Visar 1-5 av 5 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
  • = Riksintag
Visar 1-5 av 5 träffar

Mer om Finsnickeri

Om du vill lära dig mer om trä och finsnickeri ska du välja att läsa Hantverksprogrammet på gymnasiet.

Vad får du lära dig på inriktningen Finsnickeri?

Du kommer få mycket praktisk erfarenhet genom att  läsa en inriktningen finsnickeri. På ett gymnasium kommer du att få lära dig allt om tillverkning, material, maskiner med mera. Du lär dig allt ifrån att bearbeta och forma trä till att snickra möbler som möbelsnickare.

Praktik inom Hantverksprogrammet

Eftersom Hantverksprogrammet är yrkesprogram ingår minst 15 veckors praktik. Under din APL - Arbetsplatsförlagt lärande - får du möjlighet att utveckla dina kunskaper inom finsnickeri ytterligare. Du kan efter din gymnasieutbildning läsa vidare på högskolan eller börja som lärling på något träföretag. Efter en gymnasieutbildning inom trä kan du arbeta som timmerman, möbelsnickare eller inom träindustrin.

Vad gör en möbelsnickare?

Som möbelsnickare arbetar du med att tillverka möbler som kunder beställt. Vissa möbelsnickare arbetar tillsammans med en designer och andra arbetar ensamma på uppdrag av privatpersoner.

När du arbetar som möbelsnickare får du bygga och reparera möbler. För att bli en bra möbelsnickare krävs att du har god kunskap om tidigare byggmetoder.

En möbelsnickare arbetar med att såga, hyvla och lacka olika träslag. Om du vill bli möbelsnickare är det bra om du är intresserad av färg, form, design och trähantverk.

Efter Hantverksprogrammet med inriktningen Finsnickeri

Om du vill läsa på en högskola eller ett universitet efter att du tagit studenten från Hantverksprogrammet behöver du komplettera vissa ämnen.

För att få grundläggande högskolebehörighet krävs att du, förutom en godkänd yrkesexamen, även har läst och fått godkänt i följande ämnen:

  • Svenska eller svenska som andraspråk 2 (Ingår i de programgemensamma ämnena)
  • Svenska 3 (Möjligt att läsa inom programfördjupningen)
  • Engelska 6 (Kan läsas som individuellt val eller som utökat program)

Här kan du läsa mer om de yrken som finns inom trä- och möbelindustrin och hur du blir ett visst yrke

Här kan du läsa mer om de olika inriktningarna på Hantverksprogrammet:

Inriktningen Florist.

Inriktningen Frisör.

Inriktningen Textil design.

Jämför dina favoriter
Reportage
Daniel och Salman - Filmmakare r...
S:t Eriks gymnasium

För Daniel och Salman älskar film. För dem är film deras största intresse och deras framtida karriär. De går nämligen tredje året på S:t Eriks Estetiska program, med inriktningen Film & Regi.

Läs mer
Kreativa Ebba läser Bild & formg...
S:t Eriks gymnasium

Ebba Liwendahl läser Estetiska programmet med inriktning Bild & formgivning. Hon trivs bra på programmet som låter en testa på många former av kreativa uttryckssätt!

Läs mer
Hur är det att läsa Animation på...
S:t Eriks gymnasium

Polina Pimenova och Thelma Paulsson är 17 år gamla och läser Estetiska programmet, Estetik & media med profilen Animation på S:t Eriks gymnasium. I det här reportaget berättar de mer om programmet och skolan!

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information