Naturbruksprogrammet

Naturbruksprogrammet, Skogsbruk - Maskinförare

Önnestadsgymnasiet, i Önnestad
Antal elever
Antal elever: cirka 220 (.)
Antagningspoäng (2022)
Antagningspoäng: 95,0
(medelvärde: 211,5)
Antal elever
Antal elever: cirka 220 (.)
Antagningspoäng (2022)
Antagningspoäng: 95,0
(medelvärde: 211,5)
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Maskinförare

Du som läser yrkesutgång Maskinförare är mer eller mindre garanterade jobb efter utbildningen. Det finns ett stort behov av arbetskraft inom skogssektorn och efterfrågan på utbildade maskinförare är hög. Det behövs både maskinförare till traditionellt avverkningsarbete och skogsvårdare med hög kompetens för att vårda Skånes värdefulla lövskogar.

Under de tre studieåren på Önnestadsgymnasiet kommer du att lära dig hantera motorsåg och ta hänsyn till djur och natur. Med utgång Maskinförare får du även lära dig att hantera stora skogsmaskiner, och både skördarkörning och skotarkörning står på schemat. Förutom arbete i skarpt läge får du som elev öva upp dina kunskaper i våra simulatorer och övningskranar.

När det gäller lövskogarna är det inte bara stora ekonomiska värden som står på spel. En fördubbling av lövskogen skulle öka rekreationsvärdet med 18 procent medan en halvering av befintlig lövskog innebär en minskning med 20 procent. Den som väljer att inrikta sig på att bli maskinförare har nästan per automatik ett jobb direkt efter studietiden. Utbildningen på skördare och skotare väger tungt.

Sammanfattning av Skogsmaskinförare (3 år)

  • Artkunskap, växter, djur samt 
  • Tolkning och upprättning av skogsbruksplan 
  • Motorsåg-, röjsåg- och skogsskötselutbildning
  • Avverkningsmaskin och skotareutbildning
  • 15 veckors APL inom utbildningen
  • Gymnasiearbete
Är du intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Skogsbruk - Maskinförare, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till Naturbruksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Naturbruksprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Skogsbruk - Maskinförare så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Önnestadsgymnasiet
Skolgatan 37
29173 ÖNNESTAD

Önnestadsgymnasiet – ett naturbruksgymnasium i Skåne

Önnestadsgymnasiet är skolan för dig med intresse för natur, skog, djur eller lantbruk, och som vill plugga naturbruk på riktigt. Med fem inriktningar och hela 11 yrkesutgångar erbjuder vi en utbildningsflora utöver det vanliga. Dessutom bedrivs våra studier i en...

Läs mer om Önnestadsgymnasiet och visa alla program.

Sponsrad