Naturbruksprogrammet

Naturbruksprogrammet, Skogsbruk - Jakt & viltvård

Önnestadsgymnasiet, i Önnestad
Antal elever
Antal elever: cirka 220 (.)
Antagningspoäng (2022)
Antagningspoäng: 95,0
(medelvärde: 211,5)
Antal elever
Antal elever: cirka 220 (.)
Antagningspoäng (2022)
Antagningspoäng: 95,0
(medelvärde: 211,5)
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Jakt & viltvård

För dig som vill fördjupa upplevelsen av naturen och förstå mer om hur den fungerar är yrkesutgången Jakt- & Viltvård det perfekta valet. Som elev får du genomföra olika jaktarrangemang med professionell jaktledning. Efter studenten ska du kunna arbeta inom viltförvaltning eller den skogliga sektorn med de olika arbetsuppgifter som det innebär. 

Grunden i utbildningen handlar om jakt och under första året tar du jägarexamen. Förutom att bli en bättre jägare så förbereder utbildningen även dig på att leda jakter, sköta hägn och förädla viltet till råvaror. Utbildningen är bred och erbjuder kurser inom skog och skogsvård. Efter utbildningen kan du bland annat arbeta med viltförvaltning, jaktarrangemang, jaktbutik eller utbilda dig till viltmästare alternativt skogsmästare.

På våra övningsmarker runt Önnestadsgymnasiet är det fältviltet och fältviltvården som är i fokus. Medan vi på vår skogsfastighet Jonstorp, norr om Osby är det klövviltet som dominerar såsom älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, vildsvin och mufflon. Där finns bland annat även ett vilthägn på ca 90 ha, avelshägn för vildsvin och två träningshägn för vildsvinshundar. På Jonstorp finns också klassrum och ett mindre slakteri samt möjlighet för övernattning.

Sammanfattning av Jakt och viltvårdsutbildningen (3 år)

 • Vapen och skytteutbildning (hagel- och kulvapen)
 • Artkunskap, växter, djur samt mikrobiologi
 • Tolkning och upprättning av skogsbruksplan och viltbruksplan
 • Viltvård och adaptiv viltförvaltning
 • Jaktledning, jaktmetoder och jaktarrangemang
 • Tillvaratagning och förädling av vilt
 • Hundrasers användning i jakten
 • Skötsel, drift och förvaltning av vilthägn
 • Uppfödning av vilt
 • Motorsåg-, röjsåg- och skogsskötselutbildning
 • 15 veckors APL inom utbildningen
 • Gymnasiearbete
Är du intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Skogsbruk - Jakt & viltvård, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till Naturbruksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Naturbruksprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Skogsbruk - Jakt & viltvård så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Önnestadsgymnasiet
Skolgatan 37
29173 ÖNNESTAD

Önnestadsgymnasiet – ett naturbruksgymnasium i Skåne

Önnestadsgymnasiet är skolan för dig med intresse för natur, skog, djur eller lantbruk, och som vill plugga naturbruk på riktigt. Med fem inriktningar och hela 11 yrkesutgångar erbjuder vi en utbildningsflora utöver det vanliga. Dessutom bedrivs våra studier i en...

Läs mer om Önnestadsgymnasiet och visa alla program.

Sponsrad