VVS- och fastighetsprogrammet

VVS- och fastighetsprogrammet

Undervisningsform
Lärlingsutbildning
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 10 (.)
Undervisningsform
Lärlingsutbildning
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 10 (.)

Om utbildningen

VVS- och fastighetsprogrammet

VVS- och fastighetsprogrammet hos Marks gymnasieskola

VVS står för de tekniska system som förser oss med värme, kyla, ventilation, vatten och avlopp – ett hantverk som alltid kommer att behövas.

VVS- och fastighetsprogrammet är en yrkesutbildning där du lär dig att installera och reparera rör och anläggningar för värme, vatten och avlopp. Hos oss läser du utbildningen som lärling och minst hälften av tiden är arbetplatsförlagt lärande, så kallat apl. Efter gymnasiet har du alltså mycket goda jobbmöjligheter. Du kan också studera vidare – från och med 2023 ingår de kurser som krävs för grundläggande högskolebehörighet i programstrukturen för alla yrkesprogram, men du har möjlighet att välja bort dessa kurser om du vill.

VVS

Inriktningen leder till yrket VVS-montör. Du lär dig att installera och reparera värme-, ventilations- och sanitetsanläggningar men också svetsteknik inriktad för VVS. Du får också kunskaper i ellära samt att installera och reparera pumpar, varmvattenberedare och styroch reglerutrustning.

VVS-yrket är ett traditionellt hantverk som moderniserats med ny teknik, till exempel de datoranordningar som finns i värme och kylanläggningar. Förutom att behärska den nya tekniken måste en VVS-montör kunna tänka kreativt för att hitta de bästa lösningarna. I nybyggen behöver du kunna arbeta efter ritningar och tekniska beskrivningar.

VIKTIGA LICENSER INGÅR

I utbildningen ingår liftutbildning samt certifikat för Heta arbeten – en viktig säkerhetsutbildning som behövs för att få jobba med tillfälliga brand­farliga arbeten.

Exempel på jobb efter examen: VVS-montör, isoleringsmontör, rörmokare, fastighetstekniker, industrimontör, ventilationsmontör, kyl- och värmepumpsmontör

Du kan bland annat studera vidare till: VVS-ingenjör, energitekniker byggnader, STI-ingenjör, VVS-projektör, drifttekniker, anläggningskonstruktör, kyl- och värme-pumpstekniker

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Lärlingsutbildning
  • Mark

Behörighet

För behörighet till VVS- och fastighetsprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

VVS- och fastighetsprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till VVS- och fastighetsprogrammet

Du söker programmet via antagningskansliet Antagningsenheten Sjuhärad. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Borås Stad, Utbildningskontoret 501 80 Borås
Telefon: 033-357770
Mejladress: gymnasieantagningen@boras.se
Marks gymnasieskola
Varbergsvägen 6
511 62 Skene

Ett gymnasium med modern arbetsmiljö

Marks gymnasieskola hittar du mellan Kinna och Skene i Kunskapens hus, som med sina ljusa och luftiga lokaler erbjuder en modern arbetsmiljö. Marks gymnasieskola har ett stort utbud av program: 15 nationella program Introduktionsprogram Gymnasiesärskola En mängd Individuella val Ung...

Läs mer om Marks gymnasieskola och visa alla program.

Sponsrad