Visa gymnasium.se som: Mobil

Teknikprogrammet, Teknikvetenskap

Östra gymnasiet
Programinformation
Huddinge, Stockholm, Trångsund

Teknikprogrammet, Teknikvetenskap

Teknikprogrammet på Östra gymnasiet

Teknikprogrammet, inriktning Teknikvetenskap

Teknikprogrammet, inriktning Teknikvetenskap på Östra gymnasiet är en bred utbildning som omfattar de klassiska teknik- och naturvetenskapsämnena. Med hjälp av en bra bas i fysik, kemi och matematik får du undersöka teknikens roll och påverkan i samhället. Här får du tillfälle att utveckla ett kreativt och konstruktivt tänkande för ett modernt och hållbart samhälle. Alla teknikämnen är internationellt gångbara, så du kan få hela världen som arbetsfält.

På Östra gymnasiets teknikprogram är det framförallt tre ledord som beskriver utbildningens elever och hur ni jobbar inom programmet. De elever som läser teknikprogrammet har ofta en naturlig nyfikenhet, är fulla av idéer och nyfikna på nyheter och utveckling. Allt detta är en förutsättning för att kunna arbeta med innovation på olika plan. Detta tar skolan tillvara på genom att ni som elever använder era idéer på ett professionellt sätt då ni arbetar med moderna metoder och arbetssätt.

Innehåll på inriktning Teknikvetenskap

På Teknikprogrammet inriktning Teknikvetenskap får du fördjupade kunskaper inom teknik, matematik och fysik. Du lär dig olika arbetsmetoder inom teknikvetenskapen. Du får göra matematiska beräkningar inom bland annat modellering och simulering, som att räkna ut vad som händer med en viss produkt i olika situationer. Du får även behörighet till civilingenjörsutbildningar på högskola och universitet. Kurser på inriktning Teknikvetenskap:

  • Fysik 2 (100 p)
  • Matematik 4 (100 p)
  • Teknik 2 (100 p) 

Framtiden efter Teknikprogrammet

Efter Teknikprogrammet på Östra Gymnasiet kan du arbeta som till exempel civilingenjör, arkitekt, art director, kriminaltekniker, datatekniker, industridesigner, dataspelsutvecklare, systemvetare, webbdesigner, sales engineer, sjukhustekniker, miljöingenjör, fysiker, mjukvarudesigner eller forskare.

Gymnasieingenjör - fjärde året

Gymnasieingenjör på Östra gymnasietGymnasieingenjörsutbildningen på Östra

Gymnasieingenjörsutbildningen startades för att tillgodose det stora behovet av ingenjörer i Sverige. Det var regeringen som beslutade att inrätta ett fjärde år på Teknikprogrammet och att detta extra år skulle ge titeln gymnasieingenjör. Titeln innebär att du är anställningsbar direkt efter gymnasiet. Tanken är också att det fjärde året ska ge dig kunskaper som gör det lättare att klara en högskole- eller civilingenjörsutbildning.

Programmering och IT-utveckling

På Östra gymnasiet kan du läsa profilen informationsteknik med utgång mjukvarudesign. Här är kurserna främst inriktade mot programmering och du får fördjupade kunskaper om och färdigheter i utveckling av IT-projekt. Du får lära dig att utveckla olika IT-system vilket innebär att du blir bra på bland annat:

  • Programmering
  • Samarbete med andra människor
  • Dokumentation av arbetet
  • Uppföljning och kvalitetsstyrning

Östra gymnasiet ser tillsammans med representanter från IT-branschen och från högskolan till att utbildningens innehåll uppfyller branschens behov.

Kurser i utbildningen

Det fjärde året på teknikprogrammet innehåller kurser på totalt 900 poäng. Av dessa är 400 poäng gemensamma för alla skolor som erbjuder gymnasieingenjörsutbildning med utgång mjukvarudesign. Övriga 500 poäng bestäms av varje skola. På Östra satsar man på Backend-programmering, vilket är den typ av programmeringskunskap som ligger till grund för systemutveckling. Som backend-programmerare arbetar du bland annat med basbearbetning och databaser i program som C++ och SQL. Du läser också gränssnittsdesign för att säkerställa att utseende och funktionalitet är kompatibla.

Obligatoriska kurser 400 p
Examensarbete 100 p
Gymnasieingenjören i praktiken 200 p
Mjukvarudesign 100 p

Övriga kurser 500 p
Datalagring 100 p
Datalogi 100 p
Gränssnittsdesign 100 p
Programmering 2 100 p
Teknik - specialisering 100 p

Programfördjupningar inom inriktning Teknikvetenskap (TE)

Under ditt första läsår på gymnasiet kommer du att få välja en programfördjupning. På Östra gymnasiet erbjuds följande programfördjupningar (inklusive kurser) på inriktning Teknikvetenskap:

Hållbar utveckling; Politik och hållbar utveckling, Entreprenörskap samt Miljö- och energikunskap

Kriminalteknik: Kemi, Psykologi samt Kriminalteknik

Informations- och medieteknik: Entreprenörskap, Programmering samt Webbutveckling

Behörighet

För behörighet till Teknikprogrammet behöver du godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik, biologi, fysik, kemi samt minst sex andra ämnen.

Ansökan

Ansök till Teknikprogrammet, Teknikvetenskap

Som boende i samma kommun som Östra gymnasiet söker du till programmet via Gymnasieantagningen Stockholms län. Bor du i en annan kommun gör du ansökan via antagningskansliet i din hemkommun.
Postadress: Box 4404, 102 68 STOCKHOLM
Telefon: 08-58 00 80 00
E-post: gyantagningen@ksl.se

Gymnasieexamen

Teknikprogrammet inriktning teknikvetenskap ger dig en högskoleförberedande examen.

Ta kontakt med skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Teknikprogrammet, Teknikvetenskap så kommer skolan att kontakta dig.

Östra gymnasiet

Östra gymnasiet


Välkommen till Östra gymnasiet i Huddinge!

Östra gymnasiet är en kommunal gymnasieskola som ligger i Trångsund/Skogås i Huddinge Kommun - endast 18 min från centrala Stockholm och 10 min från Västerhaninge. Skolan stod klar hösten 2005 och är en annorlunda och vacker byggnad. Lokalerna är ljusa...


Läs mer om Östra gymnasiet och visa alla program.

Kontaktuppgifter till Östra gymnasiet

Östra gymnasiet

Kvartettvägen 2-6
142 63 Trångsund

 Visa telefonnummer
www.ostragymnasiet.se


Skolrecensioner

Julie
(5)
Jag valde teknikprogramet eftersom jag ville ha en bred teknisk utbildning, så att jag kunde välja många framtida jobb. Östra erbjöd den utbildningen med en massa bra lärare som både hjälper under skoltiden och efter.
Elev i TETE15
(4)
Skolan låter eleverna ta mycket individuellt ansvar i sin utbildning, vilket leder till att man själv kan planera och hantera sina studier på ett sätt som man själv är bekväm med. Skolan erbjuder stöd till alla som vågar fråga, så det finns ingen risk till att du ska känna att du faller bakom dina kamrater. Teknikprogrammet passar alla oavse...
Visa hela
André
(5)
Att välja Östra gymnasiet är ett av besluten i mitt liv jag inte ångrar. Precis som många andra var jag väldigt nervös och spänd, vad skulle jag välja? Efter att ha besökt skolan så fastnade jag direkt, men var ändå orolig för att skolan skulle ha överromantiserat sig själv. Så var inte fallet. Jag har sedan jag började på Östra gymnasiet funnit...
Visa hela
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Ta kontakt med skolan

För att beställa information om Teknikprogrammet, Teknikvetenskap, fyll i följande uppgifter: