Erik och Jessica på Mora Gymnasium

Mora Gymnasium

Erik Eklund på Mora Gymnasium

Erik Eklund, sista året på El- och energiprogrammet

Inför valet till gymnasiet så berättar Erik att han, för det första inte ville flytta från Mora och för det andra så ville han jobba med något praktiskt som var användbart för att kunna jobba i familjens VVS-företag. VVS-fanns dock inte på Mora gymnasium så det fick istället bli Elprogrammet. Något som han definitivt inte ångrar.

Erik berättar lite om utbildningen och anser att det första året var tuffast med alla gymnasiegemensamma ämnen. 2:a och 3:e året är det mest elämnen och det tycker han har varit och är både intressant och roligt.

Han har lärt sig massor i skolan men naturligtvis även ute på sin praktikplats, som har varit Mora Elbyrå hela tiden. – ”Första året kunde man inte så mycket utan man var mest med och tittade och försökte snappa upp lite här och lite där. I årskurs 2 var det 3 veckor på höstterminen och 3 veckor på vårterminen som man var ute på praktik. I årskurs 3 så får man läsa om Entreprenörskap och Servicekunskap som är viktiga inslag i vardagen när man har med kunder att göra”.

När det gäller gymnasiearbetet som man gör i årskurs 3 så har Erik jobbat i ett projekt med ett par andra elever. De har installerat tre st fasadbelysningar på en villa i Våmhus samt bytt ut en gammal elcentral. Roligt och givande arbete. Praktiken i årskurs 3 ligger på 4 veckor under hösten och 3 på våren.

På skolan finns det övningsväggar, motorstationer och bås med infällda installationer där man har möjlighet att träna, göra fel, göra om och göra rätt!!

Klassen har också gjort några studiebesök och det allra bästa minnet är från en resa till Göteborg och Yrkes-VM. – ”Man hade fullt upp att gå runt på mässan och titta på alla intressanta montrar. Något som gjorde intryck var alla finesser inom sektorn Smarta Hem”.

På frågan om hur lärarna är skrattar Erik lite och säger med säkerhet att de är toppen! – ”De hjälper en och man behöver aldrig vara rädd för att göra bort sig. Man kan fråga hur mycket som helst och en bidragande orsak till det förlåtande klimatet är nog att man är få elever i klassen (10 st). Man blir en sammansvetsad grupp. Lärarna frågar t o m eleverna om de tycker att något saknas eller något som kunde gjorts annorlunda. Det är stort!”

Erik hoppas kunna få jobb som elektriker i framtiden men kan även tänka sig att studera vidare på någon yrkeshögskola. Han har inte läst in någon behörighet till högskolan men det kan man alltid komplettera i efterhand. Erik är mycket intresserad av kost, hälsa och träning. Det kan vara en bra kombination då han även går på hockeyutbildningen på skolan. Drömmen kanske inte är att bli proffsspelare, men vem vet? Han skulle annars mycket gärna vilja äga ett eget gym.

Erik rekommenderar gärna skolan till andra och säger att det är fin stämning på skolan. – ”Lärarna är bra och klasserna små och man kan få ett bra jobb direkt efter skolan om man bara vill och lägger ned lite engagemang i sökandet”.

Jessica Oscarsson på Mora Gymnasium

Jessica Oscarsson, sista året på Ekonomiprogrammet

Hur kommer det sig att du valde Ekonomiprogrammet och Mora Gymnasium?

Jag valde skolan för att jag bor på orten och programmet för att jag ville ha ett brett högskoleförberedande program. Jag valde mellan Ekonomi och Natur.

Berätta lite kort om din utbildning

Eftersom vi har UF så jobbar vi just nu i projektform. UF är så kul men man får vara beredd på att lägga ned mycket jobb, även utanför skoltid. Det gäller för övrigt alla kurser man läser. Man har ju gymnasiearbetet också i trean och mitt arbete har titeln ”Ledarskap inom kommun och landsting”.

Hur är klassen och lärarna?

Lärarna är verkligen bra och stöttande. Man är mer på relationsnivå än på strikt lärar-elev-nivå och det känns verkligen skönt. Klassen är bra, man känner alla men man kanske inte har en nära kompisrelation med alla. Vi funkar jättebra tillsammans.

Vad gör du på fritiden?

Jag gymmar 4-5 dagar i veckan, pluggar och umgås med min nära. Jag har nyss blivit valpägare så en del av fritiden kommer jag lägga på valpen, Igloo, nu! Har även ett brinnande intresse för musik och sång. Jag och min familj har även en stuga i Ulvsjö där vi på sommartid ägnar oss mycket åt fiske och vintertid åker vi skoter!

Vilket är ditt drömjobb och vad vill du göra efter studenten?

Jag har kanske inte direkt något drömjobb utan jag vill bara ha ett jobb som det är kul att gå till, lönen kommer att vara en bonus men självklart ska det vara en rimlig nivå på lönen. Eftersom jag går ett högskoleförberedande program så finns det många möjligheter att studera vidare. Jag tror dock att jag vill ta ett sabbatsår innan jag bestämmer mig definitivt.

Tror du att du kommer att plugga vidare?

Jag visste inte vad jag ville bli när jag sökte programmet i åk 9 och jag är inte hundra på det än idag men just nu vill jag studera vidare till civilingenjör inom miljö och teknik. Miljö är ju något som alltid kommer att vara aktuellt och det skulle kännas meningsfullt att arbeta med.

Varför skulle du rekommendera skolan/programmet till andra?

Dels för att det är högskoleförberedande men också för att man kan välja till en Profil. I mitt fall valde jag ”Friskvårdsprofilen-PT” som vi har på vår skola (man tar tiden från individuellt val och utökad kurs). I utbildningen läser man kurser och moment mot yrkesutgången Personlig tränare. I åk 3 så erbjuds man en fördjupning mot en europeisk PT-licens (som är den högsta licensen man kan få i Sverige) och den chansen har jag tagit! På så sätt så har jag ju egentligen redan fått en utbildning!!

Läs mer om Mora gymnasium (f.d. S:t Mikaelsskolan)

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill bli kontaktad av Mora gymnasium (f.d. S:t Mikaelsskolan).

Medlemslogin