Hantverksprogrammet

Hantverksprogrammet, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist

Odengymnasiet, i Stockholm
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 20 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 112,5
(medelvärde: 151,7)
Ladda ner poängplan
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 20 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 112,5
(medelvärde: 151,7)
Ladda ner poängplan
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Bildmontage från stylistlinjen på Odengymnasiet

Vill du bli hårstylist eller makeupartist? Plugga på Hantverksprogrammet på Odengymnasiet

Frisör, barberare och hår- och makeupstylist på Odengymnasiet riktar sig till dig som älskar färg, smink, skönhet och hår.

Hantverksprogrammet är ett yrkesprogram och det är möjligt att börja arbeta direkt efter studierna eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. På Odengymnasiets Hantverksprogram ingår de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet till universitet och högskola. Du kan även välja att inte läsa dem och istället läsa 1-2 andra kurser. Till vissa högskoleutbildningar krävs det även särskild behörighet.

Bli ett proffs på stil och smink

På utbildningen utvecklar du din kreativa sida och får kunskaper inom ett brett område. Du läser bland annat kurser i makeup, stil- och färganalys, hårstyling samt tradition och utveckling. Teori varvas löpande med praktik. Under två dagar i veckan tränar du dina kunskaper i skolans egen make up-studio. En vanlig lektion startar med en genomgång av dagens moment följt av att stylistläraren praktiskt demonstrerar vad ni ska arbeta med under dagen, t.ex. hur man lägger perfekta ögonbryn. Sedan övar du och dina klasskamrater på momentet fram till lunchrasten. Efter lunch fortsätter ni arbeta praktiskt med momentet eller startar med något nytt. Varje dag avslutas med en egen utvärdering av dagens arbete.

Egen make up-väska och yrkesdiplom

Under termin 2 i årskurs 1 får du din egen make up-väska. Den blir en viktig del av din utbildning i hantverksprocessen. Du lär dig att identifiera behov, välja och hantera verktyg, material och nya tekniker, genomföra och redovisa arbetet samt analysera och utvärdera resultatet. Du lär dig bland annat att lägga brud- och fest make up samt make up för olika medier såsom TV och reklamfoto. Under utbildningen erbjuds du även möjlighet att ta yrkesdiplom inom fransförlängning från Odengymnasiet och yrkesdiplom inom hårförlängning från Rapunzel.

20 veckors praktik på företag

Under årskurs två och tre har du minst 20 veckor APL (arbetsplatsförlagd praktik) ute på en riktig salong. Du som elev ansvar främst själv för att hitta en lämplig praktikplats. Det är en bra övning i att skaffa kontakter och visa upp sig inom stylistbranschen, inför din kommande karriär inom området. Skolans APL-samordnare stöttar dig också i att hitta en lämplig praktikplats.

Starta eget

Många stylister startar eget företag och därför är kurserna i entreprenörskap en viktig del av Hantverksprogrammet. Du lär dig grunderna för företagande, marknadsföring och att skapa och behålla en kundkrets. Du utvecklar din förmåga att kommunicera med kunder, uppdragsgivare och leverantörer och lär dig ett serviceinriktat förhållningssätt. Utbildningen ska också ge dig kunskaper om vilka möjligheter frisöryrket har på den internationella arbetsmarknaden.

Är du intresserad och vill veta mer om Hantverksprogrammet, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Stockholm

Behörighet

För behörighet till Hantverksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Hantverksprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till Hantverksprogrammet, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Storstockholm. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 4404, 102 68 Stockholm
Telefon: 08-58 00 80 00
Mejladress: gymnasieantagningen@storsthlm.se

Reportage

Mariam och Osama på Odengymnasiet

Odengymnasiet

Intresserad av att veta mer om Odengymnasiet? Läs intervjun med Mariam och Osama som pluggar på Samhällsvetenskapsprogrammet respektive Teknikprogrammet! 

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Hantverksprogrammet, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Odengymnasiet
Instrumentvägen 31
12653 Hägersten

Odengymnasiet, Örnsberg 

Vi är en liten gymnasieskola nära belägen vackra Vinterviken vid Örnsbergs tunnelbanestation. Vår skola genomsyras av en trevlig och familjär stämning där lärare och elever arbetar tätt tillsammans. Vi har ljusa och rymliga lokaler med många grupprum, fräscha klassrum och...

Läs mer om Odengymnasiet och visa alla program.

Recensioner

Snittbetyg: 2,9

Baseras på 10 recensioner
Skriv en recension
3/5
Sadik
01 sep 2022
Ganska bra skola.

Skolan är bra och har bra lärare, speciellt frisör och stylistlärarna.

3/5
a
01 sep 2022
skolan är ok

skolan är tillviss del bra men ganska slarvig inte jätte seriöst men det funkar. lärarna är bra det gillar jag me skolan.

3/5
C
01 sep 2022

Den är bra och helt okej rolig kurs men lite stressigt ibland om man inte är van med detta intresse alltså stylist men ändå bra lärare som man kan lite på för det mesta och roli...

Visa hela
Sponsrad