Naturbruksprogrammet, Hästhållning: Häst- och ridsport

Ingelstadgymnasiet
Programinformation
Ingelstad
Antal elever: cirka 210 (.)

Naturbruksprogrammet, Hästhållning: Häst- och ridsport

Ridgymnasium på Ingelstadgymnasiet Ridsport på Ingelstadgymnasiet

Är du intresserad av hästar och vill jobba med ditt stora intresse efter gymnasiet är det en merit att ha en hästskötarexamen, och då är Ridsport på Ingelstad ett enkelt val för dig. På hästutbildningen får du fördjupade kunskaper i ridning samt yrkesmässiga kunskaper i hästskötsel.

Ingelstadgymnasiet är ett hästgymnasium strax utanför Växjö. Skolan har egna hästar, men du har också möjlighet att stalla in din egen häst här och ha med den i undervisningen. Du kommer att ha häst på schemat under alla tre åren. Hur mycket häst du vill ha väljer du själv när du söker ditt individuella val.

Ta med din egen häst

Det finns många boxplatser i skolans elevstall. Du rider självklart gratis i skolans ridhus och har chans att få träna med olika instruktörer. Varje termin anordnar skolans egen rid- och körklubb tävlingar i hoppning och dressyr.

Hästutbildningen

Utbildningen på Ridsport är i grund och botten en förberedelse för att kunna avlägga en hästskötarexamen. På vägen dit får du teoretiska kunskaper inom bland annat hästens beteende, foderlära, avel och reproduktion, hästens sjukdomar och träningslära. Du kan välja till högskolebehörighet och sedan läsa till Hippolog efter studenten på SLU. 

Praktisera i Sverige eller utomlands

Praktiken är minst 15 veckor under dina tre år på skolan. Du får gärna använda APL-perioderna under utbildningen till att prova på att praktisera utomlands. På det sättet får du reda på hur det fungerar i ett annat land och om det kan vara något för dig. Att redan innan man söker jobb i ett annat land ha provat på hur det fungerar med språket, boendet och jobbtempot är något skolan kan rekommendera.

Framtiden efter Ingelstad ridgymnasium

Hästnäringen i Sverige är en växande bransch och det behövs duktiga hästskötare så vill du arbeta direkt efter gymnasiet så finns det stora möjligheter.

Det finns givetvis fler yrken inom hästbranschen:

•    Ridlärare
•    Stallchef
•    Hästutbildare
•    Tränare
•    Jockey
•    Körlärare
•    Uppfödare
•    Hovslagare
•    Djurskyddsinspektör
•    Lärare på naturbruksskola
•    Hästentreprenör

Svenska hästskötare har ett bra rykte ute i Europa och vill du jobba utomlands så har du stora möjligheter till det. Hästsektorn är stor i Europa och i länder som Holland, Tyskland och England är chanserna att få jobb stora.

Ansökan

Du söker programmet via din hemkommun.

Har du frågor, kontakta Studievägledare på Ingelstadgymnasiet Johan Gylling på tel 0733-477809, johan.gylling@ingelstad.nu

eller antagningsansvarig  Jenny Djerf, tel 0734-142111, jenny.djerf@hushallningssallskapet.se

Är du intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Hästhållning: Häst- och ridsport, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Naturvetenskaplig fördjupning

Vill du skaffa dig behörighet för att läsa vidare på universitet eller högskola och samtidigt få praktisk erfarenhet av att ta hand om djur?

Har du redan siktet inställt på vidare studier på universitet eller högskola efter gymnasiet? Du kanske dessutom letar efter en utbildning där du kan få praktik, kombinera dina teoretiska studier med praktiska kurser samt har ett intresse för djur och natur?

På Ingelstad kan du välja den naturvetenskapliga profilen (NV) där du har möjlighet att kombinera dina teoretiska studier med praktiskt arbete inom ramen för djur och natur. På Ingelstad kan du välja mellan Djursjukvård-NV och Ridsport-NV.

Fortsatta studier

Ridlärare eller Travhästskötare i framtiden?

Efter Hästutbildningen är du direkt behörig till yrkeshögskolan. Du kan också läsa vidare på högskola eller universitet om du väljer till kurserna Svenska 2+3 samt Engelska 6. Den mest kända utbildningen efter gymnasiet är Hippolog.

Inom Hippologutbildningen kan man välja fyra olika specialinriktningar: ridlärare, stallchef, travsport, galoppsport. På yrkeshögskolan kan man till exempel läsa till Hovslagare, Hästentreprenör, Travhästskötare, Ridskolepedagog och Unghästutbildare.

Behörighet

För behörighet till Naturbruksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Naturbruksprogrammet är ett yrkesprogram som ger yrkesexamen. Den bevisar att du är kunnig i att hantera hästar och är en merit när du sedan söker jobb. 

Praktik

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Hästhållning: Häst- och ridsport så kommer skolan att kontakta dig.

Kontaktuppgifter till Ingelstadgymnasiet

Ingelstadgymnasiet

355 71 Ingelstad

 Visa telefonnummer
www.ingelstad.nu

Ingelstadgymnasiet

Funderar du på vad du vill göra med din framtid? Du kanske vill arbeta direkt efter gymnasiet? Då har vi flera program som är rätt för dig. Du kanske är en blivande djurvårdare, hästskötare eller maskinförare? Kanske siktar du på...


Läs mer om Ingelstadgymnasiet och visa alla program.
Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Ta kontakt med skolan

För att få mer information om Naturbruksprogrammet, Hästhållning: Häst- och ridsport från Ingelstadgymnasiet, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Jag vill byta till Ingelstadgymnasiet
Jag vill skugga en elev / gå en prova-på-dag
Jag har en fråga
Jag vill komma på öppet hus
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information