favoriter
Reportage
Freja på Hantverksprogrammet

Läs om Freja som går andra året på Hantverksprogrammet med inriktning Hår- och makeupstylist på Praktiska Gymnasiet Nacka.

Läs mer
"Följ din egen dröm och inte någ...
Ystad Gymnasium

Filip valde en helt annan väg än hans kompisar, han berättar om sin tid på gymnasiet här!

Läs mer
Timothy upptäckte entreprenörskap
Ystad Gymnasium

Efter första året på gymnasiet är Timothy helt säker på att han valt rätt. Så säker att han redan funderar på hur han ska ta intresset vidare efter studenten. Läs mer här!

Läs mer
Efter gymnasiet flyttade Albert ...

Albert ville ta vara på sina sociala egenskaper, inom Hotell och turism så hittade han hem. Efter gymnasiet packade han sin väska och gav sig ut i Europa för att lära sig mer. 

Läs mer
Sebastian om Barn- och fritidspr...

Sebastian går första året på Barn- och fritidsprogrammet på Praktiska Gymnasiet Kalmar.

Läs mer

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information