Fordons- och Transportprogrammet, Racingmekaniker

Motorsportgymnasiet i Anderstorp
Programinformation
Anderstorp
Antal elever: cirka 80 (.)
Fordons- och transportprogrammet
Klassrum
  • Antagningspoäng: 297,5
    (medelvärde: 297,5) * statistik från 2022

Film

Om utbildningen

Om programmet 

Inom Fordons- och Transportprogrammet erbjuder vi inriktningen Racingmekaniker. Inriktningen harriksintag, vilket innebär att elever från hela Sverige kan söka till utbildningen.

På inriktningen Racingmekaniker får du lära dig hur olika racingbilar är uppbyggda och tränar upp dig i att bli mer analytisk, för att förstå varför saker och ting kan gå sönder under ett race. Du får även arbeta i olika projekt. Under utbildningens tre år får du komma i kontakt med racingbranschen och i årskurs 2 påbörjas en licenstagning där du först går igenom den teoretiska delen och sedan börjar övningsköra med skolans racingbilar.

Under första året på Motorsportgymnasiet läser du samma kurser som alla förstaårselever.

I slutet av läsåret får du ta ställning till vilken inriktning du vill läsa. I inriktningen Racingmekaniker får du en grundutbildning som personbilsmekaniker men med spetskompetens mot racing. Efter studenten ska du ha kompetens att kunna arbeta professionellt i ett racingteam.

DEBUTRACE I ÅRSKURS 3

I årskurs 3 på Motorsportgymnasiets racingprofil får du genomgå ett debutrace där du visar upp dina kunskaper. Efter detta race får du ut din racinglicens.

Skolan har valt att förlägga all arbetsplatsförlagd utbildning (praktik) till sista delen av årskurs 3, detta har gjorts i samråd med racingbranschen.
Motorsportgymnasiet har samarbete med de tre största teamen i STCC (West Coast racing, Polestar, Team Tidö) där du kan få göra praktik. Skolan har även samarbete med två utländska aktörer i Tyskland: Volkswagen Motorsport och Motopark Academy. Se alla våra nuvarande samarbetspartnershär.

I inriktningen Racingmekaniker ingår bland annat följande:

  • racingbilar – uppbyggnad
  • bygga racingbilar i olika projekt
  • träffa racingbranschen
  • licenstagning för bilracing
  • arbetsplatsförlagt lärande (APL)

EFTER STUDIERNA

När du har avslutat utbildningen till racingmekaniker öppnar sig många möjligheter. Du har chansen att jobba i ett racingteam i Sverige eller utomlands. TTA, STCC och DTM är exempel på några serier du kan jobba inom. Utbildningen ger dig behörighet till yrkeshögskolan men du kan också välja att studera vidare inom racingbranschen.

Det finns olika vidareutbildningar på universitetsnivå som är lämpliga om du vill utöka din utbildning inom racing. Vid Oxford Brookes Universityi England finns en utbildning kalladAutomotive Engineering, en ingenjörsutbildning inriktad mot bilmekanik och racing. F1 hämtar ofta flera av sina ingenjörer från den här utbildningen.

Genom aktiva val under utbildningen på Motorsportgymnasiet kan du även få högskolebehörighet för vidareutbildning inom andra områden.

BOENDE

Då Motorsportgymnasiet är en skola med riksintag (vilket innebär att elever från hela Sverige kan söka till oss) flyttar många av våra elever hemifrån för att kunna gå på skolan. Varje elev ansvarar själv för att skaffa boende genom föräldrars/vårdnadshavares försorg. Det går att ansöka om plats på skolans elevboende eller söka boende genom Akka Egendom som har lägenheter att erbjuda i olika områden i Anderstorp. Läs mer om de olika alternativen på vår hemsida.

Är du intresserad och vill veta mer om Fordons- och Transportprogrammet, Racingmekaniker, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till Fordons- och transportprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Fordons- och transportprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3.

Ansökan

Ansök till Fordons- och Transportprogrammet, Racingmekaniker

Du söker programmet via antagningskansliet Antagningskansliet i Gislaved. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Gislegatan 1, 332 33 Gislaved
Telefon: 0371-819 00
Mejladress: britt-marie.einarsson@edu.gislaved.se

Reportage

"För dig som är intresserad av motorsport och motiverad"

I det här reportaget får du höra Gijs och Oskar berätta om sin gymnasietid på Motorsportgymnasiet i Anderstorp. Båda rekommenderar skolan för dig som är intresserad av motorsport!



Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Fordons- och Transportprogrammet, Racingmekaniker så kommer skolan att kontakta dig.

Motorsportgymnasiet i Anderstorp

Motorsportgymnasiet i Anderstorp

Drömmer du om ett yrke inom fordonsbranschen och vill arbeta som bilmekaniker? Eller är din dröm att kunna arbeta som racingtekniker inom motorsport? Motorsportgymnasiet i Anderstorp är skolan för dig som har ett stort intresse för bilar, racing och högteknologi. Skolan är en...


Läs mer om Motorsportgymnasiet i Anderstorp och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Motorsportgymnasiet i Anderstorp

Nennesmovägen 20
334 91 Anderstorp

 Visa telefonnummer
www.motorsportgymnasiet.se

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Ta kontakt med skolan

För att få mer information om Fordons- och Transportprogrammet, Racingmekaniker från Motorsportgymnasiet i Anderstorp, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Jag vill byta till er skola
Påminn mig om öppet hus
Jag vill skugga en elev / gå en prova-på-dag
Jag har en fråga
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Reportage
"För dig som är intresserad av m...

I det här reportaget får du höra Gijs och Oskar berätta om sin gymnasietid på Motorsportgymnasiet i Anderstorp. Båda rekommenderar skolan för dig som är intresserad av motorsport!

Läs mer