Gymnasieingenjör

Gymnasieingenjör, Informationsteknik (TE4)

Östra gymnasiet, i Stockholm
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Kommande Öppet hus
3 maj, 2024 14:00
(+ Läs mer )
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Kommande Öppet hus
3 maj, 2024 14:00
(+ Läs mer )
Få mer information om programmet 👍

Gymnasieingenjör, Informationsteknik (TE4)

Gymnasieingenjör

Gymnasieingenjör - ettårig programmeringsutbildning i mix av högskola och praktik!

Om du har gymnasieexamen från teknikprogrammet i region Stockholm, har du möjligheten att läsa ett fjärde tekniskt år på Östra gymnasiet. Du läser profilen informationsteknik med utgång mjukvarudesign där kurserna i utbildningen till stor del är inriktade mot programmering. Vi samarbetar med representanter från IT-branschen och högskolan i ett TE4-råd och målet är att eleverna examineras med branschens mest efterfrågade kunskaper. I samråd med TE4-rådet har vi valt att satsa på kunskaper inom backend-programmering då efter­frågan på den typen av pro­grammerare är större på arbets­marknaden. Som gymnasieingenjör har du en attraktiv yrkestitel och även lättare att klara en högskoleutbildning (till exempel civilingenjör).

Arbetssätt likt högskolan på TE4

Du läser flera kurser åt gången som tenteras vid kursens slut. Föreläsningar varvas med laborationer och inlämningsuppgifter. Vi bjuder dessutom regelbundet in gästföreläsare med den senaste spetskompetensen från IT-branschen. Vilket ger insikt i vad branschen efterfrågar och den starka kopplingen till högskola och näringsliv ger dessutom värdefulla framtidskontakter.

Förbereder dig för framtidens arbetsmarknad

"TE4 är en unik möjlighet för dig som vill ta steget ut i arbetslivet tidigare och mer förberedd än via den traditionella utbildningsvägen. Designad för att ge dig en utbildning i fas med teknologins utveckling, som förbereder dig för framtidens arbetsmarknad inom IT-branschen."
Så säger Johan, TE4-elev 2021/22 (som fick jobb på ett av våra samarbetsföretag efter examen)

Arbetsplatsförlagt lärande under vårterminen

Östra gymnasiet samarbetar med flera IT-företag och under vårterminen har du APL, arbetsplatsförlagt lärande. Då kan du använda dina kunskaper i verkligheten, få insikt i hur IT-branschen arbetar och skapa värdefulla kontakter inför ditt framtida yrkesliv. APL görs på ett av våra samarbetsföretag och via TE4-rådet säkerställs att praktikplatserna svarar mot utbildningens innehåll och krav.

AI är en viktig komponent i utbildningen

TE4 utbildningen utvecklas i direkt samverkan med kraven från näringslivet. Nya ramverk, koncept och teknologier vävs samman för att vara helt aktuell på arbetsmarknaden idag. Sedan hösten 2023 har även AI inkluderats och TE4 eleverna är nu bland de första eleverna som går en programmeringsutbildning där AI ingår som en komponent under utbildningens gång.

Utvecklas snabbt under utbildningen

"Jag har lärt mig jättemycket varje vecka när vi jobbat mycket med kortsiktiga mål och självständiga projekt. Klassen på TE4 är också mycket mindre jämfört med gymnasiet, vilket leder till att du får mer uppmärksamhet av de duktiga lärarna. Vi jobbar också mer intensivt med samma sak, under kortare perioder, vilket leder till att du utvecklas snabbare."
Douglas – elev på TE4 2023/24

Egna lokaler med relax och pentry

TE4 på Östra gymnasiet har en egen avdelning, som mer liknar en arbetsplats än en skola. Kontorsplatser med dockningsstation för projektarbete och uppgifter. Plus en alldeles egen relaxavdelning med pentry. Lektioner och föreläsningar hålls i TE4 lokalerna eller i föreläsningssalar. Fasta tider vid föreläsningar, men vid projektjobb i stort sett fria tider.

TE4 på Östra - samarbetspartners

KTH (Kungliga Tekniska Högskolan)
Cornerstone AB
Gruppera Development AB
VideONet
Fullview
Huddinge kommun: IT-service och Kommunikationsavdelningen

Efter din gymnasieingenjörsexamen

Du är anställningsbar (och eftertraktad på arbetsmarknaden) direkt efter examen. Du kan arbeta med programmering generellt, skriva effektiv kod, jobba med befintliga program såväl som utveckla nya. Du kommer också att kunna delta i arbetet med systemutveckling på företag.

Är du intresserad och vill veta mer om Gymnasieingenjör, Informationsteknik (TE4), vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Stockholm

Behörighet

För att vara behörig till TE4 gymnasieingenjör måste du ha en gymnasieexamen från teknikprogrammet samt att utbildningen påbörjas senast det år då du fyller 22 år.

Ansökan

Ansök till Gymnasieingenjör, Informationsteknik (TE4)

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Storstockholm. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 4404, 102 68 Stockholm
Telefon: 08-58 00 80 00
Mejladress: gymnasieantagningen@storsthlm.se

Gymnasieexamen

Gymnaseingenjörsexamen.

Ta kontakt med skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Gymnasieingenjör, Informationsteknik (TE4) så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Skolrecensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 1 recensioner
Skriv en recension
5/5
Alex
18 apr 2018
Snabb väg in i branschen för driva personer

Jag läste T4 2016-2017 och utbildningen hann med att lära ut otroligt mycket under den korta perioden (2 terminer). Allt man behövde för att utvecklas och bli en fullfjädrad utv...

Visa hela
Östra gymnasiet
Kvartettvägen 2-6
142 63 Trångsund

Välkommen till Östra gymnasiet!

Östra gymnasiet är en modern, öppen och ljus kommunal gymnasieskola med 870 studiemotiverade elever som samarbetar, hjälper och stöttar varandra till goda studieresultat. Östra gymnasiets öppna och ljusa lokaler stod klara 2005 och erbjuder en härlig och trygg miljö. Sammanhållning...

Läs mer om Östra gymnasiet och visa alla program.

Sponsrad